Hvor står danskeren med årets største klubskifte?
Den danske landsholdsangriber Martin Braithwaite fortsætter eventyret i storklubben FC Barcelona, hvor jagten på spilletid er blevet intensiveret.
Martin Braithwaite skal også de næste måneder møde ind med Lionel Messi og kompagni på Ciutat Esportiva, FC Barcelonas træningsanlæg, hvor den danske angriber fortsætter sin stadig spæde Barcelona-karriere.
FC Barcelonas førstehold råder stadig over den ambitiøse og arbejdsomme vestjyde, der fik de fleste til at tabe undermunden i februar, da han skiftede til den catalanske gigant. Et klubskifte, der ikke bare var det største for en dansk spiller i 2020 – det var også et af de største i dansk fodbolds historie.
Tvivlen om Braithwaites fremtid på den spanske østkyst var der ellers undervejs i det netop overståede transfervindue. Rygterne florerede om et skifte tilbage til engelsk fodbold, hvor Premier League-klubberne Everton og West Ham blev nævnt som mulige aftagere.
Braithwaite var angiveligt på salgslisten – men den liste kan indtil videre arkiveres. Nu skal han kæmpe for at komme på en anden liste. Holdkortet.
Sæsonstarten blev ødelagt før premieren
Martin Braithwaite har stadig sin første optræden til gode i den nye sæson.
Danskeren blev indskiftet i begge træningskampe mod Nástic de Tarragona og Girona før sæsonen, men en udtagelse til sæsonpremieren mod Villarreal blev forpurret en af mindre lårskade.
Derfor så Braithwaite 4-0-sejren, fodboldopvisningen i Ronald Koemans officielle trænerdebut for Barcelona, fra tribunen på Camp Nou.
De efterfølgende opgør mod Celta Vigo og Sevilla blev set fra nærmere hold. Begge kampe fra bænken, hvor han var tættest på at komme i aktion, da han varmede op i pointdelingen med Sevilla i søndags.
Indtil videre er det forhastet at drage for mange konklusioner i forhold til den manglende sæsondebut, da en del selvfølgelig kan forklares med skaden og manglende tid på træningsbanen under sin nye chef.
Intensiveret konkurrence i Barcelonas offensiv
Det kan dog virke paradoksalt, at Braithwaite har fået større konkurrence i FC Barcelonas offensiv, når klubben har sagt farvel til to af danskerens største konkurrenter i sidste sæson: Luis Suárez (skiftet til Atlético Madrid), Barcelonas tredjemest scorende spiller nogensinde, og Arturo Vidal (skiftet til Inter), der flere gange blev foretrukket som kantspiller frem for Braithwaite.
Sæsonens første kampe har dog alligevel indikeret, at Braithwaites vej til spilletid ikke er blevet kortere – måske tværtimod. I alle tre ligakampe har fronttrioen fra start været Fati-Messi-Griezmann.
Ansu Fati, som Braithwaite kæmpede på lige fod med i store dele af sidste sæson, har overordnet set strålet for Barcelona i sæsonstarten, mens de unge nyindkøb Pedri (hentet i Las Palmas) og Francisco Trincão (hentet i Braga) begge er blevet indskiftet i sæsonens første tre kampe. Fati er pludselig blevet selvskrevet til startopstillingen, selv om indsatsen mod Sevilla senest var skuffende, mens Pedri og Trincão er blevet fremhævet og anerkendt af Ronald Koeman for deres træningsindsats.
Derudover er Philippe Coutinho vendt retur fra lejemålet i Bayern München i en form for genopstået version, hvor to oplæg og en scoring allerede har givet forhåbninger om, at brasilianeren kan blive den hyperfarlige, chanceskabende og afgørende spiller han var i Liverpool, hvorfra FC Barcelona hentede ham som det dyreste indkøb i klubbens historie.
Braithwaite blev hentet på en særregel for at erstatte den langtidsskadede Ousmane Dembélé. Franskmanden er også blevet klar og er endnu en konkurrent til danskerens position som venstre kant.
