Fodbold

Der er ophørsudsalg i Barcelona – hvad gik galt?

I løbet af de seneste måneder har FC Barcelona sagt farvel til en række løntunge profiler. Det minder om ophørsudsalg, siger kommentator.

FC Barcelona har verdens bedste, næstbedste og tredjebedste fodboldspiller. Lionel Messi, Andres Iniesta og Xavi.

De sidder ved siden af hinanden til FIFAs store awardshow, hvor en af dem om lidt vinder Ballon d’Or 2010.

En skaldet, tynd mand i et stramt mørkt jakkesæt træder ud på scenen med en konvolut i hånden. Han smiler ikke.

Manden med konvolutten har ellers god grund til at smile, da han fisker en seddel op, hvor der står, at Messi for andet år i træk vinder prisen som verdens bedste fodboldspiller.

Den tynde, skaldede mand hedder Josep Guardiola og er træner for FC Barcelona.

Den perfekte fodboldklub

Sammen med Messi, Iniesta og Xavi havde Guardiola i den forgangne sæson vundet den spanske liga, den spanske Super Cup og nået frem til Champions League-semifinalen, og hvis han vidste, at han om få måneder vil have vundet La Liga, Champions League, VM for klubhold, den spanske Super Cup og den europæiske Super Cup, så ville han ikke kunne lade være med at smile denne januar-aften i 2011.

- De sad på verdensherredømmet. Barcelona virkede som den perfekte fodboldklub, fortæller TV 2 SPORTs fodboldkommentator Morten Glinvad.

I dag er Iniesta, Xavi og Guardiola fortid. Det samme er Barcelonas storhedstid.

- Barcelona er måske den europæiske storklub, der er i størst krise lige nu, siger Morten Glinvad.

Grotesk farvel til Suarez

Morten Glinvads kommentarer kommer på dagen, hvor FC Barcelona har ”solgt” den 33-årige verdensstjerne Luis Suarez til ligarivalerne fra Atlético Madrid.

Solgt er måske så meget sagt, for prisen for Suarez er som udgangspunkt nul kroner, men alt efter hvordan Luis Suarez præsterer hos hovedstadsklubben, kan prisen komme op på 45 millioner kroner.

- Grundlæggende er det grotesk, at de ikke får en reel transfersum for Suarez. Han er lige så gammel som Ronaldo, da han blev solgt for et markant større beløb til Juventus. Han er jo stadig penge værd. Det er en falliterklæring, og Barcelona bliver igen til grin, lyder det fra Morten Glinvad.

Lider økonomisk

Men hvorfor forærer Barcelona en af verdens bedste angribere til en rival?

Svaret på det spørgsmål peger både på noget sportsligt og ledelsesmæssigt i Barcelona, men også på noget økonomisk.

For FC Barcelona lider økonomisk i de her måneder.

Dyrt indkøbte spillere som Philippe Coutinho, Ousmane Dembélé og Antoine Griezmann har ikke bare kostet store transferbeløb - de skal også have millioner af kroner i løn om måneden.

Tal fra FC Barcelonas regnskab viser, hvordan lønudgifter og afskrivninger er steget markant de seneste sæsoner.

Hvor lønomkostninger i 2016/2017 udgjorde lige over 60 procent af klubbens udgifter, udgjorde de i 2018/2019 tæt på 70 procent. Og det udfordrer FC Barcelona, mener sportsøkonom Kenneth Cortsen.

- Det, der har gjort ondt på Barcelona, er, at lønningerne kommer til at udgøre en så stor del på omkostningssiden, så kan der være en udfordring i forhold til at skabe overskud, når de sportslige præstationer i kampe og via transfers ikke står mål med tidligere tiders storhed, forklarer han.

Derudover påpeger Kenneth Cortsen, at coronakrisen også har ramt klubben hårdt.

- Fodboldturismen er voldsomt ramt, og Barcelona får derudover ikke folk på stadion, og holdet rejser ikke på brandingture til udlandet. Og modsat andre storklubber, der er ejet af rigmænd, så er Barcelona fanejet, det betyder, at der ikke bare kan sælges 10 procent af klubben for at skaffe kapital, som man ser andre steder, sier Kenneth Cortsen.

