Fodbold

Afsløring: Flere mistænkelige spil på Roskilde-kampe

En aktindsigt i sagen om mulig matchfixing i FC Roskilde giver indblik i nye detaljer. TV 2 SPORT giver dig her det fulde overblik.

Med ikke mindre end seks års mellemrum er der i danske kiosker registreret mistænkelige spil på kampe med FC Roskilde.

Så tidligt som i 2014 og så sent som et par uger efter der i sydtyske kiosker blev spillet bemærkelsesværdig store indsatser på et Roskilde-opgør, har Danske Spil registreret det, de betegner som ’usædvanlige’ spil på klubbens kampe.

Der er så mange indicier, at det er svært at tro på, der ikke er foregået noget kriminelt

Chris Kronow Rasmussen, spilekspert

Det viser en aktindsigt i den henlagte matchfixingsag mod FC Roskilde.

Sagen startede for mere end 15 måneder siden, da den daværende Roskilde-træner Christian Lønstrup samlede sin spillertrup og med en blanding af en mavefornemmelse og oplysninger fra en endnu ukendt mand konfronterede dem med forlydender om længerevarende matchfixing.

Men efter ti måneder besluttede Midt- og Vestsjællands Politi at indstille efterforskningen, da de ikke kunne finde grund til at rejse tiltaler mod de fire specifikke personer, der har været fokuspunkt i politiets arbejde.

- Vi har intet i vores efterforskning, der viser, at de undersøgte personer i sagen på nogen måde kan knyttes til en sag om matchfixing. Når du bliver ved med at grave og grave uden at finde noget, så er du nødt til at stoppe til sidst, fortæller senioranklager Anja Lind Liin fra Midt- og Vestsjællands Politi til TV 2 SPORT.

- Jeg siger ikke, at Christian Lønstrup ikke kan have ret i, at der er foregået matchfixing. Der er da også ting i sagen, der ser mistænkelige ud, men vores efterforskning har hverken be- eller afkræfte det, ligesom vi ikke har kunne tilknytte nogen personer til det.

I disse Roskilde-kampe er der registreret udsædvanlige spil

24/5-2014 SC Egedal - FC Roskilde (Danske Spil)

7/4-2019 FC Roskilde - Silkeborg IF (888)

8/5-2019 Næstved BK - FC Roskilde (Tipico)

25/5-2019 HB Køge - FC Roskilde (Danske Spil)

TV 2 SPORT har været i kontakt med personen, som politiet undersøgte som bagmand uden at finde beviser herfor. Manden, der tidligere har spillet på højt niveau i dansk fodbold, ønsker ikke at udtale sig om det, han kalder en 'latterlig sag'.

Heller ikke de tre Roskilde-spillere, der var mistænkt for at have været med til at udføre matchfixingen, vil udtale sig om den henlagte sag.

'Usædvanlige' spil i Odense og København

I offentligheden er det tidligere kommet frem, at der på opgøret mellem Næstved BK og FC Roskilde 8. maj sidste år er registreret spilmønstre i tyske Tipico-kiosker, som ifølge en ekspert viser tydelige tegn på matchfixing.

Nu viser det sig, at der, da FC Roskilde senere samme måned mødte HB Køge i sæsonens sidste spillerunde, blev foretaget 'usædvanlige' spil på kampen hos Danske Spil.

25. maj spillede FC Roskilde mod HB Køge uden Christian Lønstrup på bænken, da træneren var blevet suspenderet, efter han 12 dage forinden havde forelagt sine spillere oplysninger om matchfixing på et ophedet møde.

Fra opgøret mod HB Køge beretter Danske Spil om ’let forøget spilaktivitet’ i hovedstadsområdet, men konstaterer også, at ’dette i sig selv ikke er usædvanligt’.

Det er til gengæld ifølge spiltjenesten ’usædvanligt’, at en person i en kiosk på Amagerbrogade spillede 10.000 kroner på, at FC Roskilde skulle tabe kampen, og at der i Odense blev satset 10.000 kroner på, at der skulle falde over 2,5 mål i kampen.

Begge spil gav gevinst, da FC Roskilde tabte 3-1.

Politiet har siden forsøgt at få overvågningsbilleder fra kioskerne, hvor spillene er foretaget, men da de automatisk slettes efter syv dage, har det været uden held. Det viser aktindsigten i sagen.

Her fremgår det ligeledes, at Danske Spil i forbindelse med efterforskningen af sagen har registeret ’usædvanlige’ spil på en seks år gammel kamp med FC Roskilde som den ene deltager.

