Argentina græder - Maradonas død udløser tre dages landesorg

Diego Maradona viste sig senest offentligt ved sin 60 års-fødselsdag.

Argentina er i landesorg, efter nyheden om fodboldspilleren Diego Maradonas død.

Præsident Alberto Fernandez har erklæret tre dages landesorg og skriver i et opslag på Twitter direkte til den nu afdøde fodboldlegende.

- Du tog os med til de største momenter. Du gjorde os ufattelig lykkelige. Du var den største af alle. Tak for at have eksisteret, Diego. Jeg vil savne dig hele mit liv, skriver han.

Den tidligere præsident Cristina Kirchner supplerer:

- Hvilken tristesse. For altid vil vi elske dig Diego. Et stort kram til din familie og dine elskede.

Diego Maradonas døde blot to uger, efter han blev opereret i hjernen og godt en måned efter hans 60-års-fødselsdag.

Maradona kunne på en dag nå, hvad vi andre nåede på et år

Den argentinske journalist Máximo Randrup dækkede Diego Maradona, da han trænede klubben Gimnasia y Esgrima La Plata frem til foråret i år og har interviewet fodboldikonet flere gange.

Den sidste gang han så "El Diego", var i marts.

Máximo Randrup fortæller, at Maradonas helbred var en evig kilde til uro blandt hans mange fans og tilbedere i Argentina.

- Hans seneste vellykkede operation gav kortvarigt optimisme, da meldingen var, at alt var gået godt. Og til hans 60-års fødselsdag for en måned siden, viste han sig også.

- Ja, han havde brug for støtte, da han gik, og han så afkræftet ud, men han var trods alt frisk nok til at modtage folkets hyldest, da han besøgte Gimnasias fans, siger den argentinske journalist.

Maradona blev måske ikke gammel, men man skulle ikke tælle Maradonas alder i år, men i dage, fortalte hans tidligere fysiske træner Fernando Signorini ved Maradonas 60-års-fødselsdag:

- Hvad andre når på et år, når Maradona på en dag, sagde Signorini.

- Man behøvede ikke at elske fodbold for at elske Maradona

Argentina har været velsignet med to af de bedste fodboldspillere gennem historien: Diego Maradona og Lionel Messi.

Ifølge Máximo Randrup skal man ikke tro, at Maradona var elsket af alle. I modsætningen til Messi delte hans kontroversielle livsstil fansene, og politisk identificerede han sig stærkt med den politiske venstrefløj og kontroversielle ledere som Fidel Castro, Nicolas Maduro og Daniel Ortega.

Men i modsætningen til Messi, havde alle fans en holdning til ham:

- Han levede på grænsen, og hans livsstil var af konstant interesse for ugebladene. Og så gav han argentinerne en stolthed, der kan være svær at forstå udefra.

Selv om Argentina vandt VM i fodbold i 1978 og 1986, er det kun sejren i 1986, der for alvor gør landet stolt, anfører Maximo Randrup.

Og den sejr var Maradona hovedarkitekten bag.

- Mesterskabet i 1978 blev vundet på hjemmebane, men under landets militærdiktatur og var en propagandasejr for regimet. I modsætningen hertil kom mesterskabet i 1986 kort tid efter demokratiet var blevet gennemført i en tid med optimisme og håb.

- Maradona vandt næsten ene mand mesterskabet i 1986. Vi fik ikke bare demokrati, vi fik også et verdensmesterskab. Sejren gjorde ham til et nationalsymbol, siger han.

Død af et hjerteanfald

Maradona opholdt sig ifølge argentinske medier i den argentinske by Tigre, hvor han kom sig ovenpå en operation, da han gik bort.

Han spillede for Argentina Juniors og Boca Juniors i hjemlandet, inden han kom til Europa. Maradona havde sin storhedstid i Napoli, som han førte til det italienske mesterskab i 1987 og 1990.

Argentineren regnes af mange som en af de bedste fodboldspillere i historien.

På det argentinske landshold vil han bedst blive husket for en af fodboldhistoriens mest kendte mål, da han brugte hånden - 'Guds hånd' - mod England i kvartfinalen ved VM i 1986.

Hans aktive karriere sluttede i hjerteklubben Boca Juniors. Han gav fansene de sidste glimt af magi.