Jubilaren Wass er den største LaLiga-dansker i det 21. århundrede

16x9
TV 2 SPORTs fodboldkommentator Morten Glinvad ser nærmere på Daniel Wass i denne klumme. Foto: Miguel Riopa / Ritzau Scanpix

Lørdag aften runder Daniel Wass en milepæl i Valencia som stamspiller og respekteret lederskikkelse i en forynget trup.

Når Javi Gracia lørdag aften skal vælge sin startopstilling til Valencias hjemmekamp mod Betis, behøver han næppe bruge mange sekunder på at overveje, om Daniel Wass skal være del af den.

Alligevel kan det godt være, at Wass fylder lidt i Gracias tanker. For hvor på banen skal han placere den alsidige dansker? På den højre back, som har været Wass’ primære position i tiden i Valencia? På den centrale midtbane, hvor han strålede i Valencias seneste kamp? Eller på en af kanterne, hvor Gracia i den seneste kamp stillede med to unge spillere på 17 og 21 år, der indtil denne sæson aldrig havde optrådt for Valencia i LaLiga?

Ja, hvis Javi Gracia fik muligheden for at klone Daniel Wass i tre versioner, ville træneren sandsynligvis sætte alle tre udgaver i startopstillingen. Så kunne Wass den Første spille højre back og have Wass den Anden foran sig på højrekanten. Og imens kunne Wass den Tredje diktere spillet på den centrale midtbane.

- For Gracia er han uundværlig, og på et hold med mange huller øges hans værdi, skrev sportsavisen Marca om Wass efter Valencias 1-0-sejr over Real Sociedad i tirsdags.

Succes i et galehus

Lige nu er Daniel Wass en god historie. Lørdag aften spiller han mod Betis sin kamp nummer 100 for Valencia, og i en klub præget af uro og anarki er Wass blevet et stabiliserende element som en mand, man kan regne med.

I lørdagens ængstelige 1-1-kamp mod Huesca scorede Wass sit første sæsonmål, da hans frisparksindlæg endte i målet, uden at nogen havde rørt bolden undervejs. Og i tirsdagens overraskende sejr i San Sebastián var det ikke kun Marca, der lod sig imponere af hans præstation. Flere medier fremhævede Wass’ indsats – og det i en ny rolle.

Daniel Wass scorede til 1-0, da Valencia spillede 1-1 mod Hueasca Video: TV 2 SPORT

- Han tog ansvaret som leder på midtbanen på sig og gjorde hele holdet bedre. Han fløj hen over Mikel Merino og David Silva og de andre midtbanespillere hos Real Sociedad, roste den valencianske sportsavis Superdeporte.

Sejren gav en anelse ro for den trængte storklub, men selvom hans arbejdsgiver er en dysfunktionel størrelse i kamp med sig selv, har Wass’ eget ophold i Valencia isoleret set været en stor succes.

Da Valencia hentede ham til klubben i 2018, var den almindelige forventning, at Wass kunne blive en værdifuld trupspiller. Nu står han efter lidt mere end to år i klubben foran sin kamp nummer 100, hvilket fortæller to væsentlige ting: Han er stort set aldrig skadet, og han er altid på holdet.

Når det kommer til kampene i LaLiga, har Daniel Wass været på banen i 71 af 80 mulige kampe siden skiftet fra Celta, og i langt størstedelen af dem har han spillet fra start, lige meget om træneren har heddet Marcelino, Albert Celades eller Javi Gracia.

Den pålidelige altmuligmand blev en stamspiller. Og på et skrøbeligt Valencia-hold, der hen over sommeren er blevet drænet for erfarne profiler, er Daniel Wass nu også blevet en kulturbærer og en af de spillere, et nyt hierarki skal bygges op omkring.

Ny lederrolle

I den nye sæsons fire første kampe har Daniel Wass spillet samtlige minutter, og selvom Valencia resultatmæssigt har fået en rimelig sæsonstart, er det åbenlyst, at truppen savner kvalitet på en række positioner.

