Fodbold

FC København i historisk nedtur - her er seks årsager

FC København skal rejse sig, men hvordan kommer klubben videre? Fodboldeksperter analyserer klubbens nuværende situation og mulighed for genrejsning.

- Det er virkelig skidt. Noget af det værste nogensinde.

- FCK er i dyb krise.

Ordene er hårde imod FC København fra Tipsbladets chefredaktør, Troels Bager Thøgersen, og TV 2s fodboldkommentator Flemming Toft ovenpå hovedstadsklubbens nederlag i aftes i Europa League til upåagtede Rijeka fra Kroatien.

FC København er færdig i europæisk sammenhæng for denne sæson, og i Superligaen har hovedstadsklubben fået den værste start i 21 år.

- Det er den mørkeste dag i mine 11-12 år i FCK, udtalte Solbakken efter kampen mod kroatiske Rijeka.

De to fodboldeksperter gennemgår her de seks vigtigste årsager til FC Københavns nedtur, der af Troels Bager Thøgersen betegnes som "kulminationen på de problemer, klubben har haft igennem 2020".

FC København-holdet er virkelig i knæ netop nu

Flemming Toft, fodboldkommentator TV 2

1. Flere 'forbiere' på transfermarkedet

En væsentlig forklaring på FC Københavns deroute er ifølge Troels Bager Thøgersen, at der de seneste år over en bred kam har været for mange 'forbiere' på transfermarkedet.

Som eksempel nævner Tipsbladets chefredaktør den spanske midtbanespiller Pep Biel, der ikke har vist sig at være pengene værd, og forsvarsspilleren Andreas Bjelland, som på det seneste ikke har spillet meget og samtidig er en dyr herre for klubben.

Læg dertil indkøb de seneste år af spillere som Karlo Bartolec, Michael Santos og Robert Mudrazija, der ikke har slået afgørende igennem.

- En stor del af spillerne præsterer jo ikke det, de er købt til. FC København har brug for rigtig gode spillere, men spildprocenten af deres indkøb har ganske enkelt været for høj. De har købt spillere, der ikke kan løfte holdet, siger Troels Bager Thøgersen.

Cheftræner Ståle Solbakken indrømmede efter nederlaget til Rijeka, at han gerne så, at man hentede en ny kantspiller til FCK. Men samtidig erkendte nordmanden, at det ville blive svært efter den europæiske nedtur.

Flemming Toft har et indgående kendskab til FC København, og fodboldkommentatoren mener også, at indkøbspolitikken har svigtet.

Klubben mangler kreative spillere, der kan udfordre og bryde igennem modstandernes forsvar.

Desuden hæfter Toft sig ved, at cheftræner Ståle Solbakken på det seneste - blandt andet på grund af skader og formkrise hos flere profiler - har roteret meget i københavnernes startopstilling.

- Basis er væk, der bliver skiftet ud hele tiden - især i forsvaret. FC København-holdet er virkelig i knæ netop nu, mener Flemming Toft.

2. Presset af succes og hårdt kampprogram

FC København har igennem mange år redet på en bølge af succes i de europæiske klubturneringer, og det rammer paradoksalt nok den nuværende trup hårdt.

De seneste fire sæsoner har FC København deltaget i gruppespillet i enten Champions League eller Europa League, hvor det er blevet til en lang række kampe.

På baggrund af den sportslige succes har spillerne i FC København samlet set spillet det, der svarer til én ekstra Superliga-sæson sammenlignet med de resterende konkurrenter i den hjemlige liga.

- De mere end 30 ekstra kampe de seneste fire år har slidt ekstremt hårdt på FCK-spillerne, siger Troels Bager Thøgersen.

Det hårde kampprogram gjorde eksempelvis i den forgange sæson, at FC Københavns spillere fik en meget kort sommerferie.

