Fodbold

Det bør ikke gå galt for Danmark

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på Danmarks lodtrækning til VM-kvalifikationen.

Der er ingen nemme modstandere i fodbold. En kliché ofte brugt. Men hånden på hjertet, dér hvor det nationale logo sidder, så er det her en drømmelodtrækning. Det bør ikke gå galt.

Jeg ved godt, at Kasper Hjulmand i træningsdragten taler Østrig, Skotland, Israel, Færøerne og Moldova op i øjeblikke efter VM-lodtrækningen. Det skal han, for sådan er han. Men det er svært at pille ved kendsgerningen, at Danmark spiller med blandt de absolut bedste i Europa - og så må næste års trafikerede vej med EM-slutrunde og ti VM-kvalkampe ikke give bump. Det er trods alt mellemnationer, vi er oppe imod.

Østrig - “et hold på vej frem” (Hjulmand). De vandt deres Nations League B-gruppe med blandt andet sejre over Norge og Grækenland undervejs. Men de har ringe slutrundeerfaring med seneste VM-deltagelse i 1998. 4-1-4 hedder statistikken mod østrigerne med blot to kampe inden for de seneste 30 år.

Skotland - “et hold på vej frem” (Hjulmand). Og det har han ret i, for euforien er vendt tilbage i det skotske efter playoff-kvalifikationen til næste års EM med drama mod Serbien i Beograd. 5-4 på straffespark. Nu venter blandt andet England i slutrunden - Brexit, internt.

Der er spillere fra Premier League, nuvel. Men ikke mange fra øverste hylde. Andrew Robertson er den ypperste fra Liverpool. En af de bedste venstrebacks i Europa i sidste sæson. Stabilitet har ikke været det skotske varemærke. 13 managers siden Alex Ferguson, der i 1986 tabte med Skotland ved VM i Mexico til Danmark. Fra dengang og til nu er Kasper Hjulmand den femte danske landstræner.

Israel - “de laver engang imellem overraskende resultater, men når aldrig rigtig med i slutrunder” (Hjulmand). De slog Østrig 4-2 i EM-kvalifikationen, men havnede næstsidst. De slog Skotland 1-0 i Nations League, men havnede næstsidst. Danmark har tabt en enkelt gang til Israel - i 1978.

Færøerne må absolut også placeres som en ønskemodstander. Af flere grunde. Det nationale tilhørsforhold og de sportslige grunde. Færøerne har haft flere danske trænere blandt andre Allan Simonsen, Henrik “Store” Larsen, Lars Olsen. Europas engang bedste fodboldspiller, EM's topscorer 1992 og guldholdets anfører i '92. Prominente navne. Men selvom fodbolden er blevet større på Færøerne, så er resultaterne stort set de samme.

52.000 indbyggere fordelt på 18 øer - tophuen af for Færøerne - der indledte deres internationale fodboldrejse mod Danmark tilbage i begyndelsen af 90'erne. Dengang havde de ikke en ordentlig græsbane, så hjemmekampene blev spillet i Landskrona. Men de havde en indre vilje og slog blandt andet Østrig for nu at drage yderligere parallel til denne VM-lodtrækning. Færøerne har slået Malta og Andorra i 2020 og lavede 4 mål i 10 kampe i EM-kvalifikationen til EURO 2020 (nu 2021).

Moldova - “jeg kender dem ikke rigtigt” (Hjulmand), men det skal nok komme for den grundige landstræner. Landet ligger klemt mellem Ukraine og Rumænien, og fodboldmæssigt ender de altid i den helt tunge ende i kvalifikationer. Pæne nederlag til Frankrig og Island i EM-kvalen. Og det er spillere fra hjemlandet bortset fra et par afstikkere til mellemfornøjede hollandske klubber.

Absolut overkommelige modstandere i 2021's ti kampe - og overkommelige rejser, som også er værd at bemærke. For med det travle program er “ufremkommelig” transport et onde. Her taler vi om “smutture” bortset fra Chisinau, der er 4-5 timer væk fra København.

Med den indgang Hjulmand har fået med landsholdet i 2020, med det potentiale der fulgte med fra Åge Hareide-tiden og med det danske landsholds slutrundeerfaringer, så er det her vejen til Qatar. Alt andet vil være en stor skuffelse.