Fodbold

Se billederne - Maradona-fans sørger verden over

Særligt i Argentina og Italien var folk på gaden for at hylde nu afdøde Diego Maradona.

Fodboldfans verden over er i sorg: En af de allerstørste, Diego Maradona, er død.

Nyheden om, at den lille argentiner, der voksede op i et slumkvarter, blev en global superstjerne og en af de bedste fodboldspillere nogensinde, var død, fik voksne mænd til at bryde sammen i gråd på gaden flere steder i verden onsdag.

Tabet af Diego Maradona ramte særligt hårdt i den italienske by Napoli, hvor Maradona har en helt særlig plads i indbyggernes hjerter.

En sørgende fan foran San Paolo-stadion i Napoli. Da Maradona blev præsenteret i klubben i 1984, var 75.000 samlet ved stadionet.

Da Diego Maradona i 1984 ankom til den syditalienske by i helikopter, var 75.000 napolitanere mødt op for at hylde ham.

Han tilførte holdet – og den fattige by – en tiltrængt dosis selvtillid og stolthed.

Med Maradona i spidsen vandt Napoli det italienske mesterskab for første gang nogensinde i 1987 og igen i 1990.

Der står "Maradona er død, 25. november 2020. Napoli græder, farvel til fodboldguden" på et papir, der hænger på det såkaldte 'Maradonahjørne' i Napoli.
Der er tændt lys og lagt blomster foran stadion i Napoli.
En italiensk fodboldfan fremviser en tatovering af Maradona. Napoli.

Maradonas død blev annonceret midt i et italiensk talkshow, og derefter strømmede sørgende fans ud i Napolis gader. De samledes for at mindes, synge, sørge og dele anekdoter og minder om den argentinske fodboldspiller.

For selvom Diego Maradona var født i Argentina, tog italienerne ham til sig som deres egen.

Ud over at give Napoli mesterskabet, rykkede han også ved balancen i det italienske fodboldlandskab, der indtil da havde været domineret af norditalienske hold som Milan og Juventus.

Maradona spillede i Napoli fra 1984-1991.
Mens Diego Maradona spillede i Napoli, toppede hans karriere. Han var med til at sikre klubben sit første italienske mesterskab nogensinde i 1987. Her fans foran stadion i Napoli.
Fodboldfans har samlet sig uden for San Paolo-stadion i Napoli. "Kongen" står der på banneret.
Maradona spillede med nummer 10 på ryggen under VM i 1986, i Boca Juniors, Barcelona - og i Napoli, hvor folk her er samlet foran stadion.

Mange af de sørgende fans var klædt i trøjer med tallet ti på ryggen, for gennem sin karriere spillede Diego Maradona med netop det nummer på ryggen: Både under VM i 1986, i FC Barcelona, for Boca Juniors og i Napoli.

Triste fans foran stadionet, der er opkaldt efter den nu afdøde spiller: Diego Armando Maradona stadion.
"Gud" står der på mundbindet – men kombineret med Maradonas rygnummer.
En grædende fan i Buenos Aires, Argentina.
Diego Maradona blev 60 år og viste sig sidste gang offentligt 30. oktober.

Efter at Maradona trak sig tilbage fra professionel fodbold, droppede Napoli trøjenummeret for at ære Maradona. Onsdag foreslog Marseille-bossen Andre Villas-Boas, at FIFA helt dropper fremtidige nummer ti-trøjer som en hæder til argentineren.

"Tak Diego". I baggrunden Buenos Aires' obelisk.
Fans i Buenos Aires – byen, hvor Maradona blev født og døde.

Sørgende fodboldfans fyldte også gaderne i Maradonas hjemby, Buenos Aires, hvor Maradona er blevet tilbedt som en gud – "El Dios".

Argentinas præsident, Alberto Fernandez, har erklæret tre dages landesorg og hyldet Diego Maradona for at "have eksisteret".

- Du tog os med til de største momenter. Du gjorde os ufattelig lykkelige. Du var den største af alle. Tak for at have eksisteret, Diego. Jeg vil savne dig hele mit liv, skriver han på Twitter.

En fan tørrer øjnene i sin t-shirt, der har Maradonas ansigt trykt på. Buenos Aires, uden for kapellet.
Skraldemænd, der sørger over den 60-årige fodboldstjernes død. Ved Obelisk of Buenos Aires.
Sørgende fans uden for det kapel, hvor Maradona nu ligger. Buenos Aires.

Diego Armando Maradona blev født 30. oktober 1960 ind i en fattig familie og fik sin første fodbold som treårig. Som 15-årig fik han debut for Argentinos Juniors for derefter at spille for Boca Juniors.

Senere kom han til Barcelona, der købte ham for en rekordsum. Den spanske storklub udtrykte også sorg, da nyheden om Diego Maradonas død ramte dem.

- Tak for alt, Diego. FC Barcelona udtrykker de dybeste kondolencer efter Diego Maradonas død, en spiller fra vores klub og et ikon i fodboldverdenen, lød det i en udtalelse fra klubben.

Små og lidt større fodboldfans foran Club Argentinos Juniors Stadion i Buenos Aires.
Et improviseret Maradona-alter uden for stadion i Buenos Aires.

Argentineren scorede et af de mest berømte mål nogensinde: I kvartfinalen under VM i 1986, hvor han med hånden – "Guds hånd" – fik bolden i nettet.

Under verdensmesterskabet i Mexico spillede Maradona alle minutter, det argentinske hold var på banen, og han var hovedmand bag, at holdet kunne løfte trofæet som verdensmestre.

Folk er samlet foran præsidentpaladset i Buenos Aires – Maradonas fødeby.
En fan i Buenos Aires. Efter nyheden om Maradonas død meldte Vatikanet ud, at paven havde bedt for den afdøde spiller.

Op til sin død opholdt Maradona sig ifølge argentinske medier nord for Buenos Aires i den argentinske by Tigre, hvor han kom sig ovenpå en operation i hjernen, der blev foretaget for få uger siden.

Han gik bort på grund af et hjertestop, 60 år gammel.

En kvinde foran det hus, hvor Maradona døde.
Maradona døde af et hjertestop.
Maradonas ansigt på et lyseblåt flag.