Fodbold

Det dufter af et nyt navn på LaLiga-trofæet

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt(er)

Atleti og Real Sociedad

Skræller man forventninger og klubnavne væk og blot kigger på præstationerne i årets LaLiga, så ligner mesterskabet en duel mellem to hold. Den historie kender vi, men den markante forskel i denne sæsons fortælling er, at de to mandskaber hedder Atlético Madrid og Real Sociedad.

For nogle uger siden fremhævede jeg kollektivet og præstationerne fra mandskabet fra San Sebastian, og Real Sociedad har ikke slækket på kvaliteten og intensiteten af deres præstationer siden.

Det samme kan siges om Atlético Madrid, der lige nu fremstår som det bedste bud på et mesterhold, når sidste spillerunde er slut i maj.

En trup fyldt med stjerner bliver på vanlig vis kontrolleret med hård og kyndig hånd af Diego Simeone, som har en finger med i alle klubbens beslutninger.

Sidste sæson var med Cholos egne ord en “transport-sæson”, hvor det handlede om at genskabe en stamme og sjæl på holdet, mens en top-4 placering skulle spilles i hus. Den mission lykkedes, og Atleti har været flyvende fra starten af den nye sæson, hvor man stadig er ubesejret og blot har lukket to mål ind.

Tilgangen af Luis Suarez har givet offensiven endnu mere bid, og milliardinvesteringen i Joao Felix begynder at betale sig tilbage med mål, assist og stabile præstationer. Den unge portugiser var i hopla, da Jens Jønsson og Cadiz blev udspillet på kryds og tværs i den forgangne weekend, og i den kommende runde kan Atletico rykke afgørende fra FC Barcelona, når Messi og co. er gæster på Wanda Metropolitano. Forskellen er på seks point i Atletis favør, men målt på styrkeforholdet lige nu bliver den afstand øget til ni efter næste rundes kampe.

Det dufter af af et nyt navn på LaLiga-trofæet i denne sæson.

Sidste uges skuffelse

Ansu Fati

FC Barcelonas bedste spiller i denne sæson er ude i en længere periode, efter han blev offer for en hård tackling af Aissa Mandi i holdets sejr over Real Betis. Normalt er ovenstående prædikat tatoveret på Lionel Messi. På samme måde som 10-tallet i huden er på den lille argentiners gyldne venstreben. Det er dog ikke Messi, men derimod stjernefrøet Ansu Fati der er tale om. Bulletinerne fra de spanske læger er nedslående, da Fati risikerer op til fire måneder på sidelinjen med en kompliceret meniskskade i sit venstre knæ.

Med fem mål og fire assists i ti kampe har stortalentet spillet en afgørende rolle for FC Barcelona i denne sæson, og på trods af hans unge alder efterlader han et stort hul i den offensiv, som Koeman har så svært ved at få skik på. Forhåbentligt sætter denne skade ikke en stopper for den eksplosive udvikling, Ansu Fati har gennemgået de seneste 14 måneder, hvor han på rekordtid har etableret sig som sikker mand hos catalanerne og det spanske landshold.

Med de danske briller er skaden til Fati dog en chance for mere spilletid til Braithwaite, hvilket allerede gjorde sig gældende lørdag eftermiddag, hvor danskeren fik små 15 minutter på banen. Det er et kynisk syn på tingene, kan man mene, men fodboldverdenen er i den grad en branche, hvor den enes død er den andens brød.

Sidste uges oversete

Et bizart hattrick

Søndag aften oplevede jeg en af de mest surrealistiske oplevelser i tiden som fodboldkommentator.

Scenen var Mestalla, hvor Valencia har et historisk godt tag på Real Madrid, men med den forfatning hjemmeholdet er i pt., virkede det ikke sandsynligt, at Wass og holdkammeraterne ville få noget tilskud til den slukne pointhøst, som Valencia har præsteret hidtil i sæsonen.

Det startede planmæssigt for mesterholdet, da en afrettet afslutning fra Benzema strøg i nettet, men efter en halv time startede der så et inferno af VAR-kendelser og tildelte straffespark.

I alt tre straffespark fik Valencia tildelt i kampen, hvoraf de to var klokkeklare hands-forseelser.

Kampen mellem Valencia og Real Madrid endte i et regulært drama, da kampen indeholdt fire straffespark, flere VAR-kendelser og et selvmål. Video: TV 2 SPORT

Men ved 2-1 til hjemmeholdet kom kampens mest kontroversielle episode. En løs bold dansede i feltet, efter Courtois med en benparade havde holdt Gaya fra at score, hvorefter Marcelo og Maxi Gomes gik i duel om bolden. Ingen af dem fik fat i den, men ramte derimod hinanden og bolden dansede lystigt videre igennem feltet, indtil dommer Gil Manzano fik lyst til at blæse i fløjten.

I kommentatorboksen var vi sikre på, at duellen blev takseret til et frispark til Real Madrid, men efter længere tids venten, viste det sig, at Manzano endnu engang havde peget på pletten og tildelt Valencia et straffespark. Han havde ikke behov for at gennemse situationen på sin VAR-skærm, men havde han gjort det, så ville han have opdaget, at Gomes ramte Marcelos ben først og ikke omvendt, inden de begge fik kludret sig ind i hinanden.

Ovenstående hændelse foregik kort inde i anden halvleg, efter vi lige havde fået pusten i pausen, da der i første halvleg var en anden kontroversiel hændelse og voldsom lang VAR-ventetid.

Soler blev tildelt et omspark, efter han havde brændt sit første forsøg fra 11-meter pletten, efter Lucas Vasquez og Yunus Musah begge havde en flig af en kropsdel i feltet. Derfor fik den spanske landsholdsspiller mulighed for at rette op på sin afbrænder.

I alt fire gange stod Soler ansigt til ansigt med Courtois med spillets største chance for sine fødder, hvilket udmøntede sig i et kuriøst hattrick som følge af anstrengelserne.

Resultatet sender Real Madrid tilbage i en mindre krise, primært fordi Zidanes reserver igen-igen ikke greb chancen og viste den kvalitet, som det forventes af spillere fra periferien af Real Madrids startopstilling.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Et pusterum

Den kommende halvanden uge står i landholdsfodboldens tegn, så LaLiga ligger stille. Et tiltrængt hvil for mange spillere, mens det for diverse landsholdspillere bliver et kærkomment afbræk fra de vanlige rutiner i klubberne

Hvad mangler vi svar på i den kommende uge

Coronaens indtog

Covid-19-pandemien griber mere og mere ind i LaLiga, som det også er tilfældet generelt i det spanske samfund.

Hidtil har det 'blot' ført til sporadiske fraværende spillere i kampene, men i den netop afsluttede runde oplevede vi den første store sportslige påvirkning af coronaens betændte fangearme.

Granada måtte rejse til San Sebastian med blot syv regulære førsteholdsspillere og kunne selvsagt ikke afværge et nederlag til ligaens tophold. De kommende uger spredes et hav af spillere rundt om på kloden for at trække i de nationale fodbolddragter, og realistisk set vil det føre flere positive coronatests med sig. Fortsætter den bekymrende smitteudvikling, kan vi stå med et enormt sportsligt og logistisk kaos i LaLiga.