Hjulmand er under pres - men det er Eriksen også

16x9
Landstræner Kasper Hjulmand under fodboldlandsholdets træning i Parken fredag den 4. september 2020. (Arkiv) Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser frem mod Kasper Hjulmands første kamp som landstræner for det danske landshold.

Alles øjne og meninger er rettet mod Kasper Hjulmand, når han debuterer som landstræner mod Belgien lørdag aften. Han er under pres. Han overtager et hold, der ikke har tabt de seneste 34 kampe, og han er bevidst anbragt på posten som en fornyer og udvikler af det, der bestod under Åge Hareide. Han er kendt for, og har selv udtalt sig til positivt om, sine kreative intentioner. Hjulmand vil blive bedømt kort efter sin første kamp.

Det er selvfølgelig ikke rimeligt at sætte ord på en ny træner så tidligt i et forløb, der oven i købet er sat til at vare de kommende fire år. Men i den kulørte fodboldverden, hvor følelser og spontanitet kommer før alt andet, er der lagt afstand til tålmodighed. Derfor er der proces kort efter slutfløjtet i Parken.

Hjulmand har i utallige interviews i en præsentationsrunde slået fast, at landsholdet er i god stand. Åge Hareide skabte et sammenhold, der måske ikke kunne kaldes et vinderhold, men som dog ikke tabte efter 11. oktober 2016 under nordmanden.

Tidligere landstræner, Åge Hareide, har fået nyt trænerjob hos norske Rosenborg BK. (Arkiv)
Tidligere landstræner, Åge Hareide, har fået nyt trænerjob hos norske Rosenborg BK. (Arkiv) Foto: David Klein / Ritzau Scanpix

Omstændighederne med coronastop for landskampe og EM-slutrunde i Hareides sidste regeringsperiode har betydet, at Hjulmand er kastet ind i helt andre udfordringer end det forudsete. Havde det danske landshold og den norske landstræner sat punktum for deres samvirke med slutrunden i København, og måske omegn, havde stregen i sandet været tydelig med ordene:

"Og sĂĄ til noget helt nyt."

Men sådan blev det ikke. Det eneste nye, foruden mundbind, afstand og isolering af spillerne på hotel i Helsingør, er Hjulmand med sin assistent Morten Wieghorst, et nyt venstreben og nogle nye forventninger om forandringer.

Men der skal tålmodighed og tolerance med foran skærmen og ved skrivepulten. For Hjulmands landshold bliver ikke bygget på en dag. Det tager tid - ikke kun at vinde fodboldkampe, men at vinde dem på Hjulmand-manér.

Han har gentagne gange talt om, at “vi skal finde ud af, hvem vi er” fodboldmæssigt. Aftryk og udtryk. Han er så ivrig efter at få sine mange visioner og nørderier til at udvikle landsholdet og gøre det endnu mere effektivt og seværdigt. Han er oppe imod tålmodigheden.

Hjulmand og Wieghorst har netop haft tålmodigheden i brug de seneste dage på træningsbanerne i Helsingør. (Arkiv)
Hjulmand og Wieghorst har netop haft tålmodigheden i brug de seneste dage på træningsbanerne i Helsingør. (Arkiv) Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Vi får aldrig at vide, hvordan Hjulmand var startet, og med hvem, hvis ikke coronavirussen havde blandet sig. Nu er han tvunget ud i det sikre, der har virket under en anden træner. Dog med justeringer omkring forsvarsspillet i det, der kaldes halvrummet, omkring presspillet og så nogle opspilsmønstre.

Hjulmand har blot haft tre reelle træningspas som ny lærer overfor “gamle” elever. Han har skulle balancere mellem forskellige fysiske og mentale tilstande hos spillere, der kommer fra ferie, nylig sæsonopstart eller er igang med deres ligaer. En kunst i at dosere øvelser og nye tanker samt aflæse og afveje hvor mange minutter, der er i hver enkelt. I forhold til de 180, der venter, mod to fra verdens top.

Vi får en fornyelse på venstreback, hvor der endelig er fundet et venstreben, der er til langt mere end at støtte på. Robert Skov kan blive en forstærkning og forfriskning med perspektiv. Ser man bort fra denne opgradering, vil navneopråbet blive let genkendeligt.

Og så dvæler vi alle igen ved Christian Eriksen. I årevis har han været nøglepersonen på det danske landshold. Der er så meget bundet op på denne herlige og fodboldkloge spiller. Så meget at det nye trænerteam gentager hans betydning. De baserer i den grad træningen på, om Eriksen kan komme. Således tirsdag, hvor spillet på græs blev flyttet, fordi “stjernen” først kom lidt senere end de andre.

Nu er Christian Eriksen ikke manden, der gør opmærksom på sin status, men holdkammeraterne kender hans vigtighed og møder derfor de ændrede tider i træningslejren med et "selvfølgelig".

Danskeren bringer Inter foran med 5-0 i kampen mod Brescia. Video: Rasmine Stigkjær Jacobsen

Kasper Hjulmand trykker på både fed skrift og understregning, når han taler om Eriksen. Han mener, at “en fri Eriksen” vil gavne ham selv og landsholdet. Det vil sige, at rulleteksterne har Christian Eriksen øverst, men uden egentlig rolle.

Hans betydning er stigende og presserende for Hjulmand. Derfor placeres et øget pres på en spiller, der ellers føler en lettelse i at spille i landsholdets røde trøje i forhold til den Inter-trøje, der synes at stramme. Han vil gerne spille videre i Milano-klubben. Det sagde han tirsdag, men gemte ikke frustrationerne over at være mere på bænk end på bane.

Den udtalelse er nået til “I Nerazzurri”, der gør klar til at skrive under med endnu en midtbanespiller, FC Barcelonas Arturo Vidal. Derudover vil træner Conte også gerne have N’Golo Kanté, som han kender fra sin tid i Chelsea, men det lægger op til et nødvendigt salg af enten kroatiske Brozovic eller Eriksen, ifølge Corrierre dello Sport. Eriksen selv mener, at han skal have mere tid i Inter og Serie A - tid til den særlige italienske stil.

I samme moment kommer en udtalelse fra Tottenhams manager, Jose Mourinho, i en Amazon-dokumentar om London-klubben: “Eriksen er eminent med bolden, men han mangler ondskab”. Danmarks nummer 10, Inters nummer 24, er en flink fyr. Måske for flink til italiensk bold.

Alles øjne, også Inters, er rettet mod Christian Eriksen de næste dage. Succes for Hjulmand (og landsholdet) afhænger af Eriksen. Jeg vil mene, at presset er større end nogensinde på landsholdets omdrejningspunkt.

Danmark mod verdens nummer et og fire (Belgien og England) på tre dage er på kostpyramiden. Hårdt for enhver mave. Vi spritter af, men mange vil nok ikke holde afstand til efterkritikken af Hjulmand. Den kommer, som så meget andet i fodboldens verden, før deadline. Kontant afregning. Mandagstrænerne møder ind allerede søndag.