På grund af coronapandemien spillede hovedstadsklubben først kvartfinale i Europa League imod Manchester United 10. august - for blot én måned senere at møde OB i Superligaens første spillerunde.

- Problemet er, at spillerne i den nuværende trup ikke har niveauet til både at spille i Superligaen og europæisk fodbold, mener Troels Bager Thøgersen.

3. Mangel på ledere

En stor mangelvare på FC Københavns hold er ifølge Flemming Toft en ægte leder.

Anfører Carlos Zeca går oftest forrest på grønsværen, men grækerens arbejdsiver er ikke nok til at løfte holdet tilstrækkeligt til sportslig succes.

- Der mangler i den grad en lederskikkelse for FC København. Der er ikke én, der for alvor tager ansvar. Holdet er kørt fast og mangler idéer, siger Flemming Toft.

Han mener, at nytilkomne Peter Ankersen muligvis kan udvikle og manifestere sig som en leder på holdet, men at det endnu vil tage lidt tid.

Viktor Fischer burde også være en oplagt lederskikkelse, men den offensive kantspiller har gennem længere tid ikke formået at ramme sit topniveau i den hvide trøje, mener Toft.

Ståle Solbakken har ikke en supermandskappe på, han kan ikke gøre det hele selv

Troels Bager Thøgersen, chefredaktør Tipsbladet

4. Skidt økonomi

FC København er i øjeblikket hårdt ramt økonomisk - både som følge af coronavirus og den manglende succes for fodboldforretningen.

Ifølge Troels Bager Thøgersen venter koncernen et stort økonomisk underskud i år for Lalandia på grund af manglende besøg i badelandene under krisen. Samtidig er koncernen ved at opføre et nyt feriecenter i Søndervig ved Vesterhavet, der også presser økonomien.

FC Københavns tidligere formand for bestyrelsen i Parken Sport & Entertainment Flemming Østergaard mener, at koncernen i øjeblikket har store udfordringer såvel sportsligt som økonomisk - ikke mindst på grund af Lalandia.

Det skriver han på Facebook.

Samtidig sender Flemming Østergaard en stikpille imod bestyrelsen i FC København.

Ifølge Østergaard bliver "fodboldkampe vundet i bestyrelseslokalet", og det er den 76-årige FCK-legendes håb, at bestyrelsen nu træder i karakter og "tager de nødvendige beslutninger, så den sportslige sektion får den støtte, der er nødvendig".

Nederlaget til kroatiske Rijeka i aftes blev dyrt, for kort efter kampens afslutning annoncerede selskabet bag FCK, Parken Sport & Entertainment, at det nedjusterede de økonomiske forventninger for 2020.

Det europæiske exit koster i omegnen af 50 millioner kroner, for forventningerne til årsregnskabet er nu et underskud på mellem 200 og 250 millioner kroner.

Inden Europa League-kampen lød det forventede underskud på mellem 150 og 200 millioner kroner.

- Det er et hårdt slag - både for forretningen og den sportslige front. Økonomien var i forvejen dårlig, men nu er den endnu værre. Indtægterne fra Europa League kunne være brugt på at optimere spillertruppen og få økonomien i bedre balance, siger Flemming Toft.

Fredag fortsatte den økonomiske nedtur for klubben, da Parken-aktien faldt til det laveste niveau i et halvt år.

Troels Bager Thøgersen mener også, at FC København bliver hårdt ramt af den nuværende økonomiske situation. For klubben vil både have svært ved at købe nye, attraktive spillere samt at tiltrække spillere til hovedstadsklubben.

Ifølge chefredaktøren vil det dog være "hul i hovedet" for FC København at holde brandudsalg og sælge de bedste spillere netop nu for at redde den skrantende økonomi.

Den eneste vej tilbage mod succes er at forsætte med de nuværende spillere - og forsøge at genvinde det danske mesterskab.

- Vinderen af denne sæsons Superliga træder sent ind i kvalifikationen til Champions League næste år. Det skal FC København sætte alt ind på at kvalificere sig til, siger Troels Bager Thøgersen.

