Fodbold

Suarez kan få Atletico til nye højder

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser tilbage på den seneste uges LaLiga-kampe.

Sidste uges højdepunkt(er)

Suarez / Barcelona

Normalt ville denne under-overskift ikke skulle opdeles af en fin lille skråstreg, men blot være to sider af samme sag.

Intet er dog som det plejer i 2020, og der skal hellere ikke længere sættes lighedstegn mellem målslugeren fra Salto i Uruguay og FC Barcelona.

Det var lidt af et scoop for Diego Simeone og Atletico Madrid, at det lykkedes at hente Luis Suarez til klubben, efter han pludselig blev persona non grata fra den ene dag til den anden i Barcelona. Ifølge den ny-tiltrådte træner Ronald Koeman gik han blot bestyrelsens ærinde, da han i en telefonsamtale på mindre end to minutter fortalte klubbens tredjemest scorende spillere nogensinde, at han ikke skulle regne med en fremtid i klubben efter seks voldsomt succesfulde år.

Baggrunden for denne opsigtsvækkende handel kan man i øvrigt læse mere om i Morten Glinvads fremragende klumme fra fredag.

Allerede i weekenden så vi så den indflydelse skarpretteren fra Uruguay kan have på Atletico’s haltende offensiv fra sidste sæson. På under en halv time afleverede Suarez et aftryk, der ikke var til at tage fejl af. To mål, en assist og et signal til såvel Barcelona som til fodboldverdenen om, at Luis Suarez ikke skal afskrives endnu.

Luis Suarez scorede to gange i sin debutkamp for Atletico Madrid, hvor holdet besejrede Granada 6-1 Video: TV 2 SPORT

Jeg spillede selv mod en ung Suarez, da han via Groningen landede i Ajax, og begge steder var hans ærgerrighed og lyst til at lave mål så ekstrem, at jeg ikke mindes at have oplevet det lignende i min karriere. Derfor overrasker det mig hellere ikke, at han 15 år senere stadig er en af verdenens bedste angribere.

Han vendte blandt andet ene mand et truende 1-3 nederlag i sin anden hjemmekamp i Groningen, da jeg gæstede Euroborg i min tid i Vitesse. Efterfølgende løb han stadion rundt to gange, uden at en eneste holdkammerat deltog i hyldesten af den unge uruguayaner, men det blæste han højt og flot på.

Han var på en mission, og den lille klub i det nordlige Holland var blot det første spæde skridt i hans opstigning mod stjernerne.

Kan Simeone få Costa, Suarez og Felix til at fungerer sammen, eller på skift, så er de bolsjestribede fra Madrid en alvorlig udfordrer til den forventet tvekamp om La Liga trofæet mellem Barcelona og Real Madrid.

FC Barcelona fortjener også plads i denne rubrik, efter den forrygende fodboldopvisning de leverede søndag aften.

Særligt første halvleg var en fryd for øjet, hvor formstærke Villareal lignede et mandskab uden nogen form for ide om, hvordan man satte en stopper for det flydende Barcelona-spil, som blev rullet ud på Camp Nou’s billiardtæppe.

I Barcelonas første kamp i sæsonen sikrede de sig tre point efter en sejr på 4-0 hjemme mod Villarreal Video: TV 2 SPORT

For en gang skyld var det ikke Messi der orkestrerede løjerne, men derimod tilbagevendte Coutinho og 17-årige Ansu Fati. I skyggen af al balladen om Messi, den interne splid på Barcelona’s direktionsgange og den megen fokus på spillere, der skal væk fra klubben, er Fati ved at udvikle sig til en fast starter på den venstre kant, som har været umulig at få besat med stabil kvalitet, siden Neymar forlod klubben.

Aftrykket fra Koeman var tydeligt, og Barcelona-filosofien blev igen fundet frem fra skufferne, hvor først Valverde og siden Setien pakkede den væk i søgen efter resultater, der kunne sikre dem længere tid i jobbet.

Messi? Han var der, scorede på et straffespark, men lignede ikke umiddelbart en mand der havde købt fuldstændig ind på ideen om at kæmpe til sidste blodsdråbe.

Nuvel, det kan ændre sig og vigtigst af alt, så handlede det søndag aften om fodbold, og intet andet.

Sidste uges skuffelse

Alaves

For tredje kamp i træk leverede Pablo Machins mandskab en præstation, som på alle måder skreg til himlen om forandring.

Forandring skulle egentlig komme i form af netop Machin, men det har desværre ikke ændret meget ved det udtryk, som vi lærte at kende fra Alaves igennem sidste sæson. Godt nok er der taktisk flyttet lidt på brikkerne, men tilbage står stadig et billede af et mandskab, som ikke kan skabe ret meget i en fodboldkamp og som skal forsøge at tackle og fighte sig til ethvert point, der skal på kontoen.