24. maj 2014 mødte det daværende tophold i 2. division SC Egedal på udebane. I minutterne kort før kampstart blev der spillet 20.000 kroner på over 2,5 mål i en kiosk i Rødovre. Kampen endte 5-0 til FC Roskilde, og der var derfor gevinst.

- Der er efterhånden så mange indicier, at det for mig er svært at blive ved med at tro på, at der ikke er foregået noget kriminelt i den her sag, siger spilekspert Chris Kronow Rasmussen, da TV 2 SPORT forholder ham de nye detaljer.

- Vi er efterhånden der, hvor det hele virker ret mistænkeligt. Særligt sammenholdt med de ting, der tidligere har været fremme. Jeg må dog også sige, at det er meget svært for politiet at opklare disse sager, påpeger han.

Chris Kronow Rasmussen har blandt andet været ansvarlig for de nationale spilleselskabers overvågning af gamblingaktiviteter.

Nye detaljer om mistænkelige spil

Afhøringsrapporter fra sagen viser, at den nu tidligere Roskilde-træner Christian Lønstrup fra sin kilde har fået tilkendegivelser om, at den påståede matchfixing strækker sig over en længere periode.

På grund af et systemskifte er det imidlertid ikke muligt for Danske Spil at se spilhistorikken hos deres forhandlere tidligere end 2014.

Christian Lønstrup har angiveligt fået informationer om, at der er foregået matchfixing i FC Roskilde gennem flere år.

Tidligere har Carsten Broe, der var træner for FC Roskilde fra 2010 til 2012 fortalt, at Dansk Boldspil-Union, DBU, allerede i 2011 undersøgte den midtsjællandske klub for matchfixing.

- DBU sagde, at der foregik matchfixing i FC Roskildes kampe. Jeg mødtes med dem, og de viste mig en mappe med mistænkte, har han sagt til B.T.

Ifølge avisen var en af de hovedmistænkte i den sag, politiet afsluttede i marts, også under mistanke dengang.

Midt- og Vestsjællands Politi har også bedt andre spilselskaber end Danske Spil om at gennemse historikken på Roskilde-kampe. Det har, som det tidligere har været fremme, fået Tipico og 888 til at melde om mistænkelige spilmønstre.

Nu viser politiets efterforskning nye detaljer om de mistænkelige spil.

De fremgår af tidslinjen nedenfor, hvor TV 2 SPORT giver det store overblik over den henlagte sag, som har fyldt i medierne i mere end et år.

7. april 2019 (Midtsjælland):

En herboende bulgarer på bare 20 år logger ind på sin spilkonto hos 888.

Her satser han 104.124 kroner på et Roskilde-nederlag til Silkeborg IF, der spilles senere samme dag. Silkeborg IF vinder kampen 2-1. Alle mål scores i overtiden.

Bare seks dage senere lukker han sin konto hos 888, hvor han i løbet af halvanden måned har spillet store summer.

- Der er ikke nogen historie i det. Jeg har ikke noget at skjule. Jeg startede min spilkonto op med cirka 1000 kroner. Det var mine egne penge. Efter tre måneder havde jeg vundet over en million på alle mulige spil, har østeuropæeren tidligere forklaret over for TV 2 SPORT og Operation X.

Den unge bulgarer har aldrig spillet på 888 før marts 2019, men i april indgår han væddemål, hvis samlede indsats overgår 12 millioner kroner. Kun få gange sætter han penge på dansk fodbold og foruden de 104.124 kroner på FC Roskildes kamp og 10.000 kroner på en Næstved-kamp, spiller han aldrig for mere end fem kroner. Efter afhøring af manden samt indsigt i hans økonomiske forhold fandt politiet ikke lejlighed til at rejse sag mod ham.

Aktindsigten i sagen viser ligeledes, at bulgarerens simkort har været benyttet i syv forskellige telefoner fra oktober 2017 til maj 2019. I to af de telefoner oplyser Telia til politiet, at der også har siddet simkort med tyske numre.

Lyn-analyse

Spil med så store summer er potentielt meget farlig for sporten, og det er noget, der bør blive forsøgt standset.

 

Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke bliver fundet en forbindelse mellem de tyske numre og det her danske telefonnummer.  

 

 

Fire dage efter den store gevinst på FC Roskildes kamp mod Silkeborg IF overfører bulgareren bosat på Midtsjælland 200.000 kroner til sin egen konto og videresender 179.000 kroner til sin mor.