For Javi Gracia er spørgsmålet lige nu, hvor Wass gør mest gavn. Efter tre kampe som højre back var han mod Real Sociedad rykket op på den tyndt besatte centrale midtbane ved siden af Geoffrey Kondogbia i 4-4-2-formationen. Her tog Valencia i sommer afsked med Dani Parejo og Francis Coquelin, og det var til at se i sæsonens første kampe, hvor den unge Vicente Esquerdo fra B-holdet spillede pladsen ved siden af Kondogbia uden at gøre det store væsen af sig.

Daniel Wass kæmper altid hårdt for Valencia.
Daniel Wass kæmper altid hårdt for Valencia. Foto: Javier Etxezarreta / Ritzau Scanpix

Tidligere har Wass selv haft svært ved at manifestere sig på den position i Valencia. Det var ofte, som om sammensætningen med Wass og Parejo på den centrale midtbane ikke klikkede optimalt. Parejo lod som det altoverskyggende omdrejningspunkt til at trives bedst med en fysisk stærk bolderobrer som Coquelin eller Kondogbia ved sin side.

Men nu er Parejo væk, og det kan overlade scenen og dirigentstokken til Wass og gøre den centrale midtbane til hans fremtidige domæne – paradoksalt nok på et tidspunkt, hvor han for første gang i karrieren er ved at etablere sig i landsholdets startopstilling. Som højre back.

Over Poulsen og Krohn-Dehli

Daniel Wass’ nuværende kontrakt udløber i 2022, og i de lokale medier har der været historier fremme om, at Valencia gerne vil forlænge aftalen med den 31-årige dansker.

Wass er gået i gang med sin sjette sæson i spansk fodbold, og præstationerne siden skiftet fra Évian til Celta i 2015 gør ham i mine øjne til den største dansker i LaLiga i det 21. århundrede.

For mig at se har Daniel Wass kun to reelle konkurrenter til det prædikat: Christian Poulsen og Michael Krohn-Dehli.

Michael Krohn-Dehli havde en god periode for Sevilla i LaLiga.
Michael Krohn-Dehli havde en god periode for Sevilla i LaLiga. Foto: Ruben Sprich / Scanpix Denmark

Christian Poulsen satte i sin første sæson i Sevilla i 2006/07 et aftryk, der var vægtigere end det, Wass har sat i en enkeltstående sæson. Havde Sevilla vundet mesterskabet – hvilket de burde have gjort – kunne det have retfærdiggjort at fremhæve Poulsen som den største. Men hans anden sæson i Sevilla var ikke lige så god som den første, og samlet set kan Poulsens to år i Spanien ikke overgå Wass’ foreløbig fem sæsoner.

Michael Krohn-Dehlis spanske karriere havde meget tilfælles med Wass’: først tre succesrige år som nøglespiller i Celta, hvor Krohn-Dehli dog var del af et hold, der var ved at etablere sig i LaLiga, mens Wass var del af et historisk Celta, der nåede en europæisk semifinale. Herefter fulgte et skridt op. I Krohn-Dehlis tilfælde gik turen til Sevilla, hvor han i sin første sæson var en væsentlig del at holdet, der nåede pokalfinalen og vandt Europa League. Det kan sammenlignes med Wass’ første sæson i Valencia med en Europa League-semifinale og sejren i Copa del Rey.

Men undervejs blev Krohn-Dehli ramt af en frygtelig skade og blev aldrig helt den samme igen. Wass har omvendt blot bygget pĂĄ og derfor distanceret Krohn-Dehlis spanske meritter.

Mod Betis spiller Daniel Wass sin kamp nummer 175 i LaLiga, og han er nu danskeren med tredjeflest kampe i Spaniens bedste række gennem tiderne efter John Lauridsen (272) og Michael Laudrup (228). I næste sæson kan han overhale Laudrup, mens der skal et par år mere til at indhente Lauridsen.

Det sidste er nok urealistisk. Og så alligevel. For er der noget, Daniel Wass’ karriere i spansk fodbold har lært os, så er det, at man aldrig skal afskrive ham.

Den spiller, der som 20-årig blev udlejet fra Brøndby til Fredrikstad i Norge, hvor han ikke kunne komme på holdet, har skabt sig en respektindgydende karriere i spansk fodbold. Og lige nu er hans stabile kvaliteter i højere kurs end nogensinde i en klub, hvor stabilitet er en mangelvare.