Fodbold

Solbakken fik særbehandling inden fyring i FC København

Ståle Solbakken er fortid i FC København. Klubbens manager er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.  Lars Møller / Ritzau Scanpix

FCK har fyret manager Ståle Solbakken med øjeblikkelig virkning. Det skyldes dårlige resultater i 2020.

Ståle Solbakken var formentlig blevet fyret for lang tid siden, hvis han var en hvilken som helst anden manager eller ansat i en hvilken som helst anden klub end FC København.

Nordmandens FCK-snor fik til lov at strække sig så langt som overhovedet muligt, og måske lidt længere end det. Men lørdag bristede den, da FC København fyrede Ståle Solbakken med øjeblikkelig virkning.

- Det er klart, at han har haft en anden goodwill hos os, end hvis han var kommet udefra. Resultatudviklingen i 2020 er langt under det niveau, vi kan acceptere, siger Bo Rygaard, bestyrelsesformand i selskabet bag FCK, til TV 2.

- Jeg tror, at mange andre klubber, der ikke havde vores værdisæt og vores tætte relation til hinanden, havde reageret noget før, tilføjer Rygaard.

Det er syv år siden, at Ståle Solbakken blev hentet hjem til FC København, hvor han indledte sin trænerkarriere i 2006. Siden sit comeback i København er det blevet til tre danske mesterskaber, mens FCK har spillet med i et europæisk gruppespil hvert år bortset fra 2015 og 2020. Undervejs blev Solbakken udnævnt som manager - en af de første af slagsen i Superligaen.

Lyn-analyse

Ståle Solbakken har haft så markant en position i FCK, at han næsten selv kunne bestemme, hvornår han skulle stoppe. Det har helt sikkert været en svær beslutning for klubben at fyre ham, men det her viser også handlekraft fra FC Københavns side.

Superligaresultater siden Solbakkens comeback

  • 2014: Sølv (AaB blev mester, 6 point foran FCK)
  • 2015: Sølv (FCM blev mester, 4 point foran FCK)
  • 2016: Guld
  • 2017: Guld
  • 2018: Nummer fire (FCM blev mester, 27 point foran FCK)
  • 2019: Guld
  • 2020: Sølv (FCM blev mester, 14 point foran FCK)

- Vi har fyret Ståle på grund af den sportslige udvikling i 2020. Vi har været enige om, Ståle og jeg og alle omkring os, at den har været meget usædvanlig for FC København og meget utilfredsstillende, siger Bo Rygaard og uddyber:

- Der har været et par enkelte positive momenter i Europa League-gruppespillet, mod Istanbul Basaksehir og mod Manchester United. Men ellers har Superligaen været en stor skuffelse. Det var en stor skuffelse, at vi ikke gik videre til det nye gruppespil i Europa League, og så har opstarten i Superligaen heller ikke været tilfredsstillende.

Lyn-analyse

Som klub kan man ikke blive i det samme spor altid. Man bliver nødt til at ændre noget og udvikle sig, hvis man vil blive ved med at være på toppen. Ståle Solbakken har ført FC København langt frem i Europa, og det er ikke længe siden, at de var i kvartfinalen i Europa League. Til gengæld går det meget stærkt i FC Midtjylland, der skal spille Champions League i denne sæson, mens FC København selv missede gruppespillet i Europa League.

Efter fyringen af Ståle Solbakken overtager FC Københavns U19-træner Hjalte Bo Nørgaard træneransvaret for førsteholdet. Bestyrelsesmedlem William Kvist bliver sportslig leder. Aftalen med de to tidligere FCK-spillere er midlertidig.

Ingen over klubben

I Ståle Solbakkens sidste kamp som FCK-manager blev FC Nordsjælland slået 3-2 i Parken – københavnernes første sejr i denne Superligasæson. Derudover nåede Solbakken også at være med til at hente forsvarsprofilen Mathias ’Zanka’ Jørgensen hjem på transfervinduets sidste dag for næsten en uge siden. Solbakkens sidste FCK-bedrifter har med andre ord været positive.

Hvorfor bliver Ståle Solbakken fyret nu?

- Det er et udtryk for, at vi aldrig handler i affekt. Sådan arbejder vi ikke. Vi tænker os rigtig godt om. Det er en stor fodboldklub, det her, med utrolig mange mennesker og nogle meget stærke værdier, siger Bo Rygaard og tilføjer:

- Relationen mellem Ståle og jeg har været meget, meget tæt. Både professionelt og personligt, og det betyder, at man tænker sig godt om.

Lyn-analyse

Nu ser det ud til, at FCK på nogle parametre er blevet overhalet af FC Midtjylland. Kontrasten er enorm, efter at FCM vandt mesterskabet og spillede sig i Champions League. FCK blev nummer to og missede gruppespillet i Europa League. Det betyder noget. Både sportsligt og så sandelig også økonomisk.

Hos rivalerne fra Brøndby bryster man sig af mottoet "supra societatem nemo" – ingen over klubben. Samme tankegang ligger til grund for FC Københavns fyring af Ståle Solbakken.

- Han har betydet uendeligt meget. Resultatmæssigt, dna-mæssigt, selvforståelsen. Han har betydet usandsynligt meget, både som spiller og som manager herinde. Men det er jo sådan, at man aldrig nogensinde må sætte individer over klubben. Det er også derfor, at vi med en fornuftig mavefornemmelse tager den her beslutning, slutter Bo Rygaard.

Af hensyn til Ståle Solbakken har FC København endnu ikke undersøgt markedet for mulige afløsere. Det er heller ikke besluttet, om klubben fortsætter med en manager eller i stedet ansætter en træner og en sportsdirektør.