Fodbold

PL-spiller fortæller om racistisk tilråb: - Jeg hadede fodbold

Den tidligere Premier League-spiller Anton Ferdinand åbner op om en ni år gammel episode, hvor John Terry udsatte ham for racistiske tilråb.

Der findes den slags handlinger, som hjemsøger en fodboldspiller for evigt.

Det kan John Terry skrive under på, der for ni år siden var involveret i en af de mest kontroversielle episoder i engelsk fodboldhistorie.

Mit blod kogte. Jeg var ramt og vred

Anton Ferdinand, tidligere Premier League-spiller

I 2011 blev den nuværende assistenttræner for Aston Villa taget i at kalde Anton Ferdinand for en "fucking black cunt" under et intenst derby mellem Chelsea og Queens Park Rangers (QPR).

- Jeg hadede fodbold i lang tid. Jeg elskede at spille det, men jeg hadede alt det, som sporten stod for, fortæller tidligere QPR-spiller Anton Ferdinand, der for første gang åbner detaljeret op om episoden i et interview med The Guardian.

John Terry, der dengang repræsenterede Chelsea som anfører, og Anton Ferdinand røg ind i en verbal infight med hinanden, hvor førstnævnte kastede de ord efter QPR-spilleren, der senere kostede ham pladsen på det engelske landshold og en længere retssag.

En kamp QPR i øvrigt endte med at vinde.

Det var først efter kampen, Anton Ferdinand blev bekendt med den racistiske kommentar, fordi hans mor viste ham et klip af episoden, der allerede var gået viralt.

- Mit blod kogte. Jeg var ramt og vred. Folk, der ikke har været udsat for racistisk diskrimination, forstår det ikke. Det er derfor, jeg laver den her film. At få folk til at forstå, hvordan det er at blive udsat for racisme, fortæller han.

Ferdinand henviser til hans dokumentar, 'Football, Racism and Me', som BBC har lavet med ham.

Gik ud over hele familien

Hans bror, Rio Ferdinand, der var forsvarsmakker med Terry på det engelske landshold, kaldte blandt andet sin kollega for en idiot og forræder, ligesom episoden gik hårdt ud over brødrenes mor, der fik tilsendt patroner med posten og fik smadret vinduer i sit private hjem.

Den dag i dag har Terry aldrig undskyldt over for Ferdinand med argumentet om, at han ikke har lyst til at genåbne en sag, der blev afsluttet i retten for cirka otte år siden.

- Jeg respekterer hans beslutning. Jeg ville bare have ham til at forstå, at det er større end ham og mig. Det har aldrig været mit mål at få ham til at undskylde. Det er større end det. Lad os bruge hinandens historier til at gøre en forskel, fortæller Ferdinand.

I retten blev Terry kendt uskyldig i sagen i 2012, men det engelske fodboldforbund åbnede selv en sag mod forsvarsspilleren, hvilket resulterede i en karantæne på fire spilledage.

Terry har ikke ønsket at medvirke i Ferdinands dokumentarfilm.