Fodbold

Syv år gammelt projekt og et klubikon skal genrejse kriseramte FC Barcelona

Victor Font er favorit til at blive ny præsident i FC Barcelona. TV 2 SPORT har talt med manden, der får fans til at drømme om en ny storhedstid.

Se El Clásico på TV 2 SPORT X og TV 2 PLAY

Det er efterhånden syv år siden, at den catalanske tele- og medieentreprenør Victor Font såede de første frø til sit livs største projekt.

Xavi bliver nøglen i det her projekt

Victor Font, præsidentkandidat i FC Barcelona

Den i dag 48-årige direktør for den store virksomhed Delta Group er ikke synderligt kendt uden for de spanske landegrænser. Det kan han dog snart blive. Fonts drømmejob er nemlig - modsat sin person - langt fra ukendt; præsidentembedet hos gigantiske FC Barcelona.

Det er det, Victor Font lige nu kæmper benhårdt for at opnå med sit projekt ’Sí Al Futur’ – 'Ja til fremtiden'. En plan, der skal sikre og forberede den spanske fodboldmastodont på livet efter den måske største nogensinde i fodboldhistorien, Lionel Messi.

En fremtid uden den argentinske superstjerne er dog langt fra den eneste bekymring, der skal tages hånd om. En skrantende økonomi har kastet et dundrende millionunderskud af sig, talentfabrikken ’La Masia’ er de senere år blevet negligeret, og toppen af fodboldens verdensherredømme tilhører ikke længere den catalanske fodboldstolthed.

- Der er brug for en ny retning. Antallet af udfordringer, der ligger foran klubben, kalder på en ordentlig plan. Det har vi arbejdet på siden 2013, så vi mener, at vi har løsningen, fortæller Victor Font i et eksklusivt interview med TV 2 SPORT.

- Det kan ikke blive ved, som det går nu. Retningen for klubben har i de seneste mange år været svingende for at sige det mildt. Der har været lavet mange fejl. Det viser situationen med Lionel Messi særligt.

Præsidentstolen er varmere end nogensinde

Den nye retning kan snart blive en realitet. Endda noget hurtigere end planlagt.

Oprindeligt er der først præsidentvalg i marts 2021 med jobstart for vinderen efter afslutningen på indeværende sæson. Men den nuværende præsident Josep Maria Bartomeu er historisk upopulær.

20.000 af de såkaldte socios, medlemmer i FC Barcelona, har således skrevet under på en mistillidserklæring til ham og resten af bestyrelsen. Derfor skal FC Barcelonas medlemmer ekstraordinært til stemmeurnerne i starten af november, hvis altså de catalanske sundhedsmyndigheder tillader det grundet coronavirus.

Stemmer mindst 66,6 procent imod Bartomeu her, stopper han omgående som præsident, og et valg fremskyndes så meget som muligt.

Og den store favorit lige nu til at overtage pladsen i den brandvarme præsidentstol er Victor Font. Ikke kun hos bookmakerne, men i lige så høj grad hos de spanske medier.

- Forhåbentlig går det her igennem, så en ny bestyrelse med et friskt projekt kan komme til og træffe alle de relevante beslutninger, der er nødvendig for klubben, siger favoritten Font til TV 2 SPORT.

- Jeg tror på, at det lykkes. Det vil være vigtigt at få stemt Bartomeu og resten af bestyrelsen ud nu, så de ikke skal træffe beslutninger frem til afslutningen på sæsonen. Det er kritisk.

Font lover ikke at blande sig sportsligt

Der er enormt meget medvind til Victor Font, der i øjeblikket roses i stor stil af både medlemmer, klummeskribenter og medier for at være et ’nytænkende og visionært’ bud på en ny leder for storklubben.

Faktisk er tilliden og tiltroen til entreprenøren kun taget til i styrke nærmest dag for dag, siden han offentliggjorde sit kandidatur og sit fremtidsprojekt for offentligheden tilbage i 2018.

Messi er Barcelonas hjerte. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde på ham

Victor Font, præsidentkandidat i FC Barcelona

Men modsat de normale forskrifter og traditioner for en præsidentkamp i en fodboldklub er populariteten ikke kommet efter løfter om dyre spillerindkøb og en tilgang af et enormt trænernavn med et hav af titler på CV’et. Tværtimod.

I stedet er det særligt lovningen på ikke at blande sig i klubbens sportslige beslutninger, der får flere til at pege på Victor Font som den ideelle afløser for den historisk upopulære Bartomeu.

- Jeg vil ikke love et indkøb her og et indkøb der. I stedet lover jeg et projekt bestående af folk med en høj troværdighed og viden om, hvordan en fodboldklub skal drives, forklarer entreprenøren til TV 2 SPORT.

