Fodbold

Så meget betyder 200 millioner kroner for FC Midtjylland

FC Midtjyllands i forvejen gode økonomi bliver nu endnu bedre, hvilket kan ændre magtbalancen i dansk fodbold, mener to sportsøkonomer.

- Det er en gamechanger.

Sådan siger TV 2s fodboldekspert Mads Junker om FC Midtjyllands kvalifikation til Champions League set i forhold til klubbens udviklingsmuligheder.

Og der er god grund til jubel netop nu i FC Midtjylland.

For klubben har udsigt til en gevaldig økonomisk gevinst, og samtidig får holdet mulighed for i gruppespillet i Champions League at måle sig rent sportsligt med nogle af de bedste hold og spillere i verden.

TV 2 har fået to sportsøkonomer samt fodboldekspert Mads Junker til at vurdere betydningen af den europæiske succes for den ambitiøse, midtjyske klub.

Og kvalifikationen til Champions League kan ifølge eksperterne næsten ikke overvurderes.

Økonomisk betydning

- Det er et stort trecifret millionbeløb, som FC Midtjylland står til, og det er vanvittigt meget i forhold til den danske superligaøkonomi.

Sådan siger Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi ved professionshøjskolen UCN, om de mindst 200 millioner kroner, FCM står til at modtage fra det europæiske fodboldforbund (Uefa).

Sportsøkonomen anslår, at det samlede beløb let kan stige til i omegnen af 240 millioner kroner, hvis FC Midtjylland præsterer og spiller sig til point i gruppespillet.

Den samlede udbetaling fra Uefa er kompleks, men består blandt andet af startpenge, bonus i forhold til den sportslige præstation samt den såkaldte 'market pool', der er afhængig af klubbens tv-værdi.

Beløbet giver virkelig store muligheder for FC Midtjylland

Jesper Jørgensen, sportsøkonom

Tal fra FC Midtjyllands seneste regnskab viser, at klubben på den jyske hede havde personaleomkostninger for 93,5 millioner kroner i 2019.

Til sammenligning havde de største sportslige konkurrenter i Danmark, FC København, ifølge klubbens regnskab for 2019 personaleomkostninger i fodboldklubben samt i Parken for 189,1 millioner kroner.

Den økonomiske bonus fra Uefa på mellem 200 og 240 millioner kroner svarer dermed til mere end to års personaleomkostninger for FC Midtjylland.

- Det er en gigantisk saltvandsindsprøjtning, siger sportsøkonom Jesper Jørgensen til TV 2.

Han påpeger, at FC Midtjylland de seneste fem år har været selvfinansierende, da klubben blandt andet har solgt spillerprofiler som Alexander Sørloth og Bubacarr Sanneh i 2018 til store millionbeløb.

- De mange penge skal ikke gå til gæld. Det er et beløb, der direkte kan investeres i fremtiden. Beløbet giver virkelig store muligheder for FC Midtjylland, siger Jesper Jørgensen.

Sportsøkonomen kalder det økonomiske boost for et stort, finansielt rygstød til dårlige tider. Samtidig giver det FC Midtjylland mulighed for at bibeholde klubbens høje ambitionsniveau over de kommende år.

- Det giver ro, så FC Midtjylland kan tænke langsigtet. Det er vigtigt for klubben, siger Jesper Jørgensen.

Sportslig betydning

Sportsøkonom Kenneth Cortsen kalder det imponerende, hvad FC Midtjylland sportsligt set har præsteret de seneste seks år.

Siden 2015, hvor FC Midtjylland vandt klubbens første mesterskab, har den midtjyske klub og konkurrenterne fra FC København delt de seks danmarksmesterskaber ligeligt imellem sig.

FC Midtjylland er på toppen af dansk fodbold rent sportsligt og foran FC København lige nu

Kenneth Cortsen, forsker i sportsøkonomi ved professionshøjskolen UCN

Desuden vandt FC Midtjylland sin første pokaltitel i 2019, men klubben har haft udfordringer ved at præstere i de europæiske turneringer - indtil i aftes.

Kenneth Cortsen mener, at den midtjyske klub har distanceret sig fra traditionelle storklubber som Brøndby, AGF, AaB og OB.

- Klubben har virkelig rykket sig og arbejdet dygtigt med sin strategi. Nu er det lykkedes at komme i det forjættede land med kvalifikationen til Champions League. Det er et 'nøk op ad stigen’, siger sportsøkonomen.

Kenneth Cortsen mener samtidig, at det har en enorm symbolværdi at kvalificere sig til den fineste, europæiske klubturnering.

Ikke mindst over for de største sportslige konkurrenter fra hovedstaden.

- Der blæser positive vinde i FC Midtjyllands retning. Der foregår et kapløb om de bedste spillere med blandt andet FC København, og FC Midtjylland har her fået et løft, siger Kenneth Cortsen.

