Fodbold

Ekspert vurderer FCM's chancer i Champions League

Der venter hård modstand for FC Midtjylland i Champions Leagues gruppe D. Ét til tre point er realistisk for FCM, vurderer TV 2 SPORTs fodboldekspert.

21 år efter FC Midtjylland blev stiftet, får den ambitiøse klub onsdag aften debut i den fineste europæiske klubturnering, Champions League.

FC Midtjylland har kvalificeret sig til gruppespillet efter sejre over bulgarske Ludogorets, schweiziske Young Boys samt tjekkiske Slavia Prag i den nævnte rækkefølge.

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker kalder det imponerende, at FC Midtjylland nu kan se frem til at møde flere af de bedste europæiske fodboldhold i form af Liverpool, Atalanta og Ajax i Champions Leagues gruppe D.

De forsvarende danske mestre har tidligere haft mere end svært ved at begå sig i Europa, men i denne sæson har en solid defensiv sikret midtjyderne minimum seks gruppekampe. Og der er noget at se frem til for de danske fodboldentusiaster.

- De har næsten trukket de tre værste modstandere i gruppespillet. De er formentlig oppe mod overmagten, men det bliver seks fede kampe, da alle hold spiller offensiv fodbold, siger Mads Junker.

Mads Junker gennemgår herunder Atalanta, Liverpool og Ajax, og fodboldeksperten vurderer samtidig FC Midtjyllands chancer for sejr, uafgjort eller nederlag i de enkelte gruppekampe.

Klubben har ikke bookmakernes tro på succes i gruppespillet, og Mads Junker regner med, at FC Midtjylland får mellem ét til tre point i de seks gruppekampe.

Det vil række til en sidsteplads i gruppe D, og dermed skal midtjyderne ifølge fodboldeksperten ikke se frem til at skulle spille europæisk fodbold næste år, hvor slutspillet bliver afviklet.

Atalanta har det seneste halvandet år været Europas mest underholdende fodboldhold

Mads Junker, fodboldekspert TV 2 SPORT

Atalanta

Første modstander for FC Midtjylland er italienske Atalanta.

Sidste sæsons nummer tre i Serie A formåede at score 98 mål i 38 turneringskampe, og holdet fra Bergamo kommer til Herning med en imponerende offensiv.

- Atalanta har det seneste halvandet år været Europas mest underholdende fodboldhold. De har en spillestil, der er fuldstændig kompromisløs i forhold til at angribe, siger Mads Junker.

Han kalder Atalantas spillestil for ekstrem hvirvelvindsfodbold, og holdet har derfor en naiv, men meget seværdig tilgang til spillet.

Mads Junker fremhæver den argentinske midtbanespiller og anfører Alejandro Gomez som holdets vigtigste mand.

- Han er en af de bedste offensive, men også mest undervurderede spillere. Han er unik, når det kommer til at sætte sine medspillere op og til at sætte sig selv i scene. Han er en rigtig gammeldags 10'er med fantastisk overblik, teknik og attitude.

Atalanta spiller typisk i en 3-4-2-1-opstilling, hvor en lang række angribere kan byde sig til i den potente italienske offensiv.

- Holdet har meget fokus på højt pres fra alle spillere, og derfor er der mange mål i Atalantas kampe. De ønsker at vinde bolden højt oppe på banen, så der er kort vej til målet, lyder analysen fra Mads Junker.

1. spillerunde: FC Midtjylland - Atalanta 25%-30%-45%

5. spillerunde: Atalanta - FC Midtjylland 70%-20%-10%

Mads Junkers vurdering: 0-1 point i de to kampe

- Det kan være en fordel for FC Midtjylland at møde Atalanta på hjemmebane i første kamp, for italienerne skal på tavlen, men de vil formentlig ikke jagte alle tre point for enhver pris, siger Mads Junker.

Liverpool

Navnkundige Liverpool spiller ifølge Mads Junker som Atalanta. Højt pres og højt tempo i holdets boldomgang.

- Liverpool er en helt anden kaliber, end det FC Midtjylland møder i Superligaen, fastslår fodboldeksperten.

I den seneste Champions League-sæsons gruppespil var Liverpool det hold, der brugte mindst tid, fra at bolden blev erobret, til den lå i målet. Samtidig var mandskabet det hold, der blev noteret for flest afleveringer.

- Det er et godt billede på, at Jürgen Klopps mandskab ynder at være boldbesiddende, men samtidig også spille meget direkte, lyder analysen.

Derudover er Liverpool i indeværende sæson ikke blevet mindre boldsikre af at have fået tilført verdens næstbedste midtbanespiller i form af Thiago Alcantara, som ifølge Mads Junker har hævet niveauet på midtbanen.

Det eneste, men væsentlige, minus er, at forsvarskrumtappen Virgil van Dijk i weekenden fik en slem knæskade og er meldt ude for resten af sæsonen.

2. spillerunde: Liverpool - FC Midtjylland 80%-15%-5%

6. spillerunde: FC Midtjylland - Liverpool 15%-20%-65%

Mads Junkers vurdering: 0 point i de to kampe

- Liverpool har i de seneste sæsoner været tvunget til at hente point i den sidste kamp i gruppespillet i Champions League, og det kan gå ud over FC Midtjylland, siger Mads Junker.

Ajax

Ajax vil for flere danskere bestå af mange relative ukendte spillere, mener Mads Junker.

Klubben fra Amsterdam har for nylig solgt sine bedste spillere i form af Hakim Ziyech, der røg til Chelsea og Donny van de Beek, som nu spiller for Manchester United.

- Man kan godt kalde det et amputeret hold, men det er fuldstændig klassisk for Ajax at sælge ud af de spillere, der gør det godt. De har de næste spillere klar, så det er et hold, der stadig spiller god fodbold, siger Mads Junker.

Han vurderer, at Ajax er det hold, som FC Midtjylland har de bedste chancer imod, da holdet ikke har de samme offensive kvaliteter som hverken Liverpool eller Atalanta.

En god kending af dansk fodbold på Ajax-holdet er Mohammed Kudus, der kom til den hollandske klub fra FC Nordsjælland. Og ghaneseren har imponeret siden skiftet.

- Kudus er startet virkelig godt i Æresdivisionen og har været Ajax' vel nok bedste mand. Det har været overraskende, at han har formået at tage skridtet så nemt ind på den store scene, vurderer Mads Junker.

Ifølge fodboldeksperten skal FC Midtjylland desuden primært holde øje med den nuværende anfører, Dusan Tadic, Daley Blind i forsvaret og angriberen Quincy Promes.

3. spillerunde: FC Midtjylland - Ajax 30%-35%-35%

4. spillerunde: Ajax - FC Midtjylland 50%-30%-20%

Mads Junkers vurdering: 1-2 point i de to kampe

- Hjemmekampen mod Ajax er FC Midtjyllands bedste mulighed for at få en sejr i gruppespillet, siger Mads Junker.