Fodbold

Jønsson før LaLiga-debut: - Jeg er nærmest endnu mere på udebane nu

Den tidligere superligaspiller Jens Jønsson kan lørdag få debut i LaLiga, efter han er taget på eventyr i Sydspanien.

Se Cádiz - Osasuna med optakt fra 20.30 på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

På en halvø ud for den brusende sydspanske kyst ligger Cádiz. Her, hvor mange spaniere selv ynder at tage på ferie, holder en af LaLigas nye drenge til.

Der er lige et par på holdet, der er flinke og rare at oversætte for mig, når det er nødvendigt, men jeg er helt blank

Jens Jønsson

Cádiz CF er tilbage i den bedste spanske række for første gang i 15 år, og klubben har hentet dansk forstærkning til kampen om overlevelse.

- Det har været en fed oplevelse af komme ned til den her sydeuropæiske kultur. Det var noget af det, jeg søgte væk fra i Tyrkiet: At komme mod Europa og lidt mere europæisk kultur, så det har været fedt, siger Jens Jønsson til TV 2 SPORT.

Efter fire år i Tyrkiet var det for den 27-årige midtbanespiller tid til at prøve noget nyt. Oprykkerne fra Cádiz viste længe interesse, og i slutningen af august blev det så officielt, at han skiftede fra Konyaspor i det centrale Tyrkiet til det allersydligste af Spanien.

- Jeg er jo nærmest endnu mere på udebane nu, qua at i Konya havde vi jo tolke på. Det har vi ikke her. Der er meget, meget få, der kan engelsk. Der er lige et par på holdet, der er flinke og rare at oversætte for mig, når det er nødvendigt, men jeg er helt blank. Jeg havde tysk i gymnasiet, så jeg kan ikke et ord spansk.

Derfor skal den tidligere AGF-spiller nu i gang med at lære et nyt sprog, alt imens han også skal vende sig til, at fodbolden ikke er den samme, som han kender fra Süper Lig eller Superligaen.

- Tempoet går helt absurd hurtigt – både med og uden bold. Det er jo selvfølgelig nogle omdrejninger, jeg skal op i, så det er helt klart dét, der er den største udfordring. Det har også overrasket mig, hvor fysisk det er, altså hvor stærke og hurtige de er, siger Jønsson, der er er kommet til sin nye klub med et fysisk efterslæb.

Jagten på overlevelse

Dels fordi at corona-restriktionerne har sat begrænsninger på, hvor meget han har kunne træne med i opstarten, men også fordi han i forvejen ikke var i topform, efter han sommeren over selv skulle holde formen ved lige efter kontrakten med Konyaspor løb ud.

Ikke desto mindre er han en del af den trup, der lørdag tager i mod Osasuna og tager hul på en sæson, hvor LaLigas sydligst beliggende hold skal forsøge at sikre flere sammenhængende sæsoner i træk i LaLiga - noget som de i Cádiz ikke har prøvet siden starten af 90erne.

- Vi ved jo godt, at det ikke er Champions League-pladserne, vi kæmper med om, men omvendt kan man også godt fornemme hernede, at det er en liga, hvor meget kan ske. Der er en forhåbning om, at vi kan lave noget stort, men når det så er sagt, er det ikke det, der fylder tankerne i hverdagen. Det er bare overlevelse, siger Jens Jønsson.

Men ikke desto mindre ser LaLigas 36. danske spiller, frem til sin første, spanske sæson og sit ophold ved Cádizbugten.

- Nu har jeg fået den her helt unikke mulighed, jeg kunne ikke have fået det bedre.