TV 2s fodboldekspert Mads Junker mener, at FC Midtjyllands kvalifikation til Champions League kan vise sig at være meget afgørende for klubbens udvikling.

Den midtjyske klub har ventet længe på at få europæisk succes, men det nuværende momentum skal FC Midtjylland ifølge fodboldeksperten forsøge at udnytte, så klubben står endnu stærkere - også i den hjemlige Superliga.

- FC Midtjylland skal nu tage skridtet til næste niveau. De får mulighed for at etablere sig i den absolutte top af dansk fodbold. Men at blive på toppen er den svære kunst, påpeger Mads Junker.

Investeringer i flere dele af FCM

De omkring 200 til 240 millioner kroner, der den kommende tid strømmer ned i FC Midtjyllands pengekasse, skal ikke udelukkende gå til fremtidige investeringer.

Det anbefaler sportsøkonom Jesper Jørgensen.

- Jeg vil råde FC Midtjylland til at sætte et pænt stort tocifret millionbeløb i pengeskabet. De bør gemmes væk og bruges i tilfælde af dårlige tider, siger han.

Vi skal accelerere den udvikling, som klubben har lavet i 20 år

Claus Steinlein, direktør FC Midtjylland

Sportsøkonomen anbefaler til gengæld, at FC Midtjylland over en flerårig periode investerer i en række forhold i klubben som eksempelvis talentudvikling via klubbens akademi, den medicinske stab og bedre dataanalyse.

Skrækscenariet er ifølge Jesper Jørgensen, at klubben på grund af de kommende millioner kroner nu går ud og brænder pengene af på dyre spillere.

- Det kan smadre truppen og sammenholdet, men det er slet ikke midtjydernes måde at arbejde på, siger Jesper Jørgensen.

TV 2 har ovenpå FC Midtjyllands sejr over Slavia Prag i aftes talt med klubdirektør Claus Steinlein om den forbedrede økonomiske situation.

Claus Steinlein ønsker, at klubben over en bred kam skal sprede sine investeringer og dermed optimere betingelserne for, at FC Midtjylland også om fem år har en god chance for at spille europæisk gruppespil og Champions League.

- Vi skal accelerere den udvikling, som klubben har lavet i 20 år, og den 2025-plan, vi har lavet med henblik på at forbedre faciliteterne i klubben. De omhandler blandt andet at forbedre mulighederne for akademiet og hele talentudviklingen, som er vores dna, siger Claus Steinlein.

Er magtbalancen ændret i dansk fodbold?

Det store spørgsmål er, om FC Midtjylland med det danske mesterskab denne sommer og kvalifikationen til Champions League er ved at ændre magtbalancen i dansk fodbold.

Sportsøkonomerne og TV 2s fodboldekspert er enige om, at FC Midtjylland nærmer sig FC Københavns sportslige niveau, men der er delte meninger om, hvorvidt magtbalancen nu er tippet over til midtjysk fordel.

- FC Midtjylland er på toppen af dansk fodbold rent sportsligt og foran FC København lige nu, men københavnerne skal ikke dømmes ude, siger Kenneth Cortsen.

Han fremhæver, at FC Midtjylland er kommet for at blive i den absolutte top af dansk fodbold, som virkeligheden ser ud lige nu og på baggrund af de seneste fem til seks sæsoner.

FC København står derimod lige nu over for flere udfordringer.

- FC København har både fået en elendig start på den nye Superliga-sæson, og samtidig lider klubben rent økonomisk under den nuværende coronakrise, da koncernen har flere forretningsben, der er negativt berørt, siger Kenneth Cortsen.

Han påpeger samtidig, at markedsdynamikkerne - historisk set - hurtigt kan ændre sig i sportsøkonomien.

Jesper Jørgensen mener også, at magtbalancen er ændret i dansk fodbold.

Men fordelen er ikke tippet over til midtjyderne, mener sportsøkonomen.

- Det er meget lige mellem FC Midtjylland og FC København. Men nu venter den svære øvelse for FC Midtjylland, der skal vise, at klubben kontinuerligt kan præstere - både i Superligaen og i europæisk sammenhæng, lyder vurderingen fra Jesper Jørgensen.

TV 2s fodboldekspert Mads Junker mener ikke, at FC Midtjyllands kvalifikation til Champions League gør, at klubben nu partout er dem, der vinder det danske mesterskab, og som de andre hold skal jagte i Superligaen.

- Men økonomisk giver debuten i Champions League et glimrende afsæt for FC Midtjylland til for alvor at udfordre FC København. Midtjyderne får mulighed for at skabe et fundament, så de kan etablere sig i den absolutte top i dansk fodbold, siger Mads Junker.