En ordentlig mundfuld venter for historiske FCK

16x9
Rasmus Falk og Jonas Wind stod bag FC Københavns tre mål. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator giver sit syn på FC Københavns første europæiske kvartfinalebillet.

Der var jubelscener i FCK-lejren efter den historiske triumf. De fejrede den europæiske kvartfinaleplads som vindere. Men der var flere tabere denne aften. De 30.000 fans, der blev nægtet adgang af UEFA.

Så mange havde sikret sig plads i forudbestillingskøen, men de gik glip af dette stykke FCK-historie. Den europæiske union trykkede på sundhedsknappen, og så fik de få i Parken bind for munden, mens tusinder fik bind for øjnene.

Det er skrevet, fordi spillere og trænere altid gentager - og mener det, at de spiller for publikum. De spiller for deres fans. Det gjorde de også i aftes - med afstand.

FC Københavns internationale repetition nåede sit klimaks med 3-0 sejren over det tyrkiske mesterhold. Aldrig tidligere er de nået så langt. Senest det skete for et dansk hold var Brøndby i 1996-97. Og det her er 13. europæiske deltagelse af de seneste 14 sæsoner. Klubfodboldens slag- og flagskib.

Yngre spillere trådte til

Men Ståle Solbakken kan ikke være tilfreds. Jo, med det han så mod Basaksehir. Med pladsbilletten til Final 8 i Køln. Med turen gennem Europa i den opdelte sæson med det, han selv kalder godkendte kampe mod Røde Stjerne (røg ud på straffespark i Champions League), mod FC Lugano, mod Dinamo Kiev, mod Celtic og nu mod Basaksehir.

Han - og alle i FCK-tøj - siger - og mener, det ved hvert eneste årsskifte: Vi skal være danske mestre, vi skal med i Europa, og vi skal blive ved med at udvikle spillere, der kan gøre sig i en af Europas fem største ligaer.

Derfor er han ikke tilfreds, sådan 100 procent. For det blev 'kun' til DM-sølv, og så er der minus på bundlinjen. FCK har de store armbevægelser, de store ambitioner og de store målsætninger.

Men isoleret set skal han være en glad (nord)mand. For den europæiske afstikker fra Superligaen har været en succes - igen. Påvist med 3-0 sejren over det ham med den korte jantelovsskjorte vil kalde 'et hold uden kvalitet'. Det kan godt være, han har ret, men det ændrer jo ikke ved, at dansk klubfodbold er repræsenteret i den europæiske kvartfinale. Og det kunne jo også være FCK's skyld.

For Ståle Solbakken, der vil lægge yderligere på med nyindkøb, blev det opmuntrende at se nogle af de yngre vise ansvar og stigende kvalitet i denne sæson.

En ordentlig mundfuld

Især er Jonas Wind stærkt velkommen tilbage. Han lavede to mål og en assist til det tredje. Han er tæt på at være Hjulmand-klar. Som Ståle siger: "Han har det hele, undtagen hurtighed - den har han til gengæld i hovedhøjde".

Og snakker vi Kasper Hjulmand og landsholdet, bør det glæde, at en teknisk, venstrebenet back er tilbage i form af Nicolai Boilesen.

Og jeg sidder stadig og klapper af Rasmus Falk og hans finurligheder og kreative spil som onsdag aften.

Tre spillere, der skilte sig ud i en flok med Zeca igen som hårdt arbejdende og dirigerende, med fysisk stærke Victor Nelsson, som også må nærme sig Hjulmand, med rutinerede Andreas Bjelland - og med en flot, taktisk optimering, der lagde fundamentet.

Nu er det Manchester United på mandag. En ordentlig mundfuld - for United er vel det bedste Premier League-hold efter coronapausen. De har en stærk ungdommelig opadgående kurve, de har endnu mere international ballast på CV'et end FCK - og så er de United.

En knivsspids af det, vi hidtil har set fra FC København i Europa, er ikke nok. De er nødt til at hælde alt ud over brættet.

På den anden side - det er ikke Old Trafford med 70.000 tilskuere, det er heller ikke Parken med 30.000. Det er en partiløs bane i Nordrhein-Westfalen. Og det er kun en enkelt kamp. Man fristes til at sige: "Wind - eller forsvind".