Fodbold

FC Barcelona og Messi - kan de uden hinanden?

KLUMME: Flemming Toft sætter ord på Lionel Messis betydning for FC Barcelona og omvendt, og ikke mindst hvordan de to parter klarer sig uden hinanden.

Det vil tage år for FC Barcelona og millioner af tilhængere at komme sig over Messis farvel. Klubbens motto underdriver ikke - “Més que un club” eller på dansk: “Mere end en klub”.

Lionel Messi er ikke fortid - og dog

Flemming Toft, TV 2 SPORTs fodboldkommentator

Lionel Messi var mere end FC Barcelona.

Måske den største spiller nogensinde - i hvert fald den største i dette årtusinde. Knægten fra Rosario, der led af væksthormonmangel og toppede med sine 170 centimeter, men var større end alle andre på fodboldens målestok.

Hans CV bliver fra nu af bøjet i neon over hele kloden, for Messi var - og er - en global stjerne, der har begejstret og beundret os alle.

Uanset om man har følt sig knyttet til andre klubber end FC Barcelona og andre spillere. Han sørgede for en tilknytning til det forunderlige - til boldspillet, der lagde sig på kunstens hylde.

Familiens store betydning

Lionel Messi er ikke fortid - og dog. For det bliver svært at sige FC Barcelona uden Messi og Messi uden FC Barcelona. Skilsmissen har fordøjelsesbesvær.

For vi har fulgt ham og den catalanske klub, siden han for 20 år siden kom med kasketten på skrå og blev indlemmet i La Masia, fodboldakademiet. 13 år og med en fodboldbagage i tornysterhøjde fyldt op, siden han var fire.

Interessen havde han fra forældrene, Jorge og Celia, men det var hans mormor, der fulgte ham utrætteligt til træning og kampe i den lokale klub Grandoli og senere klubben Newell’s Old Boys.

Og netop mormor betød mere end alt for Lionel - hun døde, da han var ti, og det ramte ham hårdt.

Så hårdt, at han ved hver entré i sine 731 kampe for FC Barcelona og sine 138 landskampe for Argentina og efter hver scoring - 634 for Barca og sine 70 for sit hjemland - har kigget mod himlen som en hyldest til sin mormor.

En chokerende skilsmisse

Messi er troende og har været tro mod FC Barcelona siden 2000 - men altså ikke længere.

Hjem til Argentina? Eller bliver det mere boldleg i Manchester City eller Paris Saint-Germain?

Flemming Toft, TV 2 SPORTs

Han ragede på det seneste uklar med præsident Bartomeu, han kiggede sjældent sportschef Eric Abidal i øjnene og kritiserede åbenlyst ledelsens handlinger.

Han havde ikke meget til overs for de to seneste trænere - Valverde og Setién - og tog magten i omklædningsrummet.

Argentineren ønskede også Neymar tilbage i klubben, og så blev bægeret fyldt til mere end sin størrelse med nedturen i La Liga, ydmygelsen mod Bayern München og meldingerne om, at hans bedste ven Luis Suarez var fortid i klubben.

Men alligevel kommer denne separation som et chok.

Hvad gør vi nu, lille du?

Selvfølgelig har det også spillet ind på hans humør og hans beslutning, at han ikke selv præsterede til egen tilfredsstillelse.

Så kom snakken med den nye træner, Ronald Koeman - en snak, der blev citeret fra. Skummet flyttede sig fra mundvigen til udtalelsen: “Jeg er mere udenfor end indenfor”. En tvetydig melding, som fik en mening tirsdag aften.

Koeman har ifølge spanske medier sagt til Messi, som tog til Barcelona fra feriestedet i den catalanske del af Pyrenæerne, at han som ny træner i en ny opbygningsfase havde brug for spillere, der tænkte mere på holdet end sig selv.

Koeman er gået ind til en opgave, hvor fortid skal æltes til fremtid, og så har han set sig nødsaget til en udrensning blandt de etablerede. Nok så forståeligt, hvis der skal skabes nyt. Men det ændrer ikke ved verdensstjernens farvel, som berører en hel fodboldverden.

Nu bliver der snakket jura, økonomi og politik - uundgåeligt, når vi snakker om verdens måske bedste og dyreste fodboldspiller - og en kontrakt vi ikke kender ordlyden af.

For os andre handler det om et chokerende farvel til en særlig stjerne med 34 titler i FC Barcelona - seks gange kåret som verdens bedste.

Og hvad så nu, Messi? Hjem til Argentina? Eller bliver det mere boldleg i Manchester City eller Paris Saint-Germain? To klubber med milliarder af oliepenge, to som har lænet sig op ad grænsen for, hvor meget der må genereres af petrodollars i forhold til Fair Play-reglerne.

Eller hvad med Inter i Milano, der netop har fået en kapitalindsprøjtning på 240 millioner euro af deres kinesiske ejere til nye indkøb. De seriøst interesserede skal under alle omstændighederne til lommerne, for Messi er mere end dyr.

Vi - der ser til udefra - kan sagtens værdisætte Lionel Messi med vores begejstring.

Han har simpelthen givet os mere end alle - tilsammen. Sådan har jeg det i hvert fald. Også nu hvor han siger farvel til FC Barcelona.

Klubben er nødt til at se den anden vej i en fase, hvor de skal tilbage til storheden. De siger farvel til én, der var større end klubben.