Maj 2019 (Roskilde):

En af de Roskilde-spillere, som var under mistanke for matchfixing, nægter angiveligt at blive skiftet ind i et opgør i 1. division. Han siger, at han er skadet.

Aktindsigten viser imidlertid, at lægestaben i FC Roskilde undrer sig, da der ifølge dem ikke er noget i vejen med spilleren. Derfor sender klubben ham til en ekspert, men heller ikke han finder, at der skulle være noget i vejen med Roskilde-spilleren. Klubbens fysioterapeut skriver på den baggrund til træner Christian Lønstrup:

  1. Fysioterapeut

    Om dette er en skade eller en form for præstationsangst, kan jeg/vi ikke blive kloge på. Synes bare, det stritter lidt i retning af det sidste.

I Christian Lønstrups afhøringsrapport fremgår det, at han ved flere forskellige lejligheder i perioden forinden har undret sig over spillerens adfærd.

8. maj 2019 (Næstved – kl. 19.18):

1. divisionsopgøret mellem Næstved BK og FC Roskilde fløjtes af. Det ender 4-1 til hjemmeholdet, hvilket i sig selv ikke er bemærkelsesværdigt.

Det er til gengæld spilmønsteret i Sydtyskland tidligere samme dag.

8. maj – 2019 (Sydtyskland – tidligere samme dag):

I otte sydtyske kiosker samt en østrigsk bliver der af mindst fem mænd spillet for 7.921,77 euro (59.413 danske kroner, red.) på kombinationen pauseføring og sejr til Næstved BK med mere end et mål.

Spillene bliver foretaget følgende steder og sikrer en samlet gevinst på 245.605 danske kroner.

Lyn-analyse

Hvis du sætter så mange penge på en kamp i den danske 1. division som tysker, skal du enten have en meget stor interesse for Roskilde og omegn, ellers skal du sidde inde med en viden om, hvad der kommer til at ske.

 

Det virker i hvert fald til, at der er nogen, som gerne vil skjule noget. Spillene foregår i kiosker og sker anonymt, hvilket også er med til at styrke troen på, at der foregår noget kriminelt. Enten i form af matchfixing eller hvidvask. Det virker ikke så tilfældigt, som de gerne vil have det til at se ud.

 

11. maj 2019 (Bagsværd):

På en parkeringsplads på vej til et privat arrangement falder den daværende Roskilde-træner Christian Lønstrup angiveligt i snak med det, han senere har beskrevet som en ukendt mand.

Lønstrup har senere fortalt i retten, at han ikke er i humør til at snakke, men at samtalen tager en interessant drejning, da manden spørger ind til, hvad han laver til daglig.

Ifølge Lønstrup får hans trænerjob manden til i detaljer at fortælle, hvordan der foregår matchfixing i FC Roskilde. Han kan angiveligt fortælle, hvilke spillere der er involveret, hvilke kampe det drejer sig om, samt hvor mange penge der er blevet spillet for.

Chokeret over samtalen ringer Lønstrup til sin assistenttræner John Bredal. De beslutter imidlertid at vente med at handle på oplysningerne, da der dagen efter venter dem en vigtig kamp mod Lyngby BK.

12. maj 2019 (FC Roskildes omklædningsrum – kl. 16:00):

Der er stille i FC Roskildes omklædningsrum. Holdet har efter en dramatisk afslutning tabt den vigtige kamp mod Lyngby BK efter to sene scoringer af udeholdet.

Det ændrer sig imidlertid, da Christian Lønstrup træder ind. Træneren er rasende og har svært ved at slippe de informationer, han er blevet givet dagen forinden.

- Jeg har på fornemmelsen, at nogle i mit system modarbejder mig, forklarer han blandt andet uden at uddybe.

Lønstrup beder sine spillere møde op klokken 9.00 næste morgen.

Flere af Roskilde-spillerne vil ikke træne under Christian Lønstrup efter det ophedede møde, der finder sted tirsdag morgen.

13. maj 2019 (Roskilde Stadion – morgen):

Mandag morgen møder Christian Lønstrup og assistenten John Bredal ind. De forbereder en større evaluering af gårsdagens kamp, men det er også blevet tid til at fortælle spillertruppen om de oplysninger om matchfixing, der er kommet dem for øre.

Trænerduoen beder klubbens ejer, Carsten Salomonsson, om at gå med til evalueringsmødet klokken 9.00.

Samtidig har cheftræneren forberedt fire forskellige plancher at tale ud fra. De første om kampen – den sidste om matchfixing.

