Fodbold

Solbakkens fyring rører FCK-fans: - Som et parforhold, der går i stykker

En klubmand ud over det sædvanlige er færdig i FC København. Ståle Solbakken er blevet fyret med øjeblikkelig virkning.

Deres fælles kærlighed til FC København har gennem adskillige år bundet Ståle Solbakken tæt sammen med klubbens fans.

Både tilhængerne og træneren har det FCK-DNA, Solbakken om nogen har været med til at skabe, og derfor gør det ondt, at deres veje nu skilles igen.

- Det er en lidt mærkelig følelse, for det er også en træner, jeg personligt er vokset op med som fan. Det er lidt som et parforhold, der er gået i stykker, siger Lars Thor, der er formand for FC København Fan Club.

Sådan har en af stifterne af FCK-mediet Copenhagen Sundays det også. Det er svært at sige farvel til en klubmand, der eksempelvis har kaldt sin selvbiografi for 'Løvehjerte'.

- Jeg bliver faktisk lidt rørt. Det må jeg sige. Det er lidt mærkeligt. Han har betydet sindssygt meget for den her klub…, siger Pelle Elikofer og gnider sin håndflade mod den ene kind.

- Og timingen synes jeg er mærkelig. Men det er, som det er. Vi skal noget andet.

Ståle har skabt det, FCK skulle være

Med den sidste sætning rammer Pelle Elikofer en følelse, rigtig mange FCK-fans lyder til at sidde med. Fyringen af Ståle Solbakken, kongen af FC København, var efterhånden uundgåelig. Med et pointgennemsnit på 1,3 per Superligakamp i 2020 er det tid til forandring, hvis FCK skal blive den magtfaktor, Ståle Solbakken har været med til at skabe.

- Han har været med til at gøre klubben til en altdominerende faktor i Danmark og i Norden. Bestyrelsesformand Bo Rygaard siger, han er den absolut vigtigste træner i FC København, men det er en kæmpe underdrivelse. Han er den største træner i Danmark – uden sidestykke. Han har løftet FC København op på det niveau, man fra starten havde tænkt, at FCK skulle være, siger David E. Bastian-Møller, der også har været med til at skabe Copenhagen Sundays.

Folk er chokerede. Folk er kede af det

David E. Bastian-Møller, medstifter af Copenhagen Sundays

Ståle Solbakken har stået i spidsen for FC København fra 2006 til 2011 og igen fra 2013 til 2020. I sin anden regeringstid blev han udnævnt som manager for klubben, og dermed har han stået med enormt sportsligt ansvar. Derfor er lørdagens nyhed ikke kun en afsked med en træner, det er måske også et opgør med strukturen i FC København.

- Vi kan se på den live-sending, vi lige har haft, at folk er chokerede. Folk er kede af det. ”Hvordan kommer vi videre uden Ståle?” og ”det er en katastrofe.” Der har været få, der har sagt: ”Det var fedt. Det var på tide.” Men langt de fleste er i chok og meget kede af, at Ståle ikke længere står i spidsen for FC København, siger David E. Bastian-Møller.

FC Københavns U19-træner Hjalte Bo Nørgaard overtager midlertidigt jobbet som cheftræner, mens William Kvist er udnævnt som midlertidig sportslig leder sideløbende med sin bestyrelsespost i Parken, Sport & Entertainment, der er selskabet bag FCK.

Ifølge bestyrelsesformand Bo Rygaard har man endnu ikke undersøgt markedet for en mulig afløser, ligesom det heller ikke er besluttet, om FCK vil fortsætte med en manager eller vende tilbage til den i Danmark mere almindelige model med en træner og en sportsdirektør.