Bestyrelsesformand i Parken Sport & Entertainment Bo Rygaard siger dagen efter nederlaget i Europa League om den nuværende trup, at FC København har "fokus på at få afsluttet transfervinduet bedst muligt, så vi står med den rigtige trup til de opgaver, der venter os".

Dan Hammer, der igennem en årrække var koncernchef i Parken Sport & Entertainment, er på linje med Tipsbladets chefredaktør.

Han opfordrer i et tweet til, at FCK-spillerne tager sig sammen og kæmper for det 14. mesterskab til klubben.

5. Ståle Solbakkens dominerende rolle

Cheftræner Ståle Solbakken påtog sig efter nederlaget til Rijeka hovedansvaret for fiaskoen.

- Det er ikke sådan, vi vil optræde. Det skader forretningen på kort og lang sigt, sagde træneren.

Ifølge Flemming Toft er Ståle Solbakken naturligt til debat i Parkens bestyrelse ovenpå den mareridtsagtige start på sæsonen.

Men fodboldkommentatoren mener ikke, at Solbakken - endnu - er i fare for at blive fyret.

- Ståle Solbakken kan muligvis blive frataget noget af det store ansvar, han har for den sportslige succes i klubben. Men bestyrelsen vil stadig have en tro på, at Ståle Solbakken kan vende situationen, lyder analysen.

Den 52-årige nordmand er for nuværende både cheftræner og manager med ansvar for køb og salg af spillere i FC København.

- Ståle Solbakken har ikke en supermandskappe på, han kan ikke gøre det hele selv, pointerer Troels Bager Thøgersen.

Et andet problem for klubben er, at der ikke umiddelbart findes en naturlig afløser for Solbakken.

- Det kunne være den tidligere FCK-spiller David Nielsen, men han er en mand for fremtiden, og AGF vil formentlig ikke slippe deres succestræner nu, mener Flemming Toft.

Ståle Solbakken og den sportslige ledelse har de seneste måneder været udfordret af, at den tekniske direktør Johan Lange i slutningen af juli stoppede med øjeblikkelig virkning for at tiltræde hos Premier League-klubben Aston Villa som ny sportsdirektør.

Troels Bager Thøgersen mener, det var ærgerlig og skidt timing for FC København at miste Johan Lange denne sommer.

I det nuværende FC Midtjylland-hold har FC København den hårdeste modstander nogensinde. Det presser FC København og Ståle Solbakken

Troels Bager Thøgersen, chefredaktør Tipsbladet

6. Presset af FC Midtjylland

En yderligere udfordring for FC København er, at FC Midtjylland de seneste år er rykket kraftigt frem på den sportslige front.

De to fusionsklubber har hver vundet tre danske mesterskaber siden 2015.

- I det nuværende FC Midtjylland-hold har FC København den hårdeste modstander nogensinde. Det presser FC København og Ståle Solbakken, siger Troels Bager Thøgersen.

For at gøre ondt værre for københavnerne kvalificerede FC Midtjylland sig tidligere på ugen til gruppespillet i Champions League.

Dermed venter mindst 200 millioner kroner til den midtjyske klub. Beløbet kan endda stige til op imod en kvart milliard kroner, hvis klubben får sportslig succes i Champions League.

Det store pengebeløb vil ifølge TV 2s fodboldekspert Mads Junker være en gamechanger i forhold til FC Midtjyllands muligheder for at udvikle holdet sportsligt.

- Det er et stort trecifret millionbeløb, som FC Midtjylland står til, og det er vanvittigt meget i forhold til den danske superligaøkonomi, siger Kenneth Cortsen, der er forsker i sportsøkonomi, til TV 2.

Efter de tre første runder i Superligaen har FC København ét point - FC Midtjylland har seks point, men Brøndby fører ligaen med maksimum ni point.