- Der er tre-fire spillere - også tidligere spillere – der har været med til at matchfixe. Som taber med vilje og tjener penge på det, siger Christian Lønstrup, men nægter at udpege, hvilke spillere der er tale om.

Lyn-analyse

Rent menneskeligt kan jeg sagtens forstå Christian Lønstrups måde at reagere på, da han konfronterer sine spillere med de oplysninger. 

 

Men han burde selvfølgelig være gået til politiet og fortalt, hvilke spillere det drejede sig om. På den måde ville politiet også have langt bedre muligheder for at efterforske sagen. 

Reaktionerne hos spillerne er ifølge Lønstrup meget forskellige. Nogle sidder stille og fordøjer oplysningerne, mens andre angiveligt hidser sig op og kræver svar fra deres cheftræner. De får ikke nogen navne ud af ham.

14. maj 2019 (morgen):

Om tirsdagen begynder sagen at tage fart. Historien om mandagens møde og den påståede matchfixing i FC Roskilde er nået ud i medierne.

Den midtsjællandske klub meddeler, at de er gået i gang med at undersøge sig selv for matchfixing. Senere på dagen oplyser Danmarks Idrætsforbund, DIF, at de ligeledes går ind i sagen.

Ud på aftenen bliver Christian Lønstrup suspenderet med øjeblikkelig virkning af FC Roskilde, mens undersøgelserne af sagen foregår.

25. maj 2019 (København og Odense):

FC Roskilde spiller sæsonens sidste kamp på udebane mod HB Køge. Ingen af holdene har noget at spille for, da de begge er sikre på en sæson mere i 1. division.

Inden opgøret spiller en person i en kiosk i København 10.000 kroner på en sejr til HB Køge, mens en anden i Odense satser 10.000 kroner på over 2,5 mål i kampen. Begge spil er efterfølgende blevet registreret som 'usædvanlige' hos Danske Spil.

Spillene ender med at give gevinst. Politiet har senere forsøgt at få fat på overvågningsbillederne fra begge kiosker, men uden held. Optagelserne bliver automatisk slettet efter syv dage.

25. maj 2019:

Efter en periode, hvor sagen har fået stor opmærksomhed i medierne, modtager den suspenderede Roskilde-træner Christian Lønstrup en række SMS-beskeder.

De kommer fra manden, der senere bliver omdrejningspunkt for politiets efterforskning, og som endnu senere stoppes uden videre tiltale. Manden har uden held har forsøgt at ringe til fodboldtræneren.

  1. Ring så snart du hører min besked. Det er meget vigtigt.

  2. ??

  3. Christian Lønstrup

    Er i Parken. Ringer senere

  4. Husk mig

  5. Jeg har fået fortalt, at mit navn stadig bliver nævnt af dig i forbindelse med Roskilde-sagen. Det passer forhåbentlig ikke. Det kan smadre min karriere. Der er ingen kære mor.

26. maj 2019:

Det kommer frem i offentligheden, at der i flere sydtyske kiosker har været mistænkelige spil på mindst en Roskilde-kamp, og at spilselskabet Tipico har slået alarm.

Det skriver Politiken, der også beretter, at flere af kioskerne tidligere har indgået i en sag om mulig matchfixing i FC Vestsjælland.

Lyn-analyse

At nøjagtig samme kiosker tidligere har været undersøgt i forbindelse med mulig matchfixing i Danmark, er selvfølgelig interessant.

 

Derudover får de mange forskellige personer, der er involveret i de her spil, mig også til at udelukke det lille element af tilfældighed, der kan få en enkelt eller to tyskere til at spille stort på en kamp i den danske 1. division.

27. maj 2019:

DIF anmelder sagen til Midt- og Vestsjællands Politi, der begynder at efterforske sagen ud fra et strafferetligt perspektiv. Det er dog først to dage senere, offentligheden får besked.

3. juli 2019:

DIF beslutter efter nogle måneders undersøgelse at stoppe deres arbejde i sagen.

DIF finder ingen beviser for, at Roskilde-spillere skulle have spillet på egne kampe. Forbundet understreger dog ved samme lejlighed, at politiet fortsætter deres efterforskning med henblik på en mulig straffesag.

5. august 2019:

En informant henvender sig til Midt- og Vestsjællands Politi. Personen, hvis identitet er kendt af politiet, mener at have flere oplysninger om sagen.

