Fodbold

Særlig struktur giver FCK 'markant fordel' mod United, mener ekspert

Jonas Wind og FC København har en stor fordel i, at Europa Leagues kvartfinaler skal afgøres over én kamp på neutral grund. Philip Davali / Ritzau Scanpix

FC Københavns chancer for at besejre Manchester United i Europa League bliver markant bedre af, at kvartfinalen skal afgøres over én kamp.

2020 er på mange måder et ganske særligt fodboldår.

På grund af den verserende coronapandemi er mange af fodboldens normale strukturer og kalendere i opbrud. Et opbrud, der har ramt alle de nationale fodboldturneringer, men især de europæiske klubturneringer, Champions League og Europa League.

Og på den korte bane har den ekstraordinære situation givet en sportslig fordel til de danske vicemestre fra FC København i netop Europa League. Det mener TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker.

- Det er en markant fordel, siger han.

Sagen er, at FC Københavns kvartfinale i Europa League mod Manchester United skal afgøres over én kamp på neutral grund. Normalt bliver finalerne afgjort over to kampe - én på hjemmebane og én på udebane.

- Selvfølgelig er Manchester United klar favorit. Men det faktum, at det skal afgøres over én kamp taler klart i FC Københavns favør.

- Det er trods alt nemmere at afgøre en kamp over 180 minutter i stedet for 90 minutter. Så det er en klar forskel for det undertippede hold. Det gør jo ikke kampen til en 50/50-duel, men istedet for at være 90-10 i Uniteds favør, er det nu måske kun 70-30, siger Mads Junker.

Turen går ikke til Old Trafford

Kvartfinalen mellem FC København og Manchester United afholdes i forbindelse med et særligt Final 8-stævne i Tyskland, hvor kvartfinaler, semifinaler og finalen afvikles over de kommende uger.

Paul Pogba sidder jo ikke og ser frem til at spille en kvartfinale i Europa League mod FCK et sted i Tyskland

Mads Junker

FCK og Manchester United mødes således på neutral grund - i Køln - mandag aften. Uden tilskuere på tribunerne.

Og det faktum, at københavnerne undgår en tur til Manchester Uniteds udsolgte hjemmebane - hvor stor en oplevelse det end måtte være - er en væsentlig sportslig fordel for FC København.

- Det tryk fra tilskuerne, der kan være på Old Trafford, undgår FC København jo. Og når det er én kamp på neutral grund, kan den blive afgjort til FCK’s fordel af en tilfældighed som et straffespark eller et rødt kort.

- United kan ikke tillade sig at blotte sig så meget. Var det over to kampe, havde de ligesom en returkamp i baghånden til at rette op på noget. Så United skal være påpasselige, og de kommer ikke til at undervurdere FCK. Så vi kommer ikke til at se et United-hold, der bare kommer buldrende. For så risikerer de at få et kontrastød imod sig.

Og den betragtning er man helt enig i - og opmærksom på - hos FC København.

- Det er dog en stor fordel for os, at det afgøres over én kamp på neutral grund og uden tilskuere, fremfor hvis vi skulle møde dem både ude og hjemme.

- Det er dog kun én kamp over 90 minutter, så alt kan ske, men selvfølgelig er de meget store favoritter, og vi skal være opmærksomme på de mange facetter, de har i deres spil, siger Ståle Solbakken til FCK's hjemmeside.

Det er her på RheinEnergieSTADION, at FC København mandag møder Manchester United for lukkede døre.

Motivation til forskel?

Manchester United var senest i kamp 26. juli i Premier League. Her sikrede storklubben sig tredjepladsen i Premier League - og dermed en plads i næste sæsons Champions League - med en 2-0-sejr over Leicester.

Og de FC København-fans, der håber på en dansk overraskelse mandag aften, kan med udgangspunkt i netop den kamp håbe på, at United-spillerne mangler en smule motivation forud for kampen.

For nu behøver englænderne nemlig ikke vinde Europa League i denne sæson for at være sikre på deltagelse i den fineste europæiske klubturnering i næste sæson.

- Det er en klar fordel for FCK, at United allerede er kvalificeret til Champions League. Af den grund kan FCK da håbe på, at United lige går 5-8 procent ned i kadence, siger Mads Junker og fortsætter:

- Mange af spillerne var med til at vinde Europa League for et par år siden (2017, red.), og det er ikke den turnering, de drømmer om at vinde. Og de vil også gerne snart have noget ferie. Selvfølgelig er United klare favoritter, og danskerne skal håbe på, at de har en offday. Men det kan jo netop komme af, at motivationen måske lige er et hak mindre.

- En spiller som Paul Pogba sidder jo ikke og ser frem til at spille en kvartfinale i Europa League mod FCK et sted i Tyskland. Det ville være anderledes, hvis de skulle vinde den her kampagne for at komme i Champions League.

Gennemprøvet europæisk formel skal hjælpe FCK

Hvis FC København kan samle alle de ekstra procenter, der måske ligger i de ovenstående perspektiver, så kan københavnerne altså ifølge Mads Junker nærme sig sensationen mod storfavoritterne fra Manchester.

Men skal det lykkes, kræver det også, at københavnerne rammer deres højeste europæiske niveau, mener han. Et niveau, der altså hidtil i denne sæson har bragt FCK i en historisk kvartfinale i Europa League.

- Det faktum, at Ståle Solbakken ligesom har en gennemprøvet europæisk formel til de her opgør, giver FCK en fordel.

- De skal selvfølgelig passe på ikke at blive fanget for langt fremme, for United har jo de her tre raketter oppe foran. Så der vil de nok bevidst overlade noget initiativ til United, så de ikke efterlader noget bagrum. Det bliver farligt, hvis Marcus Rashford, Anthony Martial eller Mason Greenwood kommer for meget ud og løbe med FCK-forsvaret, siger Mads Junker og fortsætter:

- Men der vil ikke være noget, der overrasker Ståle. United har jo spillet på samme måde i lang, lang tid. Selvfølgelig kommer de med en masse selvtillid og et godt sammenspillet hold, men de kommer jo ikke til at overraske nogen.

- Og så er FCK jo ikke dårligere end som så. De har alt at vinde. Så alle småprocenter taler ligesom i FCK’s favør.

Kampen mellem FC København og Manchester United fløjtes igang mandag aften kl. 21.00. Hvis det lykkes for FCK at levere sensationen, så venter semifinalen mod enten Wolverhampton eller Sevilla mandag 17. august i Düsseldorf.