Fodbold

Et Barcelona-ikons langsomme død

Mads Junker er skeptisk over for Sergio Busquets. Scanpix/TV 2 SPORT

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt(er)

7s Wild

Den enarmede tyveknægt med tilnavnet '7s Wild' er en klassiker blandt spillefugle overalt i verdenen.

I denne runde fik vi LaLiga-elskere så også fuld valuta for de mange milliarder, der er investeret i farlige 7’ere hos de tre mesterskabsaspiranter.

Eden Hazard tjekkede endelig ind med en scoring for Real Madrid, efter mestrene havde ventet 392 dage på hans hidtil eneste pletskud. Ventetiden var dog det værd, for det var en sublim scoring, den dyrt indkøbte 7’er indledte målfesten i Real Madrids sikre sejr over Huesca.

Real Madrid vandt 4-1 mod Huesca efter Eden Hazard, der har været ude i tre måneder vendte tilbage med en kasse. Video: TV 2 SPORT

Mere nordpå, nærmere betegnet i Pamplona, fik vi så to mål fra Atleticos milliardindkøb, da Joao Felix hjalp sit mandskab på vej til sejren i opgøret mod Osasuna.

Sidste sæson var svær for den unge portugiser, da han skulle bære et voldsomt prisskilt på sine tynde skuldre, og han ydermere overtog Atletis vigtigste nummer de seneste mange sæsoner, nemlig 7-tallet, efter Griezmann skiftede til FC Barcelona. Talentet er uomtvisteligt for vinderen af Golden Boy-prisen i 2019 (prisen som det største talent i europæisk fodbold), og det ser ud til, at Felix i denne sæson kan levere på et mere stabilt niveau og dermed sparke Atletico ind i kampen om mesterskabet.

Som en perfekt afslutning på 7’er-karrusellen scorede føromtalte Griezmann så også et glimrende mål, da han bragte balance i regnskabet i kampen mellem Alaves og FC Barcelona. Forud var ellers gået endnu en anonym kamp, med en enkelt stor afbrænder, fra den ellers så skarpe franske angriber. Men målfarligheden efterlod Griezmann tilsyneladende i Madrid, for det har godt nok været kummerligt det han har præsteret i tiden hos FC Barcelona. Nuvel, vi ved han har kvaliteten, Hazard ditto, og med den injektion af selvtillid de to spillere fik tilført i weekenden, så kan vi forhåbentligt se frem til flere udbetalinger i form af mål, når de højt profilerede 7’ere rammer spillelinjen hos LaLiga’s milliard-spillemaskine.

FC Barcelona var længe på hælene mod Alaves, der kom foran efter en stor målmandsfejl af Neto. Video: TV 2 SPORT

Sidste uges skuffelse

Er Busquets færdig?

Fodboldverdenen er blandt andet en overflod af skønne citater, som kan genbruges igen og igen. Et af disse tilhører Vicente del Bosque, den spanske landstræner, der førte Spanien til VM- og EM-guld, som beskrev Sergio Busquets' kvaliteter på banen således:

“Du ser hele kampen uden at se Busquets. Ser du på Busquets, ser du hele kampen.”

Smukke ord om en smuk spiller, der på mange måder redefinerede positionen som defensiv midtbanespiller op igennem 2010’erne. Her evnede han at kombinere de fysiske dueller og kontante bolderobringer med overblik, teknisk overlegenhed og en sikkerhed i pasningerne, der ellers var forbeholdt mere offensive midtbanefolk.

Alting har dog en ende, og det ser unægteligt ud til, at Sergio er ved at nærme sig udløbsdatoen.

Sergio Busquets er faldet i niveau.

Hurtigheden har aldrig været hans varemærke, men i denne sæson er han blevet overløbet igen og igen, og særligt i El Clasico blev hans manglende returløb udstillet. Det går ganske enkelt bare ikke, hvis FC Barcelona skal have rettet op på den usikre defensive kurs, som holdet har været på de seneste sæsoner.

Ronald Koeman var tydeligvis klar over, hvilke udfordringer Busquets har mødt ved indgangen til det nye årti, og derfor var hans første og største taktiske greb, at positionere Frenkie de Jong ved siden af klubikonet på den defensive midtbane.