De lykkedes med at holde Getafe fra fadet denne weekend, men sker der ikke en radikal ændring henover de kommende runder, så kan Machin formentlig stille sig i kø på jobkontoret, inden de første adventsgaver skal pakkes ind.

Ramos har nu scoret 23 gange på sine seneste 23 forsøg, og det er ganske enkelt unikt

Mads Junker, fodboldekspert TV 2 SPORT

Sidste uges oversete

Iskolde Ramos

Endnu et (VAR) tildelt straffespark til Real Madrid og endnu en hovedrolle til Sergio Ramos.

Det var de kolde facts efter sæsonens første sejr til mesterholdet, og som forventet blev det en hårdt tilkæmpet sejr til Zidane’s tropper, som igen-igen måtte se deres kaptajn sikre de tre point på et straffespark.

Og netop den disciplin er Real Madrid anføreren ved at beherske så godt, at han i min optik udgør Europas, og måske verdens, top-3 til at eksekvere fra 11-meterpletten i selskab med Cristiano Ronaldo og Robert Lewandowski.

Ramos har nu scoret 23 gange på sine seneste 23 forsøg, og det er ganske enkelt unikt. Det kan virke nemt at få den lille runde det korte stykke fra pletten og indover stregen, men tro mig, så nemt er det ikke.

Som spiller stod jeg selv med ansvaret mere end et dusin gange, og den særlige fornemmelse, der løber rundt i kroppen, når man lægger bolden til rette og verdenen et kort sekund kun kredser om dig og den målmand, du skal passerer, er en helt særlig en af slagsen. Læg dertil de mange mange tusinder tilskuere og endnu flere tv-seere, og så har du noget af det mest rendyrket pres, du kan forestille dig.

Og det er altså her, Ramos er så uhyggelig stærk. Hans teknik er i sig selv et studie værd, og han løftede lidt af sløret omkring udførelsen i et interview med Marca i juli måned.

Kort fortalt så bruger han ikke energi på at studerer målmændene, han møder, på forhånd, men fokuserer udelukkende på deres position, når straffesparket skal eksekveres. Fra starten af tilløbet, og indtil sparket er udført, holder han øjnene på målmanden, og først i næstsidste skridt beslutter han hvilken side, eller hvilken sparkeform, han vil bruge.

I teorien virker det simpelt, men i praksis er det vanvittig krævende. Der skal en helt utrolig coolness og overblik til at udføre denne opskrift, og de to ting behersker Ramos i overflod.

De dygtigste straffesparksskytter ligger omkring 80-85% succesrate (Ronaldo 90,1 procent og Lewandowski 91,4 procent).

Ramos placerer sig efter weekendens succesfulde forsøg på 28/31 (90,3 procent) og altså 23 vellykkede forsøg i træk.

Blot ét enkelt forsøg har han brændt de seneste 5 år!

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Kan Barcelona fortsætter stilen

Der er midtuge-runde i LaLiga denne uge, og allerede tirsdag aften serverer TV 2 Sport X topfodbold fra verdens bedste liga.

På papiret ligner det dog, at rundens sidste kamp er den mest appetitvækkende på menukortet, nemlig når Celta tager imod Messi’s Barcelona. Efter den flotte sejr søndag aften skal Koemans mandskab forsøge at ændre på deres sløje statistik, når de er gæster på Balaidos. De seneste fem besøg i Galicien er endt med tre nederlag og to uafgjorte kampe, så storholdet fra Catalonien er i den grad advaret om den udfordring, der møder dem på oktobers første dag i 2020.

Hvad mangler vi svar på i den kommende uge

Komprimeret kampprogram

Inkarnerede LaLiga fans vil have bemærket detaljen fra de første tre runder, men for den almindelig fodboldfan, er det måske gået næsen forbi.

LaLiga har i flere sæsoner sørget for underholdning på skærmen allerede fra fredag aften og helt frem til de sene aftentimer om mandagen.

Denne sæson har det dog ikke været tilfældet, og det giver et tætpakket program, da ikke mindre end ti kampe skal afvikles indenfor 32 timer. I den forgangne spillerunde lå blot to kampe samtidig, og det er et klart ønske fra rettighedshavernes side, at alle kampene (så vidt muligt) kan nydes, uden at man skal ærgrer sig over at lave fravalg af andre opgør. Dette ønske bliver dog noget udfordret, når de sene fredags- og mandagskampe for tiden er strøget, men der er håb forude.

Stridigheden om de famøse kamptidspunkter ligger mellem de to søjler, som den bedste spanske fodboldrække bygger på. I det ene ringhjørne er der fodboldforbundet, som ikke ønsker at spille kampe på de pågældende tidspunkter, og i det andet ringhjørne står LaLiga, som vil have bolden til at rulle fra fredag aften frem til mandag aften.

Begge kombattanter har fået juridisk medhold i deres synspunkt, og det gør diskussionerne endnu mere uklare. Næste tur i ringen, eller rettere retssalen, er i start oktober. Fortsættelse følger…