Fodbold

Kasper Schmeichel har en evne, som kun få målmænd har

Ikke et ord om Peter Schmeichel. Ikke fordi han er gemt eller glemt. Men når det handler om landholdets målmand i nutid, så er det ikke “fars søn”.

Kasper Schmeichel er for længst flyttet hjemmefra. Også mellem stængerne.

Og der gik et gys gennem TV-skærmen hjemme hos de fleste - og i Parken blandt os, der fik plads - da Kasper Schmeichel blev ramt i ansigtet af et islandsk knæ.

Han havde lige grebet en såkaldt høj bold på kanten af straffesparksfeltet, kastet sig ned for på sædvanlig vis at dække den af og så kom Gudmundsson uforsætligt.

Groggy, men ikke “væk”. Spekulationerne fløj gennem den halvkølige aftenluft - hvor slemt er det? Kommer han ud til 2. halvleg? Kommer han med til Belgien?

Slemt, men ikke overdrevent bekymrende. Nej, han kom ikke ud til 2. halvleg. Ja, det ser ud til, at han spiller mod Belgien. Kan man angst-svede i disse novemberdage, så er det tørret bort.

Denne klumme handler om Kasper Schmeichels betydning for landsholdet.

Få målmand har en evne som Schmeichel

Landsholdet kan ikke undvære ham. Slet ikke i de store kampe.

For han har en evne, som kun få målmænd har. De kan have redninger, de kan være gode med fødderne, de kan gribe ind, når det er nødvendigt. Men de bedste, de kan vinde points, de kan vinde fodboldkampe. Og sådan en er Kasper Schmeichel.

Vi har set det i mange af hans 59 landskampe - selvom han godt nok tabte den allerførste i 2013 med 0-3 til Makedonien. Men der har været så mange store kampe og redninger siden. Halvdelen af hans kampe for det danske mål er endt i nu - altså Clean Sheets.

Der er mange facetter i Kasper Schmeichels målmandsspil, der har gjort ham til en af de bedste i Europa. Hans fysik i krop og sjæl, hans reaktioner, hans evne til at vælge rigtigt, hans frygtløshed, dedikation og ærgerrighed. Vi har set det i Leicester, hvor han var en væsentlig årsag til Premier League-titlen i 2016. Vi har set det under Morten Olsen, Åge Hareide og nu Kasper Hjulmand på nationalmandskabet.

Og hele hans vinderattitude er af stor værdi for holdet - det smitter.

Et hav af store redninger

TV-stationen med de midlertidige rettigheder til landsholdet kårer Schmeichels bedste redning i aften. Der er fem at vælge imellem. Der burde have været flere, hvis formatet havde tilladt det. De oplagte er redningen på afslutningen fra Xhaka fra Schweiz i 2019, da Schmeichel kom højt op i luften, hvor den næsten er tynd, og med hånden længst fra kroppen vippede bolden op på overliggeren.

Eller da han hindrede Thomas Delaney i at lave selvmål i samme kamp med en unaturlig, hurtig reaktion. Han fik smidt sine kilo ned i græshøjde og nåede bolden ved foden af stolpen. Eller da han tog sig af et knaldhårdt frispark fra Bale i kampen mod Wales i 2018. Eller hvad med redningen af Zlatans drønende frispark tilbage i 2015 - en redning, der fik Zlatan til anerkendende at klappe den danske keeper på skulderen. Det sker ikke så tit.

Jeg kan tilslutte mig de fremhævede, men for min husker er det den samlede pakke i knockout-kampen mod Kroatien ved VM i Rusland 2018. Her fik vi alt fra Schmeichel. En dobbelt reaktionsredning fra Raketic og Rebic og i samme angreb Perisic, der fik en mulighed omkring straffesparkspletten i et virvar af med- og modspillere. Kasper spurtede ud, og uforfærdet kastede han sig ned i støvlerne på kroaten, der blev presset til en afslutning langt over mål.

1-1. Video: Anders Masannek Jørgensen

Senere i samme kamp snuppede han et straffespark fra Modric, da uret i den forlængede gyser rundede 114 minutter. Og senere tog han sig af to straffespark i afgørelsens øjeblik. Desværre holdt et par af holdkammeraterne ikke samme niveau, og Danmark var ude - uden at tabe.

Schmeichel rejste sig igen

Kasper Schmeichel er spændt op til at præstere, han er en vinder. Og han nyder at spille på landsholdet. Han er stolt af det, han vil det. Hans hjerte banker i Dannebrogs farver. Derfor havde han det dårligt, rigtig dårligt, da det engelske sundhedssystem nægtede ham lov til at spille i København mod Sverige.

Han havde det så skidt med den beslutning, at han offentligt tog et politisk output i munden og kritiserede for åben skærm.

Senest så vi ham ligge ned, noget fortumlet, på plænen i Parken. Nøjagtig som jeg så ham for godt og vel 27 år siden i Bramhall lidt syd for Manchester på asfalten foran familiens hus. Nabosønnen Alex havde scoret på det lille mål i rundingen - og det slog Kasper fuldstændig ud. Klædt som sin far i en mindre udgave af Uniteds grønne målmandsdress.

Men han rejste sig - både i Bramhall og i Parken. Og er klar mod Belgien. Fordi han vil det. Det burde give gul bjælke som indgang til aftenens kamp.