Her er ti hjemmeavlede MLS-spillere på spring til europæisk fodbold

MLS er på få år blevet en sælgende liga med stor fokus på akademierne. Her er ti akademispillere, der snart kan blive solgt til Europa.

Kaká, Henry, Beckham, Ibrahimović, Giovinco.

Mange ikoner har i deres modne fodboldalder leveret og domineret i MLS.

Men der er også navne som Gerrard, Pirlo, Marquez, der aldrig blev et hit i Nordamerikansk fodbold og mest vil blive husket for at brokke sig over hævede ben på for lange indenrigsrejser - og som fik fodboldfans til at sammenligne MLS med et plejehjem.

Dén tid er forbi.

For selvom Nani stadig spiller i MLS og i øvrigt leverer i verdensklasse for Orlando City, og Higuaín er blevet hentet til Inter Miami, så har MLS siden 2007 - og for alvor den seneste håndfuld år - forsøgt at revolutionere talentudviklingen i ligaen:

  • I september lancerede MLS et talentudviklingsprogram for i alt 489 hold fordelt over 113 klubber og seks aldersgrupper.
  • Det er blevet et must at kunne fremvise et dyrt og velfungerende akademi, hvis man som ny franchise vil købe sig ind i ligaen.
  • MLS gjort det økonomisk attraktivt at avle egne talenter. Når en MLS-klub sælger en spiller, går nogle af pengene normalt til selve fodboldligaen, men hvis en klub sælger en spiller fra eget akademi, beholder klubben hele beløbet.
  • Det betyder, at den årlige Superdraft ikke længere har samme vigtige betydning. Klubberne vælger i højere grad at satse på talenter, der allerede er på holdenes akademier.

Nordamerikanske Bundesliga-stjerner viser vejen

Selvom talentudviklingen i MLS stadig langtfra er perfekt, er navne som Alphonso Davies og Tyler Adams med til at understrege, at spillerudviklingen går den rigtige vej i MLS. Førstnævnte har allerede vundet Champions League med Bayern München og er lige nu den bedste unge venstreback i verden, mens Tyler Adams scorede det mest betydningsfulde mål af en amerikaner nogensinde, da han sendte RB Leipzig i semifinalen i den prestigefyldte europæiske klubturnering.

De to spillere fra akademiet i Vancouver Whitecaps og New York Red Bulls står langt fra alene. I Juventus spiller nu det tidligere FC Dallas-talent Weston McKennie, i Dortmund er Gio Reyna ved at få sit endelige gennembrud, mens Philadelphia Union-navnet Zack Steffen er reservekeeper for Manchester City. Og så er navne som Reggie Cannon (Boavista), Matt Miazga (Chelsea), Chris Richards (Bayern München), Joe Scally (Gladbach i 2021) også på listen over solgte homegrowns til Europa.

Og der er mange flere hjemmedyrkede MLS-talenter, der står klar på springbrættet til fodbold-Europa.

Her er navnene på 10 homegrowns, der som de næste kan blive sendt over Atlanten:

Brenden Aaronson, 19 år (Philadelphia Union)

Blandt de største talenter i CONCACAF er Aaronson, der med et energisk presspil, en stor motor og en evne til at kunne strække modstanderens forsvar, er skabt til det moderne fodboldspil. Selvom Aaronson scorede senest mod Inter Miami, kritiseres han dog for ikke at lave nok mål fra 10’er-positionen.

I MLS-sammenligner fodboldeksperter Aaronson med den tidligere Bayer Leverkusen-stjerne og nuværende Chelsea-spiller Kai Havertz. Måske derfor har klubber som Hoffenheim, Gladbach og Freiburg jagtet Aaronson, der også allerede har fået sin landsholdsdebut.

Rygterne siger dog, at Salzburg har vundet kampen om Aaronsons signatur, og selvom det endelige pennestrøg stadig mangler, tyder meget på, at han ved årsskiftet skifter til holdet fra Red Bulls-koncernen.

Paxton Pomykal, 20 år (FC Dallas)

Pomykal fra talentfabrikken FC Dallas burde egentlig ligge højere placeret end Aaronson, men offensivspilleren har gennemgået fire operationer på fire år, hvilket har fået udviklingen til at stagnere. Ifølge ESPN blev Pomykal sidste år scoutet af AC Milan, men det blev aldrig til en handel.

Nu har Pomykal skiftet til samme agentbureau, som også har Weston McKennie i stalden, så måske de italienske klubber igen begynder at holde øje med FC Dallas-talentet, hvis han kan holde sig fri for skader.

Mark McKenzie, 21 år (Philadelphia Union)

MzKenzie er den ældste på listen, men måske også den af alle ti spillere, som hurtigst kan gå direkte ind på et europæisk hold. Midterforsvareren er hurtig, stærk og laver sjældent fejl, hvilket Celtic fik at se, da de scoutede ham under sommerturneringen i Disney Land.

McKenzie har allerede fået debut på landsholdet, og fortsætter han sin udvikling, kan han meget vel være fast mand i startopstillingen, når USA i 2026 skal afholde VM på hjemmebane. Lige nu er McKenzie blandt de spillere, der har gjort Philadelphia Union til én af favoritterne til at vinde årets MLS Cup.

Ricardo Pepi, 17 år (FC Dallas)

Selvom Pepi kun er 17 år, taler fodboldfans allerede om, at det er ham, der skal score USA’s mål ved VM i 2026. Til den tid er Jozy Altidore fra Toronto FC for gammel, og går alt, som fodboldfans i USA prædiker, kan Pepi sammen med Christian Pulisic, Gio Reyna, Josh Sargent og Brenden Aaronson danne en dynamisk og farlig offensiv.

