FCM med den værste danske CL-debut

Nederlaget på 4-0 til Atalanta er det største nederlag i en dansk klubs debut i Champions League. Men der var trøst at hente fra modstanderen.

FC Midtjyllands debut i Champions League blev til dansk fodboldhistorie af den slags, man ikke vil noteres for.

For nederlaget til Atalanta på 4-0 er den dårligste danske debut i europæisk fodbolds kongeklasse af de nu fem mandskaber, der har været forbi gruppespillet.

Brøndby er det eneste danske hold, der har vundet i klubbens debut i Champions League, da de i 1998 besejrede Bayern München med 2-1, mens FC København i 2006 klarede 0-0 hjemme mod Benfica i klubbens debut.

De to sidste danske mandskaber, der har spillet gruppespil, AaB og FC Nordsjælland, tabte begge deres debut med 2-0. For nordjydernes vedkommende var det mod Porto i 1995, mens nordsjællænderne tabte i Ukraine til Shakhtar Donetsk.

Tabte også 4-0

Men der var trøst at hente for FCM hos Atalantas træner Gian Piero Gasperini, for Bergamo-mandskabet var i samme situation, da de debuterede i sidste sæson.

- Vi tabte 4-0 i Zagreb sidste år i vores første kamp, og vores første tanke var, at måske er vi ikke egnede til den her turnering, eller måske skal vi skifte vores spillestil, sagde Gaperini på pressemødet efter onsdagens kamp.

- Men det viste sig, at ved at fortsætte med at spille på vores måde, så kom gevinsten undervejs i turneringen. Vi insisterede at spille på vores måde, og det gav pote til sidst.

På samme måde håber FCM-anfører Erik Sviatchenko også på, at midtjyderne vil løfte sig i de kommende kampe i gruppespillet.

- Vi bliver nødt til at huske på, der er også noget, der hedder erfaring. Og selvom det er kort tid, vi har at arbejde med, så er der nogle momenter, vi kan tage med, lød det fra anføreren.

- Vi bliver også nødt til at kigge en lille smule positivt, ellers kan vi også bare grave os ned og ikke glæde os til de næste kampe. Vi skal se frem til den her kampagne. Vi er stadig nye i Champions League, og derfor har vi nogle aspekter i spillet, hvor vi skal dygtiggøre os.

Pulsen højere end normalt

For FCM-træner Brian Priske var nederlaget til Atalanta en lære i, hvad man kommer ud for, når man byder Europas bedste hold op til kamp.

- Det er klart og åbenlyst, at vi mødte et virkelig stærkt hold i dag. Vi vidste på forhånd, at Atalanta ville være en stærk modstander, sagde Priske efter nederlaget.

- Det så vi alle sammen i dag, og fik en oplevelse af, hvad Champions League fodbold er, og hvad høj kvalitet også er. Hvis du laver små fejl, så bliver du straffet.

Men vigtigst af alt, så er det, at der nu er taget hul på det største i den midtjyske klubs historie.

- Vi har været sindssyg kyniske i de første fire kvalifikationskampe, vi har haft, hvor vi har lavet meget få fejl, og så vælger vi at tage dem med ind i dag, og det er nok det, der gør mest ondt på mig, vurderede Brian Priske

- Men omvendt så tror jeg også godt, at vi ved, at i dag er pulsen måske 15 slag højere, end den plejer at være. Det har vi fået en rigtig god erfaring i.

Den erfaring kan de bruge allerede i næste uge, hvor midtjyderne skal til Anfield for at møde de engelske mestre fra Liverpool.