Det burde gøre arbejdet nemmere for Busquets, men tålmodigheden fra Koemans side ser ud til at svinde ind fra uge til uge, og efterhånden er tallet 16 en fast bestanddel af de numre, som fjerdedommeren smider i vejret, når de første udskiftninger foretages.

Kongen i klubben er, selvfølgelig, Messi, men som kulturbærer har Sergio Busquets en stor rolle at spille, særligt i den opbrudstid, hans hjerteklub befinder sig i lige nu. Måske han ikke længere kan tilføre FC Barcelona det nødvendige på banen, men jeg kunne sagtens se en plads til Busquets i den nye tekniske stab, som den næste præsident vil forme.

Sidste uges oversete

Historien gentager sig i Celta

Efter en truende nedrykning i sidste sæson, der først blev afværget på sidste spilledag, var forhåbningerne til Celta store op til denne sæson.

Holdet lagde da også glimrende fra land med fem point i de første tre kampe, men så ramte Celta-sygen dem igen. Sølle to point har holdet fra Vigo hentet de seneste fem runder, men endnu værre, så er det blot blevet til to scoringer i de fem opgør.

Celta Vigo har scoret fem mål i otte kampe.

De manglende mål er en sygdom, Celta har lidt af i flere sæsoner, og var det ikke for Iago Aspas, var klubben klar kandidat til at snuppe en af de tre nedrykningspladser. I næste runde venter et vitalt opgør mod oprykkerne fra Elche, som nemt kan vise sig at blive en direkte konkurrent i nedrykningsstriden. For det er det mål, Celta skal have fokus på igen i denne sæson: at holde den skæbnesvangre 18.-plads så langt væk som muligt.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

FC Barcelona på vej i krise?

Med blot to point i de seneste fire kampe er pointtotalen for FC Barcelona langt fra tilfredsstillende i denne sæson.

Sæsonen startede ellers fint, og det har også været overbevisende i Champions League. Men oktober var en dyr måned for Ronald Koeman og hans projekt i FC Barcelona. Først og fremmest har pointhøsten været mager i den forgangne måned, men tirsdag aften smed Josep Bartomeu håndklædet i ringen og trak sig tilbage som præsident for FC Barcelona. Det efterlader den catalanske storklub i en organisatorisk krise, og der hersker pt. et magtvakuum i FC Barcelona. Det kan til nøds komme Koeman til gode, hvis resultaterne fortsætter med at svigte, for hvem skal tage beslutningen om at fyre ham i givet fald?

Favoritten til posten som ny præsident, Victor Font, har ikke lagt skjul på, at Xavi Hernandez er udset til at styre FC Barcelona tilbage til toppen af LaLiga-tabellen, og derfor har hollænderen pludselig travlt med at levere bedre resultater, hvis han skal blive siddende i trænersædet, når præsidentvalget er overstået.

Lørdag eftermiddag møder Messi og co. så Betis, der på alle måder kan skabe problemer for et såret Barca-mandskab. Skulle hjemmeholdet smide point endnu engang, så vil kritikken af Koeman nå nye højder, alt imens præsidentvalgkampen bliver intensiveret i kulisserne bag de sløje resultater.

Umiddelbart ligner det en brandfarlig cocktail, som den kære Ronald Koeman har fået serveret af sine spillere og chefer efter blot nogle måneder i klubben.

Hvad mangler vi svar på i den kommende uge

Kan nogen stoppe Cadiz!?

Fire udekampe har Jens Jønsson og hans holdkammerater spillet i den sæson, og det kastet uvirkelige 12 point af sig, samt en målscore på 6-0!!

Himmelstormerne fra Cadiz skal i den kommende weekend igen til Madrid, hvor Atletico denne gang venter. Seneste besøg i hovedstaden bød på en meriterende sejr over Real Madrid, og vi kan være fuldstændig sikre på, at Diego Simeone ikke kommer til at undervurdere de gulblusede på samme måde, som bysbørnene gjorde for nogle uger siden.

Atletico er ligaens mest formstærke mandskab sammen med Real Sociedad, mens Cadiz er ligaens bedste udehold. Så der er lagt op et topbrag lørdag aften på Wanda Metropolitano.

Hvem havde troet vi ville tilgå dette opgør med en realistisk forventning om endnu en sensationel sejr til oprykkerne?