Fodbold

Morten Olsen tvunget til at se speciel kamp i tv: - Det er så trist det her

Morten Olsen var Danmarks landstræner frem til 2015. Kim Haugaard / Ritzau Scanpix

Morten Olsen bor en halv time fra Leuven, hvor hans to favorithold onsdag mødes i Nations League-gruppefinalen.

Han ville gerne se Belgien-Danmark, men Morten Olsen bliver væk. Fordi han skal.

Belgien er i den grad smurt ind i coronapandemien, der begrænser samværet til en person, holder stort set alt lukket og kræver permanent mundbind.

- Jeg må se kampen i tv - det er så trist det her. En verden er gået i stå, og også fodbolden lider under det, siger den tidligere landstræner for Danmark, spiller i flere belgiske klubber og bosiddende i landet fra 1972 og stort set siden.

- Det kan blive en herlig fodboldkamp mellem to landshold, der på mange måder tænker og spiller ens. Intentionen hos både Belgien og Danmark er at være meget på bolden og spille forholdsvis højt oppe på banen.

- Belgien har et meget stærkt landshold, der har været i konstant udvikling siden gennembruddet i 2014 for de fleste af de spillere, der er med mod Danmark. Det er gode individualister, men der er også en stærk team-spirit - nøjagtig som med det danske landshold, siger manden, der stod i spidsen for de rød-hvide i 15 år.

- Jeg vil sammenligne Belgien og Danmark på flere punkter. Begge har en god talentudvikling, de vil gerne spille seværdig fodbold - der er en på mange måder ens tilgang til fodbolden.

Sårbart belgisk forsvar

Selvom Belgien er rangeret som det bedste hold i verden ifølge FIFA's rangliste lige i nu’et, så ser Morten Olsen lyst på de danske chancer i denne gruppefinale.

- Danmark har i en længere periode spillet uden at tabe (bortset fra 0-2 mod Belgien, red.). Der er spillere, der er blomstret op, fine individualister og en god holdånd. Selvfølgelig har heldet været med, f.eks. et par straffespark undervejs, men Kasper Hjulmand er kommet flot afsted under svære vilkår. Spillerne har et hårdt program i deres klubber, der er brug for at tage hensyn i landsholdslejren, der har været alt det halløj omkring coronaen, så han og Morten (Wieghorst, red.) har ikke haft det nemt, siger Morten Olsen til TV 2 SPORT.

- Og mulighederne er der for en dansk sejr. Det bliver kampen om, hvem der er mest og bedst på bolden, og så har belgierne altså nogle defensive punkter, som kan rammes. Især omkring Alderweireld og Vertonghen, der virkede sårbare mod England. De har stor rutine, men er lidt tunge i det, begge to. Og så mangler Belgien i den grad Axel Witsel fra Borussia Dortmund. Han er bølgebryderen, balancespilleren, der kan sætte spillet i gang og er særdeles vigtig for både defensiven og offensiven.

Morten Olsen peger på landskampen i søndags, hvor Belgien slog England 2-0 og “spillede en kamp, der lignede den danske mod Island, styrende i 1. halvleg, men blev presset i 2., fordi de ikke blev bolddominerende”.

- Belgien taber faktisk aldrig hjemme, men de viste i søndags, at deres 3-4-3-system var sårbart, da englænderne pressede højt.

Mæt af fodbold

Det bliver altså fra sofaen, Morten Olsen følger med - som han har gjort det de seneste år efter sit farvel til fodbold efter 35 år på topplan. Men ikke som i de mange seneste år, hvor hver en kamp blev nørdet ned.

- Jeg er vel mæt. Jeg ser ikke så meget fodbold mere. Og jeg vil underholdes. Hvis ikke en kamp byder på seværdig fodbold, teknisk god fodbold, så tager jeg Netflix.

Men Olsen har et godt øje til det danske landshold og Kasper Hjulmand. Han har tidligere rost den nuværende landstræner og anbefalet ham til de største belgiske klubber. Det var før landstrænerjobbet.

- Vi ser ens på mange ting i fodbolden. Selvfølgelig er der forskelle, men jeg kunne helt tilbage i 2004 fornemme, at vi ville det samme. Ikke mindst i forhold til talentudviklingen og spillets tekniske muligheder, siger Morten Olsen.

Morten Olsen overrakte i 2012 prisen som årets træner i Danmark til Kasper Hjulmand.

Han brugte Hjulmand som scout under EM-slutrunden 2002 i Portugal.

- Selvfølgelig kan det blive bedre på enkelte pladser på landsholdet lige nu, men det kommer. Der er mange gode unge, individualister på vej. Se bare på U-21 landsholdet. Men Hjulmand har et godt hold med en god team-spirit - de har absolut en god chance mod Belgien, lyder det fra det belgiske indelukke.