Fodbold

Ståle Solbakkens fyring chokerer eksperter

FC København har sagt farvel til manager Ståle Solbakken. Det skyldes utilfredsstillende resultater i 2020.    

Det er chokket, der fylder mest hos TV 2 SPORTs fodboldeksperter, efter FCK har fyret manager Ståle Solbakken med øjeblikkelig virkning.

Både Kasper Lorentzen, Mads Junker og kommentator Flemming Toft hæfter sig ved, at Solbakken var så stor en del af FCK, at fyringen af ham virker paradoksal. Fyringen er en stor overraskelse, selvom den sportsligt giver mening.

Kasper Lorentzen: - Man bliver chokeret, når en mand, der har gjort så meget for klubben, bliver fyret. Jeg havde ikke set, det skulle være løsningen, selvom man selvfølgelig aldrig er fredet.

- Men du er meget mere sikker i dit trænersæde, når du har haft så stor indflydelse i så lang en periode. Derfor sad jeg mere og ventede på, at det ville vende rent sportsligt.

Mads Junker: - Umiddelbart er det lidt overraskende, fordi han er så stor en institution i FCK. På den anden side er det ikke overraskende, når man ser på resultaterne i stort set hele 2020. Alle andre end Ståle Solbakken havde været enormt fyringstruet, især efter det missede Europa League-gruppespil.

- Ståle Solbakken har haft så markant en position i FCK, at han næsten selv kunne bestemme, hvornår han skulle stoppe. Det har helt sikkert været en svær beslutning for klubben, men det her viser også handlekraft fra klubbens side

Flemming Toft: - Det er paradoksalt, for på den ene side lå der noget og ulmede, men på den anden side er det chokerende. Han har altid virket ualmindeligt sikker i sit job. Det her kommer helt fra toppen, og i min optik handler det udelukkende om Europa, hvor FCK ikke er med i denne sæson.

- Man havde forventet, at Ståle Solbakken selv ville sige op, den dag han skulle stoppe i FC København. Han er en af de største profiler i klubbens historie, og han har været en markant skikkelse og en stor del af deres DNA.

Man bliver nødt til at ændre noget og udvikle, hvis man vil blive ved med at være på toppen

Kasper Lorentzen, fodboldekspert TV 2 SPORT

Detroniseret i Danmark

Ståle Solbakken indledte sin trænerkarriere i FC København tilbage i 2006. I 2011 forlod han klubben for at stå i spidsen for 1. FC Köln. Siden kom Solbakken til Wolverhampton, inden han vendte tilbage til FCK i sommeren 2013. Under Ståle Solbakkens ledelse har FC København cementeret sig som Danmarks bedste fodboldhold både nationalt og europæisk, men sådan er det ikke længere. Klubben er blevet overhalet af FC Midtjylland.

I sidste sæson vandt midtjyderne det tredje danske mesterskab på seks sæsoner, mens FCK måtte nøjes med andenpladsen. I denne sæson spillede FCM sig i Champions League, mens FCK glippede gruppespillet i Europa League. Set i det lys er sidste sæsons Europa League-kvartfinale hurtigt glemt - især når man tager sæsonstarten i Superligaen med i ligningen. FCK ligger nummer ni efter fire kampe, hvor det blot er blevet til én sejr.

  • OB - FCK: 3-2
  • FCK - Brøndby: 1-2
  • Vejle - FCK: 2-2
  • FCK - Nordsjælland: 3-2
Bo Rygaard beretter om nul konflikt med den nu fyrede Ståle Solbakken, der ikke har ønsket at udtale sig. Video: TV 2 SPORT

Flemming Toft: - FCK er på nogle parametre blevet overhalet af FC Midtjylland. Kontrasten er enorm, efter FCM vandt mesterskabet og spillede sig i Champions League. FCK blev nummer to og missede gruppespillet i Europa League.

- Det betyder noget, både sportsligt og så sandelig også økonomisk. Aktien i Parken er raslet ned.

Mads Junker: - Jeg tror, Europa League-kvartfinalen har holdt ham i jobbet i løbet af foråret. Sådan en kampagne vejer tungt i vægtskålen, men efter de tabte mod Rijeka, tænkte jeg også, der ikke var så meget tilbage på kreditsiden.

- Han har fået starten af sæsonen til at rette op rent sportsligt, men det er ikke lykkes på trods af nogle fine indkøb.

Kasper Lorentzen: - Som klub kan man ikke blive i det samme spor altid. Man bliver nødt til at ændre noget og udvikle, hvis man vil blive ved med at være på toppen.

- Lige nu går det meget stærkt i FC Midtjylland, så i FCK spørger de nok sig selv, om der skal ændres lidt på den Ståle-DNA, der har været i klubben i så mange.

FC København oplyser, at U19-træner Hjalte Bo Nørgaard forfremmes som cheftræner. Han får bestyrelsesmedlem William Kvist som midlertidig sportslig leder. De har begge spillet adskillige kampe for FCK.