Så selv om to offensive profiler altså har forladt klubben, så er fire nye offensive navne blevet tilføjet, hvilket med et simpelt regnestykke efterlader Braithwaite med to ekstra konkurrenter i jagten på spilletid.
Små chancer skal gribes efter den største blev forspildt
For at blive i terminologien var Braithwaite alt andet end en parentes i Barcelona-regnestykket i sidste sæson, hvor der var flere plusser i karakterbogen, men også et rigtig stort minus.
Danskeren debuterede mod Eibar i februar kort efter sit lynskifte fra Leganés, blev indskiftet i den efterfølgende Clásico mod Real Madrid og spillede derefter fra start for første gang i den sidste kamp før coronapausen mod Real Sociedad. Mere end tre måneder senere var Braithwaite igen foretrukket i startopstillingen, da danskeren scorede sit første mål for FC Barcelona på ferieøen Mallorca.
Braithwaite var i gang med at gribe sine chancer, da Ansu Fati og Antoine Griezmann svingede i præstationerne, mens Suárez stadig skulle doseres efter sin lange pause efter knæskaden. Danskeren var ved at arbejde sig op ad hierarki-stigen. Det viste sig for alvor, da startopstillingen blev offentliggjort til topkampen mod Sevilla ugen efter.
Den nu tidligere Barcelona-træner Quique Sétien havde foretruket Braithwaite i startelleveren på bekostning af det næsten milliarddyre indkøb Griezmann i et opgør, der galt afgørende point i kampen om det spanske mesterskab. Det var på denne juniaften på Estadio Ramón Sánchez Pizjuán i Andalusien, at Braithwaites største chance kom, muligheden for det store gennembrud. Men det var her, at han fejlede. Og i mediernes bedømmelse efter kampen ramte han også bunden.
- ”Beslutningen endte med at være forfærdelig,” skrev mediet Tribuna, der omtalte det som hans værste kamp i sæsonen og ligesom avisen Mundo Deportivo gav ham dumpekarakter.
- ”De Incógnito (den anonyme, red.),” var vurderingen fra avisen Marca.
Derefter blev det kun til en enkelt startplads i sæsonens resterende otte kampe, hvor han i stedet sad på bænken eller fik korte indhop.
Braithwaite kan drage fordel af manglende 9’er
Et kig i spåkuglen tegner for nuværende en lige så usikker spillemæssig fremtid for Martin Braithwaite.
Danskeren får dog i denne sæson mulighed for at få spilletid i både pokalturneringen og Champions League modsat i sidste sæson, hvor han var låst til kun at kunne optræde i ligaen.
De chancer for spilletid skal nok opstå i et tætpakket kampprogram. Nu handler det bare om at gribe dem.
Det specielle ved Barcelonas offensiv er også, at de lige nu har en trup blottet for en rendyrket spidsangriber, den såkaldte 9’er. Den position er Martin Braithwaite også i spil til at udfylde.
I fraværet af Luis Suárez har Lionel Messi overtaget sin gamle kompagnons plads som forreste mand i offensiven, og det bliver derfor spændende at se, hvem der skal afløse den 33-årige argentiner, når han skal have en pause. Eller rettere, hvis han skal have en pause. Messi spillede fuld tid i alle kampe efter coronapausen i sidste sæson og har gjort det samme i den nye sæson.
Den næsten evigt underpræsterende Griezmann kan også afløse i 9’er-rollen, men ellers har Barcelona udover Braithwaite ikke alternativer til den plads. Derfor efterlyse Ronald Koeman også netop en frontangriber, som udover en central forsvarsspiller, var Barcelona-trænerens store ønske at få tilføjet.
- Vi ønsker at få Memphis Depay til Barcelona, og han ønsker også at komme til os, var den utvetydige melding fra Ronald Koeman til den hollandske TV-kanal NOS inden transfervinduet lukkede i.
Men han fik hverken sin forsvarsspiller eller frontangriber.