- Som det er nu, er bestyrelsen sammensat af folk, der er rige og velhavende nok til at sidde med rundt om bordet. De sidder der ikke, fordi de har evner til at drive en fodboldklub.

- Min filosofi er, at det kun er fodboldeksperter, der skal tage de sportslige beslutninger. Ikke forretningsmænd. Vi vil have en bestyrelse, der ikke blander sig i den daglige sportslige ledelse i klubben.

Klublegenden Xavi er Fonts nøgle til succes

Manden, der skal stå for de sportslige valg i det fremtidige Barcelona, har Victor Font også fundet.

Xavi Hernández. Et navn, der er lige så stort et synonym med FC Barcelona, som den ufærdige kirke Sagrada Familia og altid hektiske Las Ramblas er for byen.

Fire Champions League-sejre, otte spanske mesterskaber og i alt 27 trofæer var den spanske midtbanegeneral som spiller med til at sikre klubben, som han blev opflasket i og spillede for i størstedelen af sin aktive karriere.

Endnu vigtigere var Xavi symbolet på klubbens stolte slogan ’més que un club’ - mere end en klub. Xavi var mere end en spiller. En gentleman på og uden for banen. En opfattelse, det bestemt ikke kun er fans af ’Barca’, der står med.

Nu skal Xavi så være mere end bare en stemmesluger i Victor Fonts fremtidsprojekt. Han skal være hjørnestenen. Den fundamentale sportslige leder.

- Siden 2013 har vi brugt tiden på at finde de rette kandidater til vores projekt. Folk, der kan stå for den fodbold, vi vil praktisere, og måden, vi vil lede klubben på. Vi har mødtes med utroligt mange mennesker. Vi er nået til den konklusion, at der er to, der kan lede et projekt som vores. Hvad kræver det? Lederevner, hårdt arbejde, kendskab til Cruyff-stilen og et stort kendskab til klubben. Der er to personer, der besidder alt det. Det er Xavi og Pep Guardiola.

- Vi har en aftale med Xavi. Han kommer ind som nøglen i det her projekt, hvis jeg bliver præsident. Jeg har arbejdet med ham på at samle det her komplekse puslespil og finde de personer, som han stoler på og vil arbejde sammen med.

Xavi skal styre Barcelona de næste ti år

I øjeblikket render den tidligere europa- og verdensmester rundt som træner i Qatar for klubben Al Sadd, hvor han også sluttede sin imponerende karriere som spiller.

Netop rollen som træner har samtlige ’barcelonistas’ været overbevist om, at Xavi før eller siden skulle få i sin hjerteklub i Catalonien. Nøjagtig som det var tilfældet for Pep Guardiola, der udover legendariske Johan Cruff ubestridt anses som den mest succesfulde træner i klubbens historie. Men Victor Fonts projekt stiller langt højere krav til Xavi.

Vi vil give mere magt til medlemmerne

Victor Font, præsidentkandidat i FC Barcelona

Klubikonet er nemlig tiltænkt en rolle som General Manager. Et job over både cheftræneren og sportsdirektøren i klubben.

- Xavi skal overse hele projektet. Xavi har nogle evner, som tillader ham at kunne have flere forskellige roller i den sportslige ledelse.

- Han er også manden, der kan give de rette muligheder for et gennembrud på førsteholdet til de næste store talenter fra La Masia. Vi har et mål om at få en stor del af førsteholdet til at bestå af egenudviklede talenter.

- Men han skal ikke bare være cheftræner i et par år og så tage videre, som Pep Guardiola gjorde efter sine succesfulde sæsoner. Det har vi ikke råd til. Vi er nødt til at sikre, at Xavi styrer de sportslige tøjler i FC Barcelona i de næste ti år. Der kan også være perioder, hvor Xavi kan være træner, samtidig med at han sidder i General Manager-rollen.

Derfor bliver det også Xavi, der ene og alene skal afgøre, hvorvidt den nuværende cheftræner i klubben, Ronald Koeman, skal fortsætte i det job, hvis Victor Font skulle lykkes med at blive den næste præsident i FC Barcelona.

- Xavi har sagt til mig, at hvis Koeman og hans stab gør det godt, holdet spiller godt og resultaterne kommer, så kan han blive.

- Det vil ikke være en beslutning, jeg skal træffe. Det er Xavi, der skal styre den sportslige retning.

Vil gøre alt for at holde på Messi

Fra de tre klubikoner Xavi, Guardiola og Koeman drejer Victor Font hurtigt fokus videre til den største spiller til at betræde den snorlige plæne på Camp Nou iført Barcelona-trøjen. Lionel Messi.

- Messi er Barcelonas hjerte. Han elsker klubben, men hele hans situation er bevis på, at vi har brug for ændringer.

