Fodbold

Miraklernes tid er ikke forbi

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser tilbage på weekendens LaLiga-kampe.

Sidste uges højdepunkt: Miraklernes tid er ikke forbi

I denne tid, hvor julens historier om magi og mirakler skyller ind over os, formåede Cadiz at levere et autentisk mirakel på julemånedens første lørdag.

Med en ukueligt kæmpende Jens Jønsson på midtbanen, og en yderst velorganiseret defensiv, tog Cadiz sin anden store skalp i denne sæson, da de sendte mægtige FC Barcelona hjem med et 2-1-nederlag i bagagen. Opskriften på succes var identisk med den, som Jønsson & Co. fulgte i den historiske sejr over Real Madrid tilbage i oktober måned. For selvom oprykkerholdet visuelt ligner det mytiske Brasilien fra VM 1982 i Spanien, så spiller de som den diametrale modsætning til de forgudede Zico, Socrates og Eder.

For med blot 28 procent boldbesiddelse fik hjemmeholdet brug for al den defensive disciplin, løbevillighed, fight og optimisme, som vi lært at kende fra Cervera’s tropper.

Men vigtigst af alt, så havde hjemmeholdet en tydelig tro på, at det var muligt at vinde opgøret, og det skinnede igennem fra kampens første minut.

Måske det var udsigten til et par ekstra fridage, som spillerne var blevet lovet af deres træner, hvis de vandt, der gjorde udslaget, men faktum er, at miniputterne fra Andalucien nu har slået Spaniens to mægtigste klubhold. De har for evigt skrevet sig ind i den spanske fodboldhistorie. Og det med en uventet dansk kriger i hjertet af det gule (jule)eventyr.

Sidste uges skuffelse: Historisk dårlige Barcelona

Når der findes en vinder i sport, så findes der også en taber.

Og mens jeg, og resten af fodboldverdenen, hylder Cadiz for deres flotte sejr, så retter vi også øjnene mod FC Barcelona og den prekære situation, de nu befinder sig i. Europæisk set går tingene fantastisk, da de komfortabelt har sikret sig videre deltagelse i Champions League og tilmed har scoret masser af mål på vejen.

Men i ligaen halter catalanerne godt og grundigt, hvilket et kig på tallene med al tydelighed viser efter sæsonens første ti kampe.

14 point efter 10 kampe er klubbens laveste pointhøst siden ændringen af pointsystemet fra to til tre for en sejr blev indført.

Deres scoringsgennemsnit er det dårligste i mere end 12 år, og deres antal af skud på mål er det ringeste siden 2006/2007 sæsonen.

Blot en enkelt sejr er det blevet til i fem udebaneopgør i denne sæson, mens det kun er lykkedes at holde målet rent i tre kampe.

Jens Jønsson og Cadiz hev en historisk sejr i land mod mægtige Barcelona. Video: TV 2 SPORT

Alle disse tal taler sit tydelige sprog om et mandskab, der på ingen måde er i balance, og værst af alt så virker talismanen Messi som en skygge af sig selv.

I flere sæsoner har den lille troldmand egenhændigt holdt et vaklende Barcelona mandskab på benene, når han uge efter uge kastede sin magi udover hjerteklubben, men noget virker forandret i år, hvor den megen virak om hans fortsatte tilknytning til klubben inden denne sæson lader til at have sat sit negative aftryk på argentinerens præstationer.

I løbet af ugen skulle han lægge ører til, at den midlertidige præsident, Carles Tusquets, mente, at klubben var bedst tjent med Messis afgang. I forrige uge var Griezmanns tidligere agent, der mente, at roden til alt ondt i FC Barcelona var Lionel Messi.

Umiddelbart ser det ud til, at Messi har kastet håndklædet i ringen i forhold til at være manden, der igen-igen kommer Barca til undsætning og agerer brandslukker, når flammerne begynder at få mere liv end blot nogle ulmende gløder. Han ser i hvert fald mere menneskelig ud i denne sæson, og det er lige præcis det, FC Barcelona IKKE har brug for.

Præsidentvalget i klubben er sat til 24. januar, og selv med den slingrekurs holdet er ude i for tiden, så virker det plausibelt, at Koeman stadig er træner, når stemmeurnerne lukkes til. Der er ganske enkelt for mange bolde i luften udenfor grønsværen til at finde en erstatning for hollænderen, men det virker samtidig uundgåeligt, at den tidligere forsvarsdirigent må pakke sine ting sammen et år før tid og forlade Barcelona, når Cataloniens stolthed i slutningen af maj gør status over den forgange sæson

Sidste uges oversete: Sæsonens mærkeligste udvisning?

En af sæsonens mest mærkværdige hændelser udspillede sig sent søndag aften, da Alaves og Real Sociedad tørnede sammen i et baskisk lokalopgør.

Mens spillerne gjorde sig klar til et indkast midt på banen, og de ventede på, at Joselu fik en tabt støvle tilbage på foden, så lavede Rodrigo Battaglia et kort forfinteløb for at blive fri for sin oppasser. Spillet blev sat igang, kun for at blive stoppet sekunder senere af dommer Jose Montero. Alle på banen, på sidelinjen og bag skærmen kiggede måbende til, da Montero uden at blinke hev et direkte rødt kort op til den argentiske midtbanespiller. Hvad var der gået forud, var det logiske spørgsmål at stille, men billederne afslørede ingen strafbar forseelse af Battaglia.

Alaves-spillerne forstod ikke, hvorfor deres holdkammerat blev smidt ud.

Bulletinerne i det spanske går på, at den erