Fodbold

Juventus' ansættelse af Pirlo er meget overraskende, siger eksperter

Andrea Pirlo var også en del af Juventus i perioden 2011-2015 - dengang som spiller. Paul Miller / Ritzau Scanpix

Andrea Pirlo blev lørdag præsenteret som ny træner i Juventus på en toårig kontrakt. Det er italienerens første trænerjob.

På banen har Andrea Pirlo altid været spilstyrende fra midtbanen, men nu får den garvede spiller også chancen på trænerbænken.

Italieneren er nemlig blevet præsenteret som cheftræner i Juventus med øjeblikkelig virkning. I slutningen af juli blev han ansat som U23-træner i klubben, men rykker nu op på øverste hylde – hans første trænerjob i karrieren.

Det er en ansættelse, der kommer bag på TV 2 SPORTs fodboldeksperter Morten Bisgaard og Mads Junker.

- Jeg synes, det er meget overraskende, at Juventus vælger en træner, som er helt blottet for trænererfaring. Han har selvfølgelig taget den højeste uddannelse, men han har ikke de praktiske værktøjer i værktøjskassen. Han har aldrig stået som træner, forklarer Morten Bisgaard.

- Det er en stor overraskelse, men en spændende udpegelse fra Juventus’ side, siger Mads Junker og tilføjer:

- Først og fremmest er det overraskende, fordi han ikke har nogen trænererfaring overhovedet. Han blev ansat som ungdomstræner for ni dage siden i Juventus. På den måde går han meget i fodsporene på Guardiola og Zidane blandt andre, som var trænere for reserveholdene i Barcelona og Real Madrid i et år.

De fleste trænere, der er blevet succesfulde, var midtbanespillere

Fabio Capello, tidligere træner

Andrea Pirlo spillede i Juventus i årene 2011-2015, og ifølge eksperterne er det en fordel for ham, at han kender klubben.

- De må selvfølgelig kende ham og have fulgt ham og føler, at han er et stort trænertalent. Der er i hvert fald ingen tvivl om, at de er nødt til at finde et team omkring ham, som kan støtte den her helt uerfarne træner, lyder det fra Morten Bisgaard.

Andrea Pirlo overtaget roret fra Maurizio Sarri, der blev fyret, efter Juventus røg ud af Champions League fredag aften.

Andrea Pirlo stoppede sin spillerkarriere i 2017, hvor han spillede for New York City.

- Kan bedre styre Ronaldo

I Juventus kommer 41-årige Andrea Pirlo til at stå i spidsen for flere store stjerner, blandt andre Gianluigi Buffon og Giorgio Chiellini, som han selv har spillet sammen med i mange år.

Målmanden Gianluigi Buffon, der er et år ældre end Andrea Pirlo, skrev tillykke på Instagram til sin tidligere medspiller og gjorde grin med, at han nu skal til at kalde ham chef.

Men selvom det er Andrea Pirlos første trænerjob, er Mads Junker ikke i tvivl om, at respekten er til stede.

- Hans karriere har været så enorm flot, og det er en spiller, alle kan og kunne lide. Det er formentlig også en træner, rigtig mange spillere vil have respekt for – også selvom det er Juventus.

Han kommer også til at bestemme over Cristiano Ronaldo, og det kræver noget af en træner, vurderer Morten Bisgaard.

- Jeg tror, de har valgt Pirlo, fordi han selv var en stjernespiller, og derfor vil kunne håndtere Ronaldo bedre, end Sarri kunne, siger fodboldeksperten.

Eksspillere også overraskede

Juventus har de seneste ni år vundet Serie A, men vi skal tilbage til 1996 for at finde holdets seneste triumf i Champions League. Siden da har de været i finalen fem gange, men har tabt alle fem.

Det skal Andrea Pirlo forsøge at rette op på i de kommende to år, hvor klubben har papirer på ham.

Underskriften fra den italienske midtbanekreatør kommer ikke blot bag på TV 2 SPORTs eksperter - men også for en af de helt store Juventus-legender.

- Det var en stor overraskelse for mig også. Jeg var meget begejstret for, at han blev U23-træner. Her er han gået meget længere, så jeg ønsker ham først og fremmest held og lykke, siger Del Piero til Sky Sports Italia.

Det italienske medie har også talt med Fabio Capello, der i sin glorværdige trænerkarriere også har stået i spidsen for Juventus.

- Pirlo har mange avancerede fodboldidéer, måske for mange – han skal være påpasselig med ikke at begå mulige fejl.

- En ting, der taler til Pirlos fordel? De fleste trænere, der er blevet succesfulde, var midtbanespillere, lyder det fra Fabio Capello, der også selv var midtbanespiller i sin tid.

Andrea Pirlo indstillede sin aktive karriere i 2017, hvor knæproblemer stoppede midtbanespilleren i New York City.