Jens J√łnsson er en us√¶dvanlig succeshistorie

16x9
Jens J√łnsson i kamp mod Granada. Foto: Roman Rios / Ritzau Scanpix

‚ÄčAt Jens J√łnsson skulle ende i LaLiga, l√• ikke i kortene. L√łrdag venter Real Madrid for danskeren, hvis start i C√°diz har v√¶ret over al forventning.

TV 2 har bes√łgt Jens J√łnsson i C√°diz. M√łd den nye dansker i LaLiga i optakten til Real Madrid-C√°diz l√łrdag kl. 18.00 p√• TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY.

Det h√¶nder, at jeg bliver spurgt om, hvilken fodboldkamp i det store udland der egentlig har v√¶ret den st√łrste oplevelse i min tid som rejsende journalist og tv-kommentator.

Det sp√łrgsm√•l v√¶kker gode minder: om VM-finaler, Copa Am√©rica-finaler og store pokalfinaler i England og Spanien. Om Ronaldinhos opvisning i El Cl√°sico p√• Santiago Bernab√©u i 2005 og om Lionel Messis hattrick samme sted i 2014. Og om skandalekampen, der aldrig blev spillet og netop derfor var et vigtigt stykke fodboldhistorie: Copa Libertadores-finalen mellem River Plate og Boca Juniors i 2018.

Men h√łjt p√• listen over store √łjenvidneoplevelser dukker der ogs√• et minde frem fra en kamp, som de fleste sikkert har glemt: Tyrkiets m√łde med Holland i en EM-kvalifikationskamp i Konya i 2015.

En danskers nylige indtog i LaLiga har givet den oplevelse fornyet relevans. Fordi jeg tror, at netop Konya fortæller noget om ham og hans succes.

Sammen med min kommentatorkollega Mikkel Bischoff havde jeg i september 2015 v√¶ret p√• en kontrastfuld rundtur til vigtige EM-kvalifikationskampe i f√łrst Amsterdam og derefter Moskva inden den sidste og mest udfordrende etape. Efter en nat i en russisk lufthavn, en mellemlanding i Istanbul og en turbulent indenrigsflyvning n√•ede vi endelig frem til Anatoliens t√łrre luft og var lige s√• t√¶t p√• Syrien som p√• Europa. Vi drog ud til Konyas imponerende stadion, og jeg spurgte en af de lokale journalister, hvorfor den vigtige kamp egentlig var placeret herude i provinsen.

‚ÄĚInde i Istanbul er de mere kritiske. Her i Konya er holdet sikker p√• en vild opbakning,‚ÄĚ l√łd svaret.

Det havde han ret i.

Stadion var fyldt af 42.000 tilskuere, og kraften p√• tribunerne var uimodst√•elig. Det f√łltes, som om hele stadion bev√¶gede sig, og det forekom uundg√•eligt, at Tyrkiet ville vinde kampen mod Wesley Sneijders og Robin van Persies Holland. Det endte 3-0, og om natten var gaderne fyldt af biler med hornet i bund, hvor flag og lykkelige mennesker hang ud ad vinduerne.

Alle klichéer om tyrkernes passionerede forhold til fodbold blev bekræftet den aften, da Tyrkiet i Konya tog et stort skridt mod EM.

Og et √•r senere kom der s√• en dansk fodboldspiller til byen: Jens J√łnsson, en 23-√•rig midtbanespiller fra AGF.

Jens J√łnsson i en Superliga-kamp mod Viborg i 2015.
Jens J√łnsson i en Superliga-kamp mod Viborg i 2015. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

En sjælden succes

I 2015 havde J√łnsson v√¶ret del af det danske hold, der n√•ede semifinalen ved U/21-EM i Tjekkiet. I en spektakul√¶r trup med spillere som Andreas Christensen, Yussuf Poulsen, Pierre-Emile H√łjbjerg, Viktor Fischer og Pione Sisto var Jens J√łnsson den anonyme arbejdsmand p√• den defensive midtbane. Kritiske r√łster ans√• ham som et af de svagere led p√• det st√¶rke hold, og der var ikke de samme forventninger om en stor karriere for AGF‚Äôeren, som tilf√¶ldet var for en r√¶kke af de √łvrige.

Og s√•dan lod det da ogs√• til at g√•: Mens Pione Sisto i 2016 rejste til LaLiga, tog Jens J√łnsson til den tyrkiske S√ľper Lig. Og ikke til en af de traditionelle storklubber i Istanbul. For J√łnsson gik turen til Konyaspor.

