Fodbold

Klaus Berggreen så Maradonas nedtur starte i Napoli

Den danske landsholdsspiller fravalgte at spille i Napoli på grund af det enorme pres, man var under.

Diego Maradona er død i en alder af blot 60 år.

Det argentiske fodboldfænomen er af mange anset for at være blandt de absolut bedste, der har betrådt græsset. Blandt dem er den tidligere danske landsholdsspiller Klaus Berggreen, som i 1980'erne stod over for den lavstammede boldmagiker adskillige gange i den italienske liga.

- Han havde en enestående teknik og en vanvittig hurtighed. Og så var han så snu. I den periode var han verdens bedste, og måske er han den allerstørste nogensinde, fortæller Klaus Berggreen.

Var under kæmpe pres i Napoli

Historien om Maradona har imidlertid fået en del kapitler siden storhedstiden i Napoli og med det argentiske landshold, som Maradona i 1986 førte frem til verdensmesterskabet. Store problemer med stofmisbrug og overvægt har kendetegnet legenden siden den aktive karriere sluttede i 1997.

Jeg vil sørge over, at han er død så ung, og at han fik spoleret sit liv. Men bagefter vil jeg vælge kun at huske ham som den største. For det var han

Klaus Berggreen, tidligere professionel fodboldspiller

Problemer, der formentlig bidrog til en særdeles fejlslagen karriere som argentinsk landstræner fra 2008 til 2010. Og ifølge Klaus Berggreen var det ikke nogen hemmelighed, at Maradona havde sine dæmoner, selv da han var på toppen af sin karriere.

- Han var jo under et helt enormt pres. Det pres kan få svage sjæle til at søge med ting, der kan give dig noget afslapning, og det kom han nok aldrig rigtig ud af igen.

Turde ikke tage dertil

I 1986 forsøgte Diego Maradona at få Klaus Berggreen lokket til Napoli. Den danske midtbanespiller var på det tidspunkt en vigtig spiller for Pisa, men Maradonas lobbyarbejde var lige ved at virke. Pisas ledelse meddelte danskeren, at han var solgt til Napoli. Ledelsen vidste bare ikke, at Berggreen allerede havde indgået en aftale med Roma. Han havde nemlig ingen interesse i at komme til Napoli.

- Folk dernede er utroligt varme og elsker fodbold. Men du får intet privatliv. Og det havde Maradona i den grad ikke.

Ifølge Berggreen havde Maradona status som en Gud i den syditalienske havneby, og at den enorme interesse for hans person var det, der lagde fundamentet for hans problemer med stoffer.

- Når så mange mennesker forventer, at du laver mirakler hele tiden, så fører det til et gigantisk pres. Og så kommer han i kløerne på de forkerte mennesker, der giver ham nogle dårlige ting, der kan få ham til at slappe af. Det er jo ganske tragisk, at den store kærlighed, napolitanerne havde til ham, var med til at slå ham ihjel, siger Klaus Berggreen.

I dag fortryder han da heller ikke at have sagt nej til at spille sammen med den måske bedste fodboldspiller nogensinde. Og så vil han forsøge at glemme de uskønne historier, der har fulgt Maradona de seneste årtier.

- Jeg vil huske ham som den bedste fodboldspiller, jeg nogensinde har spillet imod. Jeg vil sørge over, at han er død så ung, og at han fik spoleret sit liv. Det er forfærdeligt, og det har jeg ondt i maven over. Men bagefter vil jeg vælge kun at huske ham som den største. For det var han, siger Klaus Berggreen.

Flemming Toft: En fortælling i sort og hvid

Også Flemming Toft mindes Diego Maradonas tid og ikke mindst de to mesterskaber i Napoli.

- Han blev et større ikon, end nogen andre i Napoli nogensinde vil blive, fortæller TV 2 SPORTs fodboldkommentator.

Flemming Toft mødte selv fodboldmagikeren, som mafiaen i det fattige Syditalien fik fingrene i.

- Han var et fantastisk levende menneske med en uforlignelig historie. Tragisk og succesrig på samme tid. Men han havde heller ikke rygraden til at afvise alle de mennesker, der gerne ville udnytte ham - og det ville særligt mafiaen.

Derfor vil Flemming Toft huske Diego Maradonas fortælling for både den sorte og hvide side.

- Han var en gudsbenådet fodboldspiller med en utrolig heltestatus på den ene side. Og så er der den gigantiske nedtur på den anden side. Den vil blive hæftet på ham til tid og evighed.

- Det er fortællingen om Diego Maradona. Det er alle yderlighederne. Polerne. De største har både den sorte og den hvide side.

Ligesom Klaus Berggreen håber Flemming Toft at kunne glemme det sørgelige efterspil på Maradonas karriere.

- Jeg vil helst huske for ham fodbolden, men jeg kan ikke lade være med også at huske ham for de nedture, der var. For de var også med til at forme Diego.

Morten Olsen: Får børn til at spille fodbold

En anden dansker, der har stået over for Maradona, er den tidligere danske landsholdsspiller og -træner Morten Olsen. Også han vil huske begge sider af den argentiske troldmand.

- Man skal ikke være nogen fodboldnørd for at vide, at Maradona har været en af de største i fodboldens historie. Vi mister en af de spillere, der får børn til at begynde til fodbold og som får folk til at rejse sig på tilskuerrækkerne. Han var ingen rollemodel uden for banen, men på banen var han fantastisk. Måske den største spiller af alle i 80’erne.

Diego Maradona begyndte sin karriere i Argentinos Juniors i 1976 som 15-årig. Derfor skiftede han til Boca Juniors i Argentina, hvor han også sluttede karrieren i 1997. Indimellem havde han haft en glorværdig karriere i Europa, hvor især årene i Napoli fra 1984 til 1991 var hans storhedstid.

Fra midten af 1980'erne begyndte et velbeskrevet og veldokumenteret kokainmisbrug, der fortsatte i mindst 20 år. Også overvægt og finansielle problemer har forfulgt ham.