Ophørsudslag

Mens overskuddet er blevet mindre hen over de seneste år, har Barcelona brugt mange penge på at købe spillere fra andre klubber.

Ifølge fodboldsiden Transfermarkt.com betalte klubben for eksempel 120 millioner euro for Antoine Griezmann, som mange peger på ikke har slået til i klubben

Kort sagt har store lønninger og store transfersummer udhulet FC Barcelonas økonomi.

- Derfor forsøger de nu at slippe af med nogle af de spillere, som har høje lønninger, forklarer Morten Glinvad.

Senest er Luis Suarez blevet solgt, og før det er profiler som Arturo Vidal, Ivan Rakitic, Arda Turan og Arthur, der er blevet sendt væk.

33-årige Vidal, 33-årige Suarez, 33-årige Rakitic og 33-årige Turan er skippet afsted nærmest gratis, mens 24-årige brasilianske Arthur er sendt væk i en byttehandel med Juventus.

- Det har en grad af ophørsudsalg over sig, kommer det fra Morten Glinvad.

- Det er en skandale

Normalt ville det være de unge spillere fra Barcelonas lovpriste talentakademi La Masia, der nu skulle tage over. De ville måske allerede være en del af holdet. Men også her er der krise.

Med få undtagelser har akademiet, der udklækkede Messi, Iniesta og Xavi, ikke ført spillere frem til førsteholdet.

- Ungdomsarbejdet var noget af det, som gjorde Barcelona gode for ti år siden. Der er ikke så mange, der lige nu vil sige, at Barcelona har verdens førende akademi. Det er en skandale, at de ikke har gjort alt for at prioritere den førerposition, som de havde i forhold til talentarbejdet, lyder det fra Morten Glinvad.

TV 2 SPORTs fodboldkommentator påpeger, at noget af det, der gjorde talentarbejdet unikt i FC Barcelona var, at der blev arbejdet ud fra en fast filosofi, som skabte spillere, der kunne gå ind på klubbens førstehold.

- De har forsømt at vedligeholde og udvikle deres akademi. Det er et stort ledelsesmæssigt svigt, siger Morten Glinvad.

Det kulminerer nu

Krise. Grotesk. En falliterklæring.

De negative superlativer klæber til Barcelona ti år efter de ejede fodboldverdenen, og frustrationerne er taget til i styrke hen over de seneste måneder.

Det begyndte med en stærk vind over den catalanske storklub i begyndelsen af 2020, da Messi, den sky superstjerne, gik til angreb på sportsdirektør Eric Abidal.

Da Barcelona tabte 8-2 til Bayern München i Champions League-kvartfinalen udviklede den stærke vind sig til en storm, der så igen blev til en orkan, da Lionel Messi i august fortalte klubben, at han ville væk.

I dag vil Messi blive i klubben. Men ikke med sin gode vilje.

- Nu fortsætter jeg i klubben, fordi præsidenten har fortalt mig, at den eneste måde, jeg kan forlade klubben på, er at betale 700 millioner euro (5,2 milliarder kroner, red.) i frikøbsklausul, og det er umuligt, sagde han i et interview 4. september.

Ingen ved, hvad der kommer til at ske

TV 2 SPORTs fodboldkommentator har svært ved at pege på, hvornår det helt præcist begyndte at gå galt for FC Barcelona, men han vurderer, at man begyndte at se de første sprækker i storklubben for fire til fem år siden.

Altså nogenlunde samtidig som Josep Marie Bartomeu blev præsident i klubben.

- De er i kæmpe krise og mange års ledelsesmæssigt svigt kulminerer nu, fortæller Morten Glinvad.

Ifølge Morten Glinvad er Barcelona-præsidenten snart fortid i klubben, men for ham er det store spørgsmål, hvad der skal ske, når Josep Marie Bartomeu er væk.

- Alle ved, at ledelsen er ude af klubben til marts. Det gør alt det, der sker lige nu endnu mere kortsigtet, og ingen ved, hvad der kommer til at ske til den tid.