Ikke alle forstod, hvad han ville der. Historien var rig p√• eksempler p√• danske spillere, der sluk√łrede vendte n√¶sen hjem efter et mislykket ophold i en fjern liga. Og efter mit eget bes√łg i Konya t√¶nkte jeg ogs√•, at det ville kr√¶ve sit, hvis den unge J√łnsson skulle falde til i byen, der havde givet mig den mest fremmedartede oplevelse i europ√¶isk fodbold.

Men Jens J√łnsson blev ikke den n√¶ste dansker, der kom hjem og fortalte frustrerede historier om, hvordan det ikke var g√•et som h√•bet, og at han savnede det trygge Danmark. At kulturen var fremmed for hans jyske sind, tog han med et skuldertr√¶k. N√•r han en sj√¶lden gang blev ringet op af et dansk medie, kunne han godt bekr√¶fte fordomme om en kaotisk fodboldkultur, hvor l√łnnen ikke altid kom til tiden. Men det gik jo nok alligevel.

P√• banen blev han hurtigt fast mand for Konyaspor og l√łste sine opgaver p√• den centrale midtbane. I sin f√łrste s√¶son vandt han den tyrkiske pokalfinale, og i sine to f√łrste s√¶soner spillede han Europa League-gruppespil. J√łnsson var en stilf√¶rdig succes i en liga, der i de sidste 20 √•r konstant har v√¶ret rangeret over den danske.

Men set fra Danmark fandt J√łnssons succes sted i det skjulte. √Ör for √•r forsvandt han gradvist fra radaren.

Og derfor var det en overraskelse for de fleste, at Jens J√łnsson efter fire √•r i Tyrkiet pludselig skrev kontrakt med en klub i LaLiga.

Lyngennembrud i C√°diz

Som 27-√•rig f√łlte Jens J√łnsson sig i sommer klar til karrierens n√¶ste skridt og valgte at lade sin kontrakt l√łbe ud. I slutningen af august kunne han derfor som transferfri skrive under p√• en to√•rig kontrakt med C√°diz Club de F√ļtbol, der var nyoprykker i Spaniens bedste r√¶kke.

Da J√łnsson f√łrste gang poserede med sin nye tr√łje og udtalte klubbens slogan ‚ÄĚLa lucha no se negocia‚ÄĚ (at k√¶mpe er ikke til forhandling), var der blot to en halv uge til s√¶sonpremieren i LaLiga, og opstarten blev ikke den nemmeste. J√łnsson m√•tte testes for Covid-19 og afvente resultaterne, f√łr han fik lov til at deltage i tr√¶ningen og tr√¶ningskampene. Og han n√•ede ikke at veksle mange ord med sin nye tr√¶ner, √Ālvaro Cervera, f√łr samme Cervera blev sendt i isolation, efter at han var blevet testet positiv for Covid-19.

Jens J√łnsson blev pr√¶senteret i C√°diz 25. august.
Jens J√łnsson blev pr√¶senteret i C√°diz 25. august. Foto: C√°diz C.F.

I spansk fodbold var Jens J√łnsson et komplet ubeskrevet blad, som C√°diz-tilh√¶ngerne ikke modtog med andet end et afventende skuldertr√¶k. Tiden m√•tte vise, om denne ukendte dansker virkelig kunne tilf√łre C√°diz noget i comebacket i LaLiga efter 14 √•rs frav√¶r.

Som ventet startede J√łnsson p√• b√¶nken i premieren mod Osasuna, men allerede efter 20 minutters spil af anden halvleg blev han skiftet ind, selvom han √•benlyst ikke var i topform endnu.

En uge senere var J√łnsson i C√°diz‚Äô startopstilling, og der har han befundet sig lige siden. Inden landskampspausen spillede han mod Granada for f√łrste gang alle 90 minutter som tegn p√•, at grundformen nu er ved at v√¶re p√• plads.

En modnet spiller

Vi fodboldjournalister og -kommentatorer giver gerne udtryk for at vide en masse om det meste og have styr p√• alverdens spillere, klubber og ligaer. Men selvf√łlgelig er der gr√¶nser for, hvor meget man kan f√łlge med i, og n√•r det g√¶lder Jens J√łnsson fodboldm√¶ssige udvikling i Konyaspor, m√• jeg blankt erkende, at jeg ikke kan erindre at have set en eneste kamp med ham i de fire √•r i Tyrkiet.