- Den nuværende ledelse har udvist manglende vision og retning. De har købt forkert ind og har ikke været i stand til at skabe et hold omkring Messi, der kan være konkurrencedygtigt.

Victor Font ved udmærket, at argentinerens fremtid er et tema, der berører og fylder hos de mange Barcelona-fans. Så han kan lige så godt selv tage hul på snakken.

Lionel Messi chokerede det meste af fodboldverden, da han efter den historiske ydmygelse på 8-2 til Bayern München i sidste sæsons Champions League offentliggjorde, at han efter 20 år i klubben ville væk og prøve noget andet.

Det skete som bekendt ikke. Verdensstjernen tabte magtkampen med præsident Bartomeu og må vente lidt endnu med at pakke flyttekasserne. Kontrakten udløber dog ved udgangen af denne sæson, og derfor er Victor Font da også allerede gået i gang med sit forsøg på at holde Lionel Messi i den catalanske hovedstad.

- Jeg vil forsøge at overbevise Messi om vores projekt. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at holde på ham. Det vil ikke være ideelt, hvis han smutter. Men hvis du har et projekt, er projektet selv hævet over alt. Selv Messi er ikke uerstattelig.

Medlemmer skal bestemme mere

Hvis udsigten til en præsident uden sportslig magt, et comeback til Xavi og et helhjertet forsøg på at overtale Lionel Messi til en kontraktforlængelse ikke er nok til et ’si’ og et kryds på stemmesedlen fra medlemmerne, så har Victor Font endnu en trumf i ærmet.

- Vi vil give mere magt til medlemmerne. Lige nu er de nærmest kun relevante, når der er præsidentvalg. De skal have meget mere at sige i forhold til den daglige ledelse af klubben. Medlemmerne skal træffe beslutninger.

- Jeg vil også gøre det normalt, at der på regulær basis vil være mulighed for at være med til videokonferencer med mig, spillere og ledere i klubben. Folk, ikke kun journalister, skal have mulighed for at stille spørgsmål og få svar.

Helt konkret vil Victor Font lade det være fuldstændig op til medlemmerne at beslutte, hvordan eksempelvis designet på spilletrøjerne fra Nike skal se ud fra sæson til sæson.

Den amerikanske gigant afleverer nemlig hver sæson tre forskellige bud på designs af trøjerne til Messi & Co. Det vil Font i fremtiden lade de mere end 150.000 betalende medlemmer af klubben vurdere og stemme om. Samtidig skal medlemmerne også have det sidste ord i forhold til et salg af navnerettighederne til det største stadion i Europa, Camp Nou.

- Jeg kan ikke se, hvorfor disse ting ikke skal være op til medlemmerne.

Og medlemmer af FC Barcelona kan der meget vel komme mange flere af, hvis det er Victor Font, der bliver den næste mand på præsidentposten.

I skrivende stund er det en besværlig og nærmest uoverskuelig proces at blive medlem af den stolte fodboldklub, hvis ikke du er bosat i Catalonien, men det lover Victor Font, at han vil lave om.

Derudover skal fremtidige afstemninger gøres elektroniske, så det ikke længere kun er muligt at stemme ved fysisk fremmøde i Barcelona.

Tidligere præsident vil give Font kamp til stregen

Uanset hvordan det vendes og drejes, så skal Barcelonas socios finde en ny præsident, når de før eller siden skal til stemmeurnerne.

For selv hvis det skulle lykkes Josep Maria Bartomeu at overleve den kommende mistillidsafstemning i november, så har den 57-årige præsident allerede meldt ud, at han ikke genopstiller.

I stedet regner mange med, at det bliver en tidligere præsident, der skal yde Victor Font størst modstand i valgkampen.

Joan Laporta, der sad i spidsen for klubben fra 2003 til 2010, har tidligere udtalt, at han vil forsøge at vinde præsidentsædet tilbage. Derudover stiller forretningsmændene Jordi Farré og Lluis Fernandez op.

Sidst, men ikke mindst, er det fortsat uklart, om der er nogen fra den nuværende bestyrelse, der ønsker at tage kampen op. Dette regnes for stærkt usandsynligt.

Én ting kan dog siges med sikkerhed. Det bliver spændende som aldrig før at følge kampen om et af spansk fodbolds mægtigste jobs.

- Jeg er klar til det hele, siger Victor Font.

Det mener han, entreprenøren. Uanset om Bartomeu ryger til november, eller den ’hotte’ kandidat må vente til marts med at skrabe stemmer sammen.

Han fortsætter indædt sin kamp for at få et ’sí’ fra så mange medlemmer som muligt. Det er dem, der afgør sagerne i sidste ende.

Dem der afgør, om Victor Font er fremtiden. Om manden med medlemsnummer 72.609 hos den catalanske gigant også bliver den 41. præsident i klubbens mere end 120 år lange historie.