Fodbold

Barcelonas Klods-Hans reddede kongen

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt

Braithwaite har fundet sin gedebuk

Eventyret om Klods-Hans er ikke skrevet som en fortælling om Martin Braithwaite og hans tid i FC Barcelona, men referencerne og symbolikken er til at få øje på.

For mens de øvrige stjerneindkøb får masser af chancer og respektfuld presseomgang, må Martin fra Esbjerg-bydelen Sædding leve med den hån og spot, som er blevet sendt hans vej uge efter uge, siden han med en stålsat tro på egne evner satte sig op på sin gedebuk og drog til Barcelona fra Leganes i februar.

Gang på gang har han måttet se til, mens de mere profilerede og navnkyndige spillere har fået chancen for at vise deres værd under først Quique Setién og siden hen Ronald Koeman.

Nuvel, en novemberaften i Kiev blev det så Braithwaites tur, og mens der i eventyret er tale "om en forfærdelig hede", var det pivkoldt i den ukrainske hovedstad onsdag aften. Det afskrækkede, selvfølgelig, ikke vores danske helt, der havde ventet så længe på sin chance.

To mål og en assist blev det til i midtugen, og søndag fik han så igen foretræde for det catalanske hof med kong Lionel Messi i spidsen på Camp Nou.

Uimponeret, dynamisk, klodset og selvtillidsfuldt afgav han sit visitkort i præcis en time, og scoringen til 1-0 var ganske symbolsk for såvel præstationen i denne kamp som hele hans ophold i FC Barcelona. Det var ikke kønt, men det var hamrende energisk, og mens alle mål er dejlige, var netop det her måske hans vigtigste i karrieren.

. Video: TV 2 SPORT

Koeman er en pragmatisk træner, og han kan godt bruge spillere, der har gamle træsko på fødderne, døde krager under trøjen og pludder fra grøften i lommerne af shortsene. Så gør det mindre, at han ikke har samme fart som Ousmane Dembélé eller teknik som Antoine Griezmann.

Så hvem ved, måske Martin Braithwaite på moderne vis kan mikse lidt dansk verdenslitteratur sammen og forvandle sig fra en grim ælling til en smuk svane i det evige eventyr om 'Blaugrana'. For godt nok var denne uges succesfulde optrædener et syvmileskridt i den rigtige retning, men både det halve og det hele kongerige tilhører en vis Messi i den lille catalanske stat.

Sidste uges skuffelse

Er Real Madrid uintelligente?

Real Madrid leverede lørdag aften en fuldstændig horribel og uacceptabel præstation, som på utrolig vis flyttede den nedre grænse, der var udstukket i nederlaget til Cadiz, til endnu lavere standarder.

Alaves mødte op til opgøret med en identisk gameplan, som den Jens Jønsson og co. lagde for dagen for fem uger siden på Estadio Alfredo Di Stefano. Og planen var egentlig simpel.

To stringente firekæder til at absorbere hjemmeholdets pres, mens to angriber skulle lure på de boldtab, som forhåbentlig ville være resultatet af den kompakte modstand, de var oppe imod.

I optaktsstudiet til kampen følte jeg næsten, at pladen var gået i hak for undertegnede, da jeg for sjette gang inden for ti minutter sagde: "Real Madrid MÅ have lært af deres fejl i kampen mod Cadiz, og derfor kommer de ikke til at undervurdere Alaves eller spille kampen med en nonchalant indstilling til opgaven".

Ovenstående viste sig dog at være PRÆCIS den tilgang, som mere end halvdelen af de hvidklædte spillere lagde for dagen - og kun Nacho, Lucas Vasquez og Casimero udviste en tilpas ydmyg indstilling til den opgave, som skulle vise sig at være uoverkommelig for de forsvarende mestre. De tre spillere kæmpede og fightede for den trøje og det emblem, som millioner og atter millioner af mennesker ville afgive kropsdele for at trække over hovedet bare en enkelt gang.

Den indstilling finder man ikke hos ligaens stærkeste hold, for Atlético Madrid suser afsted i LaLiga, fordi de respekterer hvert eneste opgør som en mulig faldgrube. Får Zinedine Zidane ikke ændret den indstilling hos sine spillere, kan Florentino Perez køre den korte tur fra Bernabeu (når det er færdigbygget) til Wanda Metropolitano og aflevere mesterskabstrofæet, inden kalenderen viser os, at april er blevet til maj 2021.

Sidste uges oversete

Særlig Maradona-hyldest fra Messi

Lionel Messi spillede sæsonens bedste kamp i Barcelona-trøjen, og det skete, selvfølgelig, få dage efter fodboldverdenen i almindelighed, og argentinerne i særdeleshed, sørgede over Diego Armando Maradona.

Scoringen fra Messi søndag eftermiddag var smuk, men respekten og hyldesten fra 'Leo' var endnu smukkere

Mads Junker

Messis personlige hyldest til idolet over dem alle i sit fædreland blev leveret med en særlig og personlig reference fra den lille troldmand. Efter en kort fejring med holdkammeraterne afklædte Messi sig sin spillertrøje og fremviste den trøje, som Maradona spillede i, da de for en kort stund delte samme grønsvær i Argentina i 1993.

For mens Maradona den dag var centrum for al opmærksomhed grundet sin debut for Newell's Old Boys, blev en lille dreng sendt på banen for at underholde publikum med jongleringer og tricks i pausen af kampen, som det oftest ses i Sydamerika og i Ajax.

Den lille benovet knægt var, som Maradona selv, udskreget til at være et talent uden lige, men hans klejne størrelse og fuldstændige negligering af sin højre fod kunne blive et problem i fremtiden, sagde de fodboldkyndige på de kanter.

Drengens navn? Lionel Messi.

Og dermed var forbindelsen mellem Argentinas, og i mine øjne verdens - to bedste spillere nogensinde skabt.

Scoringen fra Messi søndag eftermiddag var smuk, men respekten og hyldesten fra 'Leo' var endnu smukkere.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Hvilket Real Madrid får vi at se i Andalusien?

Lørdag eftermiddag står rundes lækkerbisken på menuen, når Sevilla tager imod Real Madrid. En kamp der kan definere sæsonen for begge hold.

Hjemmeholdet har allerede kvalificeret sig til knockout-fasen i Champions League og kan derfor kigge lidt mere frem mod dette opgør, selvom de får besøg af Chelsea i midtugen.

Real Madrid skal derimod på en lang rejse østpå, hvor de skal forsøge at revanchere det sviende nederlag til Shakhtar på bagkant af nederlaget til Cadiz. Skal historien gentage sig, er første skridt på vejen i hvert fald indfriet med det forsmædelige nederlag til Alaves.

Sevilla er inde i en stabil periode med tre sejre i træk efter noget af en slingrekurs de foregående runder. Kan de bringe den selvtillid og gejst med ind i lørdagens storkamp, venter der mesterholdet fra Madrid en særdeles svær opgave.