Informanten forklarer, hvordan den påståede matchfixing foregår. Ifølge vedkommende kender 'bagmanden' tre spillere i Roskilde-truppen, som får kontante beløb for at hjælpe ham, ligesom han har personer til at spille på de aftalte udfald.

Ligeledes mener vedkommende at vide, at der er spillet på aftalte Roskilde-kampe hos forskellige spilbureauer i udlandet – herunder i Serbien, hvor nogle af kampene angiveligt er blevet lukket ned grundet mistænkelig aktivitet.

Det er en særdeles svær sag at efterforske

Jens Bertel Rasmussen, ekspert i sportsjura

Informanten udpeger desuden specifikke kiosker, som benyttes. Afsluttende skal det, der ifølge informanten er 'bagmanden' i forbindelse med en matchfixet kamp have opholdt sig på et hotel i Tyskland tæt på de spillesteder, hvor der blev spillet store beløb på Roskilde-kampe.

Oplysningerne giver ikke politiet grund til at rejse en sag.

5. marts 2020:

Efter godt ni måneders arbejde beslutter Midt- og Vestsjællands Politi at indstille efterforskningen af matchfixing i FC Roskilde, da de ikke har fundet grund til at 'bekræfte mistanken om langvarig, organiseret og systematisk matchfixing'.

- Det er min opfattelse, at der i denne sag er lavet et meget omfattende og grundigt stykke politiarbejde, og jeg er særdeles tilfreds med, at det er lykkedes at få belyst sagen. Efterforskningen har imidlertid ikke givet grundlag for sigtelser, hvorfor efterforskningen indstilles, udtaler specialanklager Anja Lund Liin fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Senere samme dag udtaler Christian Lønstrup til TV 2 SPORT, at han det til trods stadig er overbevist om, at der er foregået matchfixing.

Ejeren af FC Roskilde, Carsten Salomonsson, kalder til gengæld sagens afslutning 'en stor lettelse', efter der 'har ligget en stor dyne hen over klubben'.

Lyn-analyse

Bare fordi politiet ikke har kunne løfte sagen, er det ikke ens betydende med, at der ikke kan være foregået matchfixing. Det er en særdeles svær sag at efterforske.

2. maj 2020:

Mere end et år efter kampen mellem Næstved BK og FC Roskilde lykkes det TV 2 SPORT at komme i kontakt med én af de mænd, der angiveligt har vundet et usædvanligt stort beløb på kampen i sydtyske kiosker.

Den unge mand, AA, nægter dog, at det skulle være ham, der har købt kuponen, der sikrer en gevinst på mere end 37.000 danske kroner hævet via hans ID-legitimation.

Aktindsigten fastslår imidlertid, at det er AAs pas, der er blevet brugt. Det kan han ikke forklare.

- Jeg er ikke synsk. Jeg har ingen anelse. Men hvis de har mit navn, må det jo være en anden, forklarer AA, som dansk politiet ikke har fundet grund til at rejse tiltale imod.

Aktindsigten viser også, at det ikke kun er i de fem først beskrevne kiosker, der er spillet på kampen mellem FC Roskilde og Næstved BK. Faktisk har Tipico fundet mistænkelige spil på kampen i hele ni forskellige kiosker. Otte af kioskerne ligger i Sydtyskland, mens en enkelt er placeret i Østrig – tæt på den tyske grænse.

Endelig fremgår det, at der ved politiefterforskningens afslutning fortsat mangler at blive hentet to gevinster. Vedkommende er ellers mødt op i kiosken for at indløse gevinsten, men opgiver angiveligt at få den, da han bliver bedt om at vise ID-legitimation.

Det får Tipico-medarbejderen, der har undersøgt sagen til at skrive følgende i en mail til efterforskningslederen i Midt- og Vestsjællands Politi:

- Nogle slips er låst og stadig ikke afhentet i butikkerne, så helt sikkert nogle er bange (ellers lader man ikke 1000 euro ligge ;-)).

Lyn-analyse

Der er tydeligvis nogen, der har noget at skjule. Hvorfor skulle du ikke give dig til kende, hvis du på helt fair vis har vundet de penge? Det tror jeg, at alle normale mennesker, som ikke har noget at skjule, ville gøre.

 

Det, der særligt får mig til at tro på, at der er foregået noget kriminelt i den her sag, er de uafhentede gevinster i Tyskland. Det et tydeligt tegn på, at der er nogen, som ønsker at skjule noget. Ser vi på matchfixing historisk set, er det som regel sådan, at de store spil bliver foretaget i et andet land end det, der bliver matchfixet i. Nøjagtigt som i denne sag.