Og derfor fik Martin Braithwaite heller ikke en ekstra konkurrent. Det kan han faktisk takke Ousmane Dembélé for, da franskmanden efter sigende ikke ønskede at skifte til Manchester United, hvilket skulle have gjort det økonomisk muligt at hente Lyon-angriberen Memphis Depay.
Umiddelbart lader det til at være en stor fordel for Martin Braithwaite. For selv om Dembélé kunne være forsvundet som konkurrent, så nyder franskmanden slet ikke samme tillid som Koeman formentlig havde haft til sin ønskespiller Memphis Depay, der også præsterede under netop Ronald Koeman, der indtil for et par måneder siden var træner for ham på det hollandske landshold.
- Når du har arbejdet med en spiller, så har du en forbindelse og en tro på, at det også kan fungere andre steder, udtalte Koeman om Depay, der var udset til at skulle spille både 9’er og venstre kant i Barcelona.
Eventyret fortsætter for Braithwaite
Trøje nummer 9 i FC Barcelona blev formentlig også gemt til indkøbet af Memphis Depay.
Men da klubskiftet aldrig blev en realitet, kunne FC Barcelona i tirsdags offentliggøre, at Martin Braithwaite har byttet nummer 19 ud med nummer 9, så danskeren nu skal bære klubbens legendariske nummer efter store navne som Romario, Michael Laudrup, Samuel Eto’o og senest Luis Suárez.
Et vidnesbyrd om, at Martin Braithwaite alt andet lige er tiltænkt en rolle i FC Barcelonas førsteholdstrup, der er mere end perifer, selv om det ikke varsler nogen garantier om startpladser.
Håbet i de spanske medier har længe været, at danskeren skulle kopiere den tidligere FC Barcelona-spiller Henke Larsson, der i øvrigt nu er blevet assistenttræner i FC Barcelona. Svenskeren var også ofte 12., 13. eller 14. mand på holdkortet, men Larsson fik alligevel sat store aftryk i sin rolle som indskifter, som da han fra bænken lagde op til begge FC Barcelonas mål, da Samuel Eto’o og Juliano Belletti fik vendt 0-1 til en sejr på 2-1 mod Arsenal i Champions League-finalen i 2006.
Drømmen lever – og Braithwaite lever i drømmen – i en af verdens største klubber. Og selv om han kunne have fået en større rolle og langt mere spilletid på et lavere niveau, så er det meget forståeligt, at han fortsætter eventyret.
Det bekræfter afstemningen også på min Twitter-profil, hvor 82,4 procent også havde valgt at blive i Barcelona, hvis de havde været i Martin Braithwaites situation:
Det bliver uddybet af flere af Twitter-brugerne:
- Man snakker tit om målmænd (Lindegaard, Lössl) der spiller i en fed klub, men sidder på bænken uden chance for spilletid, og det brokker ingen sig over. Han "spiller" i en af verdens største klubber, hvilket har været hans drøm. Han tjener kassen og bor i en lækker by! skriver Frederik Gade Hansen.
- Det hjælper hans CV stadigvæk, og han vil få mulighed for en voldsomt god kontrakt om et års tid i en mindre klub. Der kan stadig ske noget på skadesfronten, som giver ham muligheder i indeværende sæson, skriver Chris Kaiser Sørensen.
- Han er 29 år. Han er i en klub med en kontrakt, der er 2-3 niveauer over, hvad hans talent berettiger og har en familie, der skal forsørges. Det andet er ren romantik fra folk, der ikke selv står i den situation. Nå ja, og så triller han hver dag bold med historiens bedste fodboldspiller, skriver Thomas Hvid Kruuse.
- Jeg var blevet, medmindre noget rigtig spændende var kommet, hvilket er tvivlsomt. Ville nyde min tid i Barcelona og gøre, hvad jeg kunne for at få kampe. Han er ikke så ung, så han skal udnytte den chance, som han har fået, skriver Johnny Christensen.
- Jeg var blevet, medmindre der kom et rigtig spændende projekt, hvor jeg (Braithwaite) havde en nøglerolle. Et modargument kunne være, at man mister sin plads på landsholdet grundet manglende spilletid, skriver Kasper Hald.