Ståle Solbakken og FCK sled hinanden op

16x9
Flemming Toft ser nærmere på Ståle Solbakkens tid i FCK. Foto: Pool / Ritzau Scanpix

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på FC Københavns afsked med Ståle Solbakken.

Hvis Ståle Solbakken skulle forlade FC København, bestemte han selv hvornår. Den opfattelse havde mange - indtil lørdag morgen. Der fik offentligheden at vide, at en af de største profiler i storklubbens historie var fortid, bestemt af topledelsen.

FC Københavns erklærede mål og ambitioner har i 2020 lidt et knæk, der har rakt langt ud over selvforståelsen. Et dansk mesterskab, der dronede ind over det midtjyske og et sjælden exit før det europæiske gruppespil blev faldøksen. Men det har også handlet om et spillemæssigt udtryk, der har ligget langt fra dét, FCK og Solbakken selv har haft som en selvfølge og en dagsorden.

At klubben så har indledt efteråret med en kvalitets- og pointmæssig deroute har efterladt slitage så meget, at den absolutte top ikke syntes om den slags patina. Ståle Solbakken og FCK havde slidt hinanden op - det som også kaldes metaltræthed.

Det her var ikke bare en trænerfyring. Det var et billede fra æresvæggen, der skulle vendes om

Flemming Toft

Det skuffende exit før Europa bød på gruppespil, og de sløje resultater i Superligaen blev lagt sammen med skuffelser fra foråret, og på den front kommer skilsmissen ikke overraskende. At det alligevel kan kaldes “chokerende” skyldes udelukkende, at cementen omkring Solbakkens fødder virkede som størknet. Han har været fyldt med det, de kalder FCK-DNA. Han har skaffet store resultater, medaljer, hæder, profiler og økonomi på begge sider af kridtstregerne. Han og klubben var i vater - derfor kom det, trods alt, som en stor overraskelse.

Ledelsen i FCK (og selskabet bag, Parken, Sport & Entertainment) har haft store overvejelser - af ovenstående grunde. Det her var ikke bare en trænerfyring, det var et billede fra æresvæggen, der skulle vendes om. Det har været et godt match, og de har været glade for hinanden - så glade at Ståle tog og fik en særlig sportslig magt, da han fik hånds- og halsret over de sportslige opgaver.

Transferproblemer

De skuffende sportslige resultater i 2020 bliver lagt frem som årsag. Men det kan ikke skjules, at der heller ikke på transferområdet har været de tilfredsstillende nedslag. For få indkøbte har signaleret kvalitet og kontinuitet, og der er for mange lønstærke på bænken - eller værre - på tilskuerpladserne. Det ansvar må Solbakken tage på sig.

Men han har været en stor profil også generelt i dansk klubfodbold. Han har haft resultaterne indtil i år, og han har været synlig, også når man ikke kunne se ham. Han har spyttet sine meninger ud på et fundament af fodboldfaglig viden og et særligt engagement. Altid med hånden på FCK-hjertet.

Ikke alle forstod ham. Måske fordi han nægtede at tale dansk. Men hen ad vejen blev underteksterne overflødige, for det var som om hans skrige-stemme, hans attitude og hans mimik fortalte historierne.

Det er en stor fodboldmand med et stærkt socialt engagement, der er fortid i FCK og dansk fodbold. En (nord)mand, der i 20 år har været i centrum, selvom han er til venstre for midten i den social-politiske verden.