S√• hvor jeg normalt ville have en eller anden forh√•ndsforestilling om, hvordan det vil komme til at g√• en ny dansker i LaLiga, f√łlte jeg mig p√• bar bund inden J√łnssons entr√©. Mit billede af ham var formet af minderne fra de unge √•r i AGF og p√• U/21-landsholdet: som en solid og fysisk st√¶rk arbejdsmand p√• midtbanen. Med forholdsvis begr√¶nsede evner med bolden og lidt tung i vendingerne.

Men i sine f√łrste kampe i C√°diz har Jens J√łnsson vist, at han har udviklet sig og har flere facetter i sit spil end i ungdommen. Han har v√¶ret rolig og sikker i pasningsspillet og har opvejet den manglende hurtighed med en fortrinlig evne til at placere sig og l√¶se spillet, s√• han ikke er kommet p√• h√¶lene over for de hurtige teknikere i LaLiga.

Det har gjort ham til en vigtig brik p√• det C√°diz-hold, der har f√•et en fornuftig s√¶sonstart med syv point i fem kampe med 1-0-sejren i Bilbao over Athletic som det store h√łjdepunkt.

J√łnssons holdkammerat Ivan Alejo (tv) fejrer scoringen i 1-1-kampen mod Granada.
J√łnssons holdkammerat Ivan Alejo (tv) fejrer scoringen i 1-1-kampen mod Granada. Foto: Roman Rios / Ritzau Scanpix

J√łnsson optr√¶der som regel som en af de to defensive midtbanespillere i C√°diz‚Äô 4-2-3-1-formation, men han er ikke i s√• udpr√¶get grad den defensive 6‚Äôer p√• midtbanen, som jeg havde forventet. Ofte er det ham, der st√łder med frem og fors√łger at udnytte sin st√¶rke fysik oppe omkring modstanderens felt.

Jens J√łnssons voksende betydning blev understreget i den seneste kamp mod Granada, hvor C√°diz havde det sv√¶rt i f√łrste halvleg. Det fik tr√¶ner Cervera til at √¶ndre p√• holdet og formationen i pausen, s√• C√°diz gik over til en 4-4-2. Men den midtbanespiller, der blev skiftet ud, var ikke nytilkomne Jens J√łnsson; det var i stedet anf√łreren Jos√© Mari, der har v√¶ret i klubben siden 2016.

Test mod Real Madrid

Den disposition fortalte meget om den status, Jens J√łnsson allerede har opn√•et i C√°diz. Ganske uimponeret er han tr√•dt ind i en af verdens bedste ligaer uden at virke overmatchet og uden at v√¶re h√¶mmet af at v√¶re blevet del af en udpr√¶get spansktalende trup i en lille klub i det sydlige Andalusien, hvor kun placeringen p√• jordklodens breddegrader har noget tilf√¶lles med den klub, han kom fra.

Men netop det med tilpasningsevnen b√łr vel ikke overraske os, n√•r det g√¶lder Jens J√łnsson. For n√•r han med succes kunne tage skridtet til det fjerne Konya og skabe sig en fin karriere i Tyrkiet, kan han selvf√łlgelig ogs√• falde til i Spanien.

Og tilmed lader evnerne på banen til at have udviklet sig, så han også fodboldmæssigt kan begå sig.

L√łrdag aften venter nu den sv√¶reste modstander af dem alle, n√•r C√°diz skal p√• bes√łg hos Real Madrid. For mestrene er kampen blot et lille bump p√• vejen inden Champions League-starten og n√¶ste uges Cl√°sico. For Jens J√łnsson er det et h√łjdepunkt i karrieren at st√• over for Toni Kroos, Luka Modrińá og Karim Benzema.

Karim Benzema og Toni Kroos bliver danskerens næste udfordring.
Karim Benzema og Toni Kroos bliver danskerens næste udfordring. Foto: Sergio Perez / Ritzau Scanpix

En form for kulmination p√• en karriere, der kun kan indgyde respekt. Flid, professionalisme og en st√¶rk mentalitet har givet Jens J√łnsson en status, som lige nu overg√•r flere af de spillere, han stod i skyggen af p√• U/21-landsholdet under EM i 2015.

Og hvem ved, om det snart bliver til endnu mere? Efter hans seneste kamp mod Granada ville det i hvert fald ikke have overrasket mig, hvis landstr√¶ner Kasper Hjulmand havde efterudtaget Jens J√łnsson til sin trup som erstatning for Christian N√łrgaard, der samme dag var blevet skadet.

Det skete ikke. Men forts√¶tter Jens J√łnsson, som han er startet i LaLiga, kan han hurtigt blive aktuel for Hjulmand - og dermed n√• endnu l√¶ngere i en karriere, hvor Anatolien viste sig at ligge p√• vejen til LaLiga.