Pepi er en målscorer, som gør alle de ting, man gerne vil se fra en 9’er. Han er altid til stede i feltet, han sparker godt til bolden, og så har han voksenmandsstyrke, som man sjældent ser fra en teenager.

James Sands, 20 år (New York City FC)

Unge Sands har sammen med svenske Anton Tinnerholm været lyspunktet i en ellers svingende sæson for NYCFC. Det var den spanske træner Domènec Torrent, der introducerede Sands for MLS, mens Rony Deila – der overtog NYCFC inden sæsonen – har bibeholdt Sands i startopstillingen.

Den defensive midtbanespiller kan både spille 6’er-positionen, men også uden problemer træde ned i midterforsvaret. Derudover er det sjældent, man ser en fejl fra Sands.

I USA er man sikker på, at Domènec Torrent på et tidspunkt tager springet fra Flamengo til La Liga, og at han på dén rejse tager Sands med sig.

Julian Araujo, 19 år (LA Galaxy)

Araujo er kompromisløs, fuld af selvtillid og en fantastisk atlet med hurtighed, smidighed og styrke. I denne sæson har Guillermo Barros Schelotto flyttet Araujo fra højre back op til højre midtbane, hvilket har gjort, at Araujo også er begyndt at kunne finpudse sine offensive styrker, hvor han stadig mangler en del kvalitet.

Men kan han udvikle sig offensivt, er der ingen grænser for Araujo, der for to år siden blev set an af Liverpool, inden han i stedet skiftede til akademiet i LA Galaxy.

Hvis Araujo bliver ved med at spille, som han har gjort de seneste 18 måneder, bliver han med garanti solgt til en europæisk topklub. På den kortere bane skal han beslutte, om han fortsat vil stille op for de amerikanske U-landshold, eller om han i stedet vil repræsentere Mexico. Lige nu gør den mexicanske landstræner, Gerardo ’Tata’ Martino, alt for at lokke ham over grænsen.

Moses Nyeman, 16 år (D. C. United)

Da D. C. United for to uger siden spillede 2-2 mod Toronto FC, gav hovedstadsklubben spilletid til to 17-årige og 16-årige Nyeman, hvilket understreger den homegrown-revolution, der er i gang i MLS.

Selvom Nyeman kun er 1,65 cm. høj, kan man næsten altid være sikker på, at den lille terrier vinder bolden i en 50-50-duel, når han slider rundt på den defensive midtbane. Til sammenligning var det ikke noget, som Paxton Pomykal kunne, da han var 16 år. Til gengæld skal Nyeman turde lave de svære, offensive afleveringer. Lige nu kan det godt blive lidt for ’sikkert’, når Nyeman flytter bolden rundt på banen.

Cade Cowell, 16 år (San José Earthquakes)

I endnu en skidt San José-sæson, har ét af de få lyspunkter været, at Cowell får mere og mere spilletid på den offensive højre midtbane.

Cowell er måske ikke en spiller, der oser af kreativ kvalitet, men til gengæld besidder Cowell defensiv forståelse og en arbejdsiver af en anden verden. Sådan noget lærer man, når man bliver taget under vingerne af pragmatiske Matias Almeyda.

Det er nok ikke alle MLS-fans, der ville tage Cowell med på denne Top-10-liste. Så hvorfor bliver han alligevel nævnt? Fordi han minder om, hvordan Seattle Sounders-stjernen Jordan Morris var, da han kom til MLS fra college. Lige nu er Morris blandt de bedste i MLS, og hvis Cowell kan tage samme spring, som Seattle Sounders-stjernen gjorde, fra han var 21-26, er der ingen grænser for Cowell.

George Bello, 18 år (Atlanta United)

Bello er en moderne, dynamisk og ultraoffensiv højre back, som spiller bedst, når Atlanta United stiller med wingbacks, så han ikke skal koncentrere sig for meget om den defensive disciplin.

Allerede som 16-årig viste Bello, at han var et kæmpe talent. Den gang var han faktisk et større talent end Gio Reyna, der nu er i Dortmund. Men flere grimme skader satte for en stund stop i udviklingen.

Nu er Bello igen ved at finde topformen, og hvis han spiller som mod Nashville for få uger siden, hvor han pludselig var verdensklasse en-mod-en, så kunne han meget vel snart igen trække interesse fra Europa.

Gianluca Busio, 18 år (Sporting Kansas City)

Under sommerturneringen i Disney Land var der meget hype omkring Busio. Mest fordi det kom frem, at Sporting Kansas City havde afslået et bud på 3-4 millioner Euro fra Serie A-klubben Fiorentina, og fordi AC Milan og flere italienske klubber angiveligt scoutede midtbanespilleren.

Busio fik aldrig rigtig vist sig frem i turneringen, men han kommer alligevel med på listen, fordi han de seneste uger har leveret gode præstationer og også har fået scoret et mål mod Colorado Rapids. I disse kampe er han blevet rykket ned på 6’er-positionen istedet for den normale 10’er-rolle.

Uanset hvad ligner det, at Busio er interessant for mange Serie A-klubber, der måske kommer tilbage med højere bud ved årsskiftet.

Boblere

På boblerlisten over homegrown-spillere, der kan stå foran et skifte til Europa, finder vi:

  • Anthony Fontana, 20 år (Philadelphia Union)
  • Efrain Alvarez, 18 år (LA Galaxy)
  • Cole Bassett, 19 år (Colorado Rapids)
  • Jesús Ferreira, 19 år (FC Dallas)
  • Ayo Akinola, 20 år (Toronto FC)

Følg MLS i denne sæson på TV 2 SPORT, TV 2 Sport X og TV 2 PLAY