Danmarks "ubesungne helt" tilbage - vil pakke sammenligning med Zidane væk

Pierre-Emile Højbjerg er igen til rådighed for landsholdet, efter at Tottenham-danskeren har overstået karantæne og et rejseforbud på grund af corona.

H kan stå for Højbjerg. Og H kan stå for helt. Ja, faktisk begge dele. Samtidig.

Ikke lige Superman, Batman eller Spider-Man, som vi kender som de store superhelte i fiktionens univers. Nej, Pierre-Emile Højbjerg er en form for fodboldhelt, der dog ikke altid bliver fremhævet som sådan én.

- Han er en af de ubesungne helte. Managerne og de andre spillere vil sætte pris på det arbejde, som han udfører. Han gør alt det beskidte arbejde, du ønsker på midtbanen, skrev BBC’s fodboldekspert Clinton Morrison, den tidligere Crystal Palace-angriber, i begyndelsen af måneden på BBC’s hjemmeside.

Pierre-Emile Højbjerg kan igen optræde for det danske A-landshold, efter at den danske dynamo på midtbanen har udstået sin karantæne i Nations League-kampen mod Island - og før det ikke var til rådighed i venskabskampen mod Sverige, da han var en af de landsholdsspillere, der ikke fik lov til at rejse hjem til Danmark på grund af Englands coronarestriktioner.

- Vi vidste, at vi godt måtte komme ind i Belgien, så uanset hvad ville Belgien-kampen være relevant. Og i og med, at jeg også havde karantæne og var spærret på grund af to gule kort mod Island, var jeg måske ikke lige så frustreret, som vores målmand eller nogle af de andre spillere var. Men det er klart, at generelt er det en ærgerlig situation, at vi ikke kunne få lov til at komme hjem og repræsentere vores land, for i sidste ende vil vi ikke være indblandet i politik, siger Pierre-Emile Højbjerg til TV 2 SPORT.

Lyn-analyse

- Jeg er sikker på, at han starter inde mod Belgien. Du møder verdens nummer ét og har brug for en med et højere niveau i begge retninger. Jens Jønsson har rigtig meget kvalitet i det defensive, mens Mathias Jensen har rigtig meget kvalitet i det offensive, som var nødvendigt mod Island. Pierre-Emile Højbjerg har ikke Mathias Jensens afleveringer på lang afstand eller det samme overblik, men han har en større alsidighed og er dygtigere til at forsvare end ham, og så er han meget dygtigere offensivt end Jens Jønsson.

Omtalt som Tottenhams bedste spiller

TV 2 SPORT’s fodboldekspert Kasper Lorentzen omtaler både Pierre-Emile Højbjerg som en af landsholdets mest formstærke markspillere – sammen med Simon Kjær og Joakim Mæhle - samt vigtigste aktører.

- Pierre-Emile Højbjerg er en af de vigtigste, fordi positionen er så vigtig på banen. Det er en central rolle, og det er også derfor, at han er en af de bærende kræfter centralt igennem aksen. Det er bare nemmere derindefra at være en anfører eller have en anførerrolle som en ledertype.

- Han kommer ind med en masse selvtillid. Han har en balance og en modenhed i sit spil, der gør, at han ved, hvad der skal til for at levere en utrolig stabil præstation og nogle gange fylde lidt ekstra på, siger Kasper Lorentzen.

Pierre-Emile Højbjerg har formentlig været Tottenhams bedste spiller i denne sæson

Clinton Morrison, fodboldekspert hos BBC

Selvtilliden kommer fra en succesfuld sæsonstart i Tottenham, der indtager andenpladsen i Premier League efter de første otte ligakampe.

- Pierre-Emile Højbjerg har formentlig været Tottenhams bedste spiller i denne sæson. Han fjerner faren, holder det simpelt og somme tider er han også kampafgørende. Hvis de mister ham, vil det være et stort tab, lød analysen fra fodboldeksperten Clinton Morrison under en kamp mod Brighton i syvende spillerunde af Premier League.

I bedste heltestil nedtoner han selv sit eget succesfulde skifte fra Southampton til Tottenham, hvor han nu bliver ledet af Jose Mourinho. Den portugisiske manager har brugt danskeren i samtlige minutter i ligaen, hvor han endda er den spiller i Premier League, der står for flest afleveringer af alle.

- Det er fantastisk, at træneren tror på mig, og fantastisk, at jeg kan få lov til at bidrage til holdet, men holdet kommer først, og holdet er inde i en god stime, og jeg tror, at vi er mange, der er med til at bidrage til noget godt, om det så er små ting eller store ting, men i sidste ende bidrager vi, og det er det, der er det vigtigste, siger Pierre-Emile Højbjerg til TV 2 SPORT.

Pierre-Emile Højbjergs landskampe under Hjulmand

  • 5. september: Fuld tid mod Belgien: 0-2 nederlag
  • 8. september: Indskifter mod England: 0-0
  • 7. oktober: Ude af truppen mod Færøerne (Sparet): 4-0 sejr
  • 11. oktober: Fuld tid mod Island: 3-0 sejr
  • 14. oktober: Udskiftet efter 88 minutter mod England: 1-0 sejr
  • 11. november: Ude af truppen mod Sverige (Corona-rejsestriktioner)
  • 15. november: Ude af truppen mod Island (Karantæne)

"General" og "første mand på holdkortet"

Pierre-Emile Højbjerg blev omtalt som en "general" og en "komplet boks-til-boks-spiller", da Tottenham hentede ham i august. Der var dog også kritikere, som den tidligere Tottenham-målmand Paul Robinson, der nu også er blevet overbevist af danskerens kvaliteter.

- Jeg var ikke overvældet, da Tottenham skrev kontrakt med ham. Jeg tænkte ikke: ”Åh, wow. Fantastisk. Det er et utroligt skifte”. Han var ikke en, som jeg troede, ville gøre en enorm forskel, især med den overflod af kvalitet, som Spurs i forvejen havde på midtbanen.

- Men han har været fremragende indtil videre i denne sæson. Den største kredit, du kan give til ham, er, at han er det første navn på holdkortet, siger Paul Robinson til Football Insider.

Også en af holdets egne ledere udråber Pierre-Emile Højbjerg som en nøglefigur.

- Pierre har lige fra begyndelsen udført et fantastisk arbejde. Han har gjort en stor forskel på grund af sin personlighed, og hver eneste dag viser han sine evner og kvaliteter på banen. Han er engageret og klar til at hjælpe holdet, og han skubber os fremad, lød lovprisningen fra Tottenham og Frankrigs anfører, Hugo Lloris, før en kamp mod Brighton 1. november.

Viljen til at ofre sig og brænde igennem var også fremherskende, da danskeren blev præsenteret i London-klubben.

Pierre-Emile Højbjerg skifter fra Southampton til Tottenham. Video: Bo Bentsen

Afviser sammenligning med Zidane

Netop lederevnerne ser Kasper Lorentzen som en af de fremtrædende kvaliteter, der også kan blive en nøgle i onsdagens møde mod Belgien. Det var i perioder savnet mod Island, hvor Danmark i anden halvleg mistede grebet om kampen og ifølge fodboldeksperten manglede en, der tog noget ansvar.

- Han kan være lederen, der går ind og tager styringen og får sat noget ro på via sit spil og med sin udstråling tager den til sig, finder løsninger, får snakket med folk og pepper dem op.

- Han er vokset over årene med at tro, at han var en leder til, at han egentlig er blevet det. Det betyder meget, at der går én rundt, der har så meget tro på sig selv, hviler i sig selv og ved, at det bliver en svær opgave og også ved, hvordan man reagerer i de perioder, hvor det er svært. En man hele tiden kan skæve hen til, når det lige pludselig bliver en presset situation, som det jo bliver mod Belgien, siger Kasper Lorentzen.

Jeg nyder udfordringerne, og i sidste ende lærer jeg rigtig meget

Pierre-Emile Højbjerg, fodboldspiller for Tottenham

Og selvom det for det meste er vinderhjertet, krigerattituden og de hårdtarbejde dyder, der bliver kædet sammen med Pierre-Emile Højbjerg, så blev Tottenhams nyindkøb pludselig sammenlignet med en af fodboldens mest elegante spillere, Zinedine Zidane, efter en kopi af franskmandens signaturdribling mod Lask Linz i Europa League.

- Vi grinede lidt i halvlegen og kaldte ham Zidane og sagde: "Okay, Pierre, slap lige lidt af. Nu har du gjort det én gang (den Zidane-inspirerede dribling, red.). Forsøg ikke igen, for det er ikke dig", sagde en munter Jose Mourinho på pressemødet efter kampen.

Danskeren bryder for første gang sin seriøse fremtoning i interviewet med TV 2 SPORT i landsholdslejren, da han bliver forholdt sammenligningen med Zidane. Højbjerg smiler bredt og længe.

- Ah, det er nok… det synes jeg, at vi skal pakke væk. Det er så stor en spiller og så stor en personlighed i fodbolden. Der har jeg ikke noget at gøre ved siden af, siger Pierre-Emile Højbjerg og kalder det bare for en vittighed på grund af fintens kaldenavn.

- Lad os bare være nede på jorden og holde os til realiteten, konstaterer han efterfølgende.

Gruppefinalen mod Belgien er en "nervekamp"

Pierre-Emile Højbjerg er 25 år og har allerede spillet 117 kampe i Premier League. Over 100 af ligakampene for Southampton og indtil videre otte ligakampe for Tottenham, hvor han er på kontrakt indtil 30. juni 2025.

- Jeg nyder udfordringerne, og i sidste ende lærer jeg rigtig meget og føler, at jeg udvikler mig rigtig meget. Jeg vil gerne vinde, jeg vil gerne vinde hver evig eneste kamp, som jeg går ind til, og når jeg er sammen med medspillere, som har den samme mentalitet, så er jeg ikke et sekund i tvivl om, at jeg er det helt rigtige sted, fordi i sidste ende handler det kun om én ting for mig, og det er at vinde. Det er at tro på at vinde. Og gøre mit bedste for at vinde, siger Pierre-Emile Højbjerg.

Den tro bærer han også med ind på landsholdet før skæbnekampen mod Belgien, hvor en dansk sejr er påkrævet for at sikre sig adgang til slutspillet i Nations League.

- Det er en fantastisk udfordring, og det bliver spændende at se, hvordan holdet reagerer på det hele. Det er fedt at være en del af et hold, som netop går ind til kampen på onsdag og tror på, at vi kan gøre noget, og tror på, at vi kan tage sejren og kvalificere os til det, som i sidste ende er det helt store, siger den danske midtbanespiller.

Pierre-Emile Højbjerg har spillet 37 A-landskampe siden sin debut i venskabskampen mod Sverige 28. maj 2014.

Den første slutrunde har han dog fortsat til gode. Den kan blive en realitet til sommer, når der bliver spillet EM-slutrunde på hjemmebane. Her kan erfaringen fra gruppefinalen mod Belgien være værdifuld.

- Det er noget, som vi kan få rigtig meget ud af lige nu og her, og vi kan også tage det med os i forhold til de udfordringer, vi har til næste sommer. Det er jo de der ’nervekampe’. Hvordan har man det inden en knald eller fald-kamp eller inden en finale eller inden en kamp, du skal vinde? Hvordan agerer du? Hvordan agerer holdet? Hvordan gør vi os klar?

- Det er alle de små detaljer, som man måske ikke altid lægger mærke til, og alle de følelsesmæssige og mentale aspekter, der nu engang er, som vi kan tage med og netop få erfaring i. Nu kalder jeg dem 'nervekampe', og det er fantastisk, at vi også kan vinde gruppen og så kvalificere os til finalestævnet. Det er fedt, siger Pierre-Emile Højbjerg.

Danmark møder Belgien onsdag aften klokken 20.45 på udebane i Leuven. Du kan følge opgøret direkte i vores liveopdatering på sport.tv2.dk.