Fodbold

- Kjær og Eriksen når sjælden milepæl, men de føler sig ikke som legender

KLUMME: Christian Eriksen og Simon Kjær kan runde landskamp nummer 100 onsdag aften mod England.

De siger mere, end de har sagt, selvom de ikke siger så meget.

Christian Eriksen og Simon Kjær fylder 100, altså i landskampe. De er stolte over det, men de går ikke og praler med det. Den slags ligger dem begge fjernt.

De to jubilarer har for længst placeret sig som dem, mange ser op til

Men hånden på hjertet, så er det to stolte danskere, når fællessangen fortæller, hvor yndigt vort land er - to, der havde streglæber i begyndelsen, men nu nynner eller synger med. For det betyder meget for dem at stå der på linje og repræsentere det danske landshold.

- Det er en drengedrøm…

- Det kan ikke blive større…

- Det er megafedt…

De siger det, der skal siges. Og mener det. To store profiler, der træder ind på scenen for legender.

Tandem i over ti år

De har klædt om sammen i 81 af de 100 landskampe, når nationaldragten er på på Wembley. Simon Kjær med debut lidt før Eriksen, men kort efter blev det på tandem.

Det var Morten Olsen, der startede begges landsholdskarrierer.

Simon Thorup Kjær 6. juni 2009 på Råsunda i Stockholm - det var en lørdag aften. 20 år, 72 dage - og fra Lund i Tamdrup Sogn tæt på Horsens.

Christian Dannemann Eriksen 3. marts 2010 som den yngste debutant i 28 år - siden Michael Laudrup - på Ernst Happel Stadion i Wien. 18 år og 17 dage. Simon Kjær med fra start, Eriksen kom ind fra bænken efter 57 minutter.

“Drømmedebut”. En overskrift fra dagen efter Kjærs første landskamp mod Sverige. “Fremtiden sikret”. En overskrift dagen efter Eriksens debut mod Østrig. Og så fællesnævneren over 12 spalter - den kreative opfindsomhed gemt væk, da Ekstra Bladet i juni 2009 og igen i marts 2010 genbrugte “Smuk som et stjerneskud” om først Kjær og igen otte måneder efter om Eriksen. En rubrik til genbrug.

I klub med legender

Nu står de side om side og tænker tilbage. Kjær på forbilleder som Daniel Agger og John Terry, Eriksen på forbilleder som Francesco Totti og Michael Laudrup. De to jubilarer har for længst placeret sig som dem, mange ser op til.

Simon Kjær har pendlet mere end de fleste med stop i Horsens, FC Midtjylland, Palermo, Wolfsburg, Roma, Lille, Fenerbahce, Sevilla, Atalanta og nu Milan. En lang rejse med hang til nye sprog, nye vaner, nye kulturer og ny fodbold.

Christian Eriksen har været mere stationær med ophold i Middelfart Gymnastik og Boldklub, Ajax Amsterdam, Tottenham og nu Inter.

100 landskampe. Det er kun Peter Schmeichel (129), Dennis Rommedal (126), Jon Dahl Tomasson (112), Thomas Helveg (108), Michael Laudrup (104), Morten Olsen (102), Martin Jørgensen (102) og Thomas Sørensen (101), der har nået det mål. Legender.

- Lige nu føler jeg mig ikke som en legende, men når jeg engang er færdig, så kniber jeg mig nok i armen over at se, hvor jeg står på listen, siger Eriksen.

- Nej, jeg føler mig ikke som en legende. Der er jeg nok for meget ham, der kommer fra Horsens, siger Kjær.

De største kampe mod stjernerne

Simon Kjær bladrer i mindernes bog og trækker et par kampe frem, som han husker med størst glæde:

- Store kampe ved slutrunder, sejren over Peru i 2018 og Cameroun med Eto’o ved VM 2010. For mig er det sådan, at jo større udfordringen er, jo mere nyder jeg kampene. De største kampe er fantastiske.

Og så slår han også ned på sejrene over Portugal i Parken og 3-2 i Lissabon, 5-1 ude over Irland, der sikrede VM-pladsen i Rusland - og så selvfølgelig hans debut mod Sverige i Stockholm, hvor Danmark vandt 1-0. Han begik straffespark, som Thomas Sørensen reddede, og hvor han holdt Zlatan nede.

Netop Zlatan er en af de mange store stjerneforwards, Simon Kjær har spillet overfor og næsten hver gang har haft et godt greb om. Seks gange Cristiano Ronaldo, seks gange Zlatan, Van Persie, Mario Gomez, Lewandowski, Wayne Rooney, Giroud, Lukaku, Benzema - når vi snakker på landsholdet.

- Det specielle ved store spillere som Zlatan og Ronaldo er, at man kan føle, at man har totalt styr på dem i 89 minutter - og så dukker de alligevel op med en afgørende aktion. Det er spillere, som man kender ud og ind, men man risikerer alligevel i et kort sekund at blive statist, fordi de bare har så meget kvalitet og klasse. Men det er altid en dejlig udfordring.

Det hele hang sammen

Christian Eriksen tøver ikke med at vælge især én landskamp ud af mange, hvor han har været fremragende: 5-1-sejren og de tre mål i Dublin november 2017. Det bragte Danmark til VM-slutrunden året efter.

- Mod Irland hang det hele sammen. Timingen var på plads, boldene lå rigtigt, jeg tog de rigtige løb og havde de rigtige berøringer. Tingene går ekstremt stærkt på banen, og det var, som om sekunderne bare var med mig i de fleste situationer, hvor man i andre kampe føler, at tiden er imod én, så man lige kommer en brøkdel for sent, eller en modstander lige når frem og tackler én. Men den dag føltes alt bare rigtigt.

- Min største kamp.

Da jeg mødte ham på tomandshånd kort før VM i Rusland, sad netop den kamp, den præstation, den oplevelse stadig langt fremme i ham:

- At hjælpe dit land til VM på den måde var et af de største øjeblikke, jeg har haft. Uden tvivl.

Mens Simon Kjær vel nok er i “sit livs form” og nu for alvor føler sig hjemme i det italienske, han elsker, og i den klub, han nok har drømt mest om at havne i, så er Christian Eriksen lidt mere på fremmed græs.

Ingen af dem taler i overskrifter og pyt med det

Kjær fylder meget i AC Milan og har stor betydning. Eriksen er i periferien, når vi snakker fast mand hos Inter. Men på landsholdet er de sammen med Kasper Schmeichel trykt med en sværte, der ikke kan viskes ud på Hjulmands startpapir.

Og ser vi på deres respektive karrierer i nationaldragten, så er det ganske imponerende, hvor meget de har fulgtes ad, og hvor meget de har præget landsholdet under Morten Olsen, Åge Hareide og nu Kasper Hjulmand.

Stille eksistenser

Christian Eriksen har spillet sine nu 100 kampe hurtigere end nogen anden. Han har lavet 33 mål i 99 kampe, han er skiftet ind fra bænken 1 gang i de seneste 86 landskampe, han er blot 28 år.

Simon Kjær har spillet sine 99 landskampe med 9 forskellige klubtilhørsforhold, han har været anfører i 38 landskampe - kun 2 gange Olsen (Lars og Morten) har haft anførerbindet på i flere kampe, han er skiftet ind fra bænken blot 4 gange på landsholdet, resten er fra start.

Ingen af dem taler i overskrifter og pyt med det.

De siger mere, end de har gjort tidligere. Men det larmer ikke. Uanset status, uanset hvor de spiller, men ikke uanset hvor de kommer fra. Lund og Middelfart - stille eksistenser. Men stjerner i fodboldens storby. Nu med 200 landskampe.