Fodbold

I aften kan Dortmunds 16-årige sensation skrive Bundesliga-historie

Youssoufa Moukoko kan lørdag aften skrive sig ind i historiebøgerne i Bundesligaen, hvis han kommer på banen mod Hertha Berlin.

En sammenkomst med familien og måske en Bacardi Breezer sammen med resten af drengene fra folkeskoleklassen.

Sådan ville de fleste drenge måske fejre sin 16-årige fødselsdag. Men dette var ikke tilfældet for Youssoufa Moukoko, der fyldte år fredag.

Moukoko er meget bedre, end jeg var i hans alder

Erlind Haaland, Dortmund-angriber

Han brugte i stedet dagen på at pakke sportstasken og rejse til Berlin sammen med resten af stjernerne fra Dortmund, inden de lørdag aften skal møde Hertha Berlin i Bundesligaen.

En fødselsdagssang fra holdkammeraterne er dog ikke det eneste, Moukoko kan få med fra kampen.

Hvis den 16-årige angriber, der har rødder i Cameroun, kommer på banen, bliver han den yngste til at spille en professionel kamp i Tyskland.

Youssoufa Moukoko tager det hele med ro i forhold den potentielle debut i weekenden. Det siger han til Dortmund TV ifølge Bundesliga.com.

- Jeg tænker ikke rigtig over, om det sker den 20. eller 21. Jeg ved, at min debut kommer på et tidspunkt. Jeg læser, hvad der skrives i medierne, men jeg lægger ikke noget pres på mig selv, siger han.

- Ved min første træning tænkte jeg: "Wow, er jeg virkelig endt her?" Men jeg lytter ikke til, hvad andre siger. Jeg følger min egen vej, og jeg vil bare hjælpe holdet. Det er derfor, jeg er her.

Blev taget af ungdomslandsholdet

Dortmund har dog ikke udtaget kometen kun for at komme i historiebøgerne. Moukokos talent er til at få øje på. Sensationen har været på manges læber de seneste år, fordi hans målstatistik for klubbens U19-hold har været utrolig.

Over de seneste to sæsoner har den 16-årige angriber således scoret 47 mål og lavet 10 assists i kun 25 kampe.

Men succesen har til tider også været for stor for ham.

- Efter Youssoufas første landskamp (for Tyskland, red.) med U16-holdet i 2017 var hypen så stor på det tidspunkt, at vi besluttede, at han skulle tage det næste skridt alene med holdet, siger ungdomslandsholdstræner Meikel Schonweitz ifølge BBC.

Det tyske fodboldforbund udtog ham derfor ikke til andre ungdomslandskampe indtil i år, hvor han fik debut for U20-landsholdet.

- Hypen gør ikke nogen bedre. Den første nedtur er altid den hårdeste, sagde Stefan Kuntz, der er U21-landstræner for Tyskland.

Haaland storroser Moukoko

Moukoko startede på U17-holdet, hvor det blev til 90 mål i 56 kampe. Både i U17- og U19-ligaen har han slået scoringsrekorden.

Det har de andre Dortmund-spillere også fået øjnene op for, og han har tilmed imponeret i træningen sammen med førsteholdet.

- Moukoko er meget bedre, end jeg var i hans alder. Jeg har aldrig nogensinde set en så god 15-årig i mit liv, siger Haaland ifølge BBC.

Kan også skrive CL-historie

Det er ikke kun i Bundesligaen, hvor den unge angriber kan komme i rekordbøgerne.

Hvis han kommer på banen i Dortmunds kamp mod Club Brügge i Champions League tirsdag, bliver han samtidig den yngste spiller i Champions League nogensinde.

I forbindelse med succesen har Dortmund ifølge AFP prøvet at beskytte den unge teenager ved at afslå forespørgsler om interview, men det er svært at skjule ham fra fodboldfans verden over.

Hans eksponering er allerede enorm, da han i skrivende stund har mere end 750.000 følgere på det sociale medie Instagram.

Sponsoraftale med Nike

Youssoufa Moukoko, der fik debut for Dortmunds U17-hold, da han var 12 år gammel, har en sponsoraftale med Nike, som han skrev under på, da han var 12 år gammel.

Moukoko får ifølge avisen BILD i første omgang 7,5 millioner kroner blot for at sætte sin signatur på aftalen.

Der vil derudover løbende blive udbetalt bonusser til den unge angriber, der bestemmes af hans bedrifter med bolden.

Ændring af regel gør det muligt for Moukoko

I den bedste tyske liga kræves det, at spillerne er fyldt 16 år, før de kan spille.

Tidligere i år var reglerne, at spillerne skulle være et halvt år ældre, men det blev ændret – blandt andet med opbakning fra Dortmund.

Den nuværende rekord som yngste debutant tilhører den nu 32-årige Nuri Sahin, der i dag spiller for den tyrkiske klub Antalyaspor. Sahin spillede ad to omgange i Dortmund, hvor han allerede fik debut for førsteholdet, da han var 16 år og 335 dage gammel.

Han ser gerne, at teenageren får sin førsteholdsdebut hurtigst muligt.

- U19-fodbold er for nemt for ham, lyder det fra Sahin til AFP.