Fodbold

Endelig har Emre Mor taget sig selv alvorligt

Han lignede en fortabt skæbne med en afsporet fodboldkarriere. Men pludselig er Emre Mor blevet sæsonstartens gode historie i Celta.

De store sportsaviser Marca og AS var enige efter lørdagens sæsonpremiere i Baskerlandet: I en jævn og målløs affære mellem Eibar og Celta lyste én spiller op – gæsternes Emre Mor, der i begge aviser fik topkarakteren 3 for sine udfordrende og pågående aktioner som hængende angriber.

”Emre Mor mener det alvorligt,” skrev AS.

”Emre er sommerens indkøb,” noterede Marca.

Ja, i fodbold kan tingene hurtigt blive vendt på hovedet. For der er virkelig tale om selvsamme Emre Mor, som i sine to første sæsoner i Celta drev sine trænere til vanvid, gjorde sig upopulær blandt tilhængerne og gav grå hår i hovedet på de stakler i klubbens ledelse, der skulle retfærdiggøre, at Celta havde betalt næsten 100 millioner kroner for dansk-tyrkeren.

I flere år har Emre Mor virket som en fortabt fodboldspiller, der aldrig ville forløse det åbenlyse talent, som for fire år siden gjorde ham til en af de mest eftertragtede teenagere i hele Europa.

Men måske er det ikke for sent.

Emre Mor lavede flere gode aktioner, da Celta Vigo spillede 0-0 mod Eibar. Det var dansk-tyrkerens første kamp for Celta efter et års lejeophold. Video: Bo Bentsen

For selvom der blot var tale om en enkelt løfterig indsats i en sæsonåbner, så kom præstationen i Eibar ikke helt uventet. Opstarten til denne sæson har givet løfter om, at noget har forandret sig i Emre Mors sind.

- Sidste gang endte det ikke alt for godt mellem mig og klubben. Jeg følte, at jeg nu var nødt til at bevise over for tilhængerne og Celta, at jeg er blevet mere moden. Jeg lover ikke at score 20 mål, men jeg lover at give alt, sagde Emre Mor i denne uge til Celtas egne medier med en ydmyghed, som de ikke før havde oplevet i Vigo.

Tronstolen

Lad os spole tiden 17 måneder tilbage: til foråret 2019, hvor Celta kæmpede en desperat kamp for overlevelse i LaLiga og stod over for en svær udekamp mod Atlético. Den daværende træner Fran Escribà opgav nærmest på forhånd at få noget ud af opgøret. Det var ikke på Wanda Metropolitano, Celta skulle sikre overlevelsen.

Det gav plads til reserverne – og blandt dem var Emre Mor. For første gang i fem måneder startede han inde i LaLiga, efter at han undervejs havde været suspenderet en måned fra førsteholdets træning på grund af gentagne brud på disciplinen.

Emre Mor viste ikke noget som helst den eftermiddag i Madrid. Efter en time var han synligt træt og blev skiftet ud efter en indsats, der blot understregede, hvorfor han var ved at få status som et af de største fejlkøb i Celtas historie.

Emre Mor må kigge på, mens Filipe Luis er på bolden.

I sine to første år i klubben havde han på intet tidspunkt etableret sig som en profil under de skiftende trænere. Hurtigt begyndte der at komme dårlige historier om en besværlig personlighed, der kom for sent til træning og lod til at føle sig hævet over sine omgivelser.

Efter et år i klubben lagde Emre Mor et billede på Instagram, der kom til at symbolisere hans tilstand: Billedet viste en forgyldt og pompøs tronstol, med Emre Mors navn og rygnummer, hvorfra han beskuede sin swimmingpool ved villaen i Moaña. Et grotesk selviscenesættende billede af en virkelighedsfjern fodboldspiller. Og på et helt upassende tidspunkt. Et udsnit af billedet kan ses her, men opslaget er siden blevet slettet.

Nok havde Emre Mor med sine mere end to millioner følgere på Instagram otte gange så mange følgere som Celtas største stjerne, Iago Aspas. Men præstationerne på banen berettigede ikke til den form for selvophøjelse. Tværtimod.

De andres skyld

Når Emre Mor blev udsat for kritik, svarede han som regel afvisende og småfornærmet igen og stemplede sine kritikere som nogle smålige ”haters”. Når han blev bedt om at ændre sig, gjorde han det ved at få en ny frisure. At talentet ikke blev forløst, var tilsyneladende alle andres skyld end hans egen, og hans opførsel efterlod intet indtryk af, at han rent faktisk kiggede indad og overvejede, om han skulle gøre noget anderledes.

Kampen mod Atlético blev hans sidste i 18/19-sæsonen – og længe lignede det også Emre Mors sidste kamp overhovedet for Celta.

Efter to forfejlede år havde klubben reelt opgivet ham. I sommeren 2019 blev Emre Mor sendt på et lejeophold i Galatasaray i det håb, at han her ville finde et niveau, der ville øge hans værdi, så Celta efterfølgende kunne sælge ham uden et ødelæggende økonomisk tab.

Men heller ikke i Istanbul fandt han lykken; efter et halvt år blev lejeopholdet afbrudt før tid, og en ny lejeaftale blev stykket sammen, denne gang med den græske storklub Olympiakos.

I Grækenland spillede Emre Mor to pokalkampe, inden Covid-19 lukkede fodbolden ned, og han valgte at rejse hjem til familien i Danmark. Da den græske liga igen kom i gang i juni, var det uden Emre Mor. Olympiakos havde set rigeligt til ham og hans attitude og havde intet ønske om et gensyn.

Status efter fire år i udlandet siden skiftet fra FC Nordsjælland i 2016: Sølle 16 ligakampe fra start i Tyskland, Spanien, Tyrkiet og Grækenland. 1 mål.

Indre dæmoner

For dem, der har fulgt Emre Mor siden teenagealderen, er det ikke overraskende, at hans personlighed har givet ham problemer. Den besværlige attitude er altid gået hånd i hånd med det enestående naturtalent, der tidligt gav enorme løfter.

Som 15-årig viste den klejne dribler evnerne på Danmarks såkaldte U/16-futurelandshold for de fysisk sent udviklede spillere. Talentet var så stort, at en af tilskuerne til en kamp mod Belgien talte om, at ”det var en fryd for fodboldelskere at se ham.”

Tilskuerens navn var Morten Olsen.

Allerede i sin tid hos FC Nordsjælland blev Emre Mor udråbt blandt de helt store talenter i europæisk fodbold.

Men i Lyngby opgav de Emre Mor på grund af disciplinære problemer. I stedet tog FC Nordsjælland ham ind, og U/19-træneren Morten Karlsen arbejdede intenst på at få ham til at indgå i et fodboldholds kollektiv.

Da Kasper Hjulmand i slutningen af 2015 vendte tilbage til FC Nordsjælland som cheftræner, blev den da 18-årige Emre Mor hurtigt hans personlige projekt. I mit arbejde med bogen ”Kasper Hjulmand – Fodbolddrømmer”, der udkom i august, talte jeg en del med Hjulmand om Emre Mor, fordi det ledelsesmæssigt er en af de mere ekstreme spillere, han har stået med.

Hjulmand fandt det nødvendigt at besøge Emre Mor og hans familie i Tingbjerg i København for at forstå, hvad han var formet af, hvad der drev ham – og hvad der fik ham til at råbe vredt ad sine egne medspillere eller slå irriteret ud med armene, hvis han blev skiftet ud.

Hjulmand fornemmede nogle dæmoner i ham, som gjorde det svært for ham selv. Men vigtigst af alt fornemmede han, at der også spirede en stærk lyst til at spille fodbold – og en ekstrem vilje efter at vinde. Det kom bare til udtryk på en måde, som ikke altid var hensigtsmæssig for kulturen på et fodboldhold.

Men fornemmelsen af, at der virkelig brændte en ild i Emre Mor, og at han havde en oprigtig dedikation for fodbold, pirrede Hjulmand og fik ham til at tro på projektet.

Måske er det den ild og oprindelige fodboldpassion, der nu har vækket Emre Mor.

Genfødsel

Da Emre Mor i sommer vendte tilbage til Celta efter de to mislykkede lejeophold, bad Celta ham ikke engang møde ind til opstartstræningen. Han var uønsket og skulle væk hurtigst muligt.

Men i en coronavirustid var det globale transfermarked stille, og interessen i ham var begrænset. Emre Mor bad selv om at træne med, og da træner Óscar García tog den uønskede spiller i øjesyn, kunne han ikke genkende det berygtede problembarn, han havde hørt om.

- Ikke en eneste i klubben havde noget godt at sige om Emre Mor, konstaterede træneren, men nu så han en spiller, der passede sin træning og virkede motiveret.

Og da Óscar García som konsekvens gav Emre Mor spilletid i opstartskampene, viste han lovende takter.

Så lovende, at Emre Mor 17 måneder efter sin seneste kamp for Celta var i startopstillingen i sæsonpremieren i Eibar. På sin foretrukne position som hængende angriber bag Iago Aspas, hvor han især bevægede sig mellem banens centrale del og højrekanten. Og det med succes.

Så hvad er der sket, spørger de forbløffede spanske medier.

I begyndelsen af ugen beskrev La Voz de Galicia hans nye personlige samarbejde med mentaltræneren Kim Boye og den fysiske træner Mads Tömörkènyi som mulige elementer i Emre Mors genfødsel

- Der er ikke kun én årsag. Der er mange, og den vigtigste er, at han selv ønsker det. I sidste ende afhænger det af ham selv, siger Óscar García.

Og her har træneren en pointe: Hvis ansvaret for Emre Mors dybe fald mest af alt lå hos ham selv, så gør æren for den positive forvandling det også. Specialister kan hjælpe ham, men vigtigere end det præg, de har kunnet sætte i løbet af et par måneder, er det, at Emre Mor i det hele taget har været interesseret i at arbejde med dem.

Den viser, at han endelig har taget ansvar for sig selv.

Og at Emre Mor som 23-årig ikke har villet acceptere at ende som en fortabt skæbne og som et evighedstalent, der år for år ville tage endnu et skridt ud i glemslen.

Forhåbentlig er det en forvandling, der denne gang varer ved.

Lørdag aften kl. 20.30 sætter LaLiga-studiet på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY fokus på Emre Mor i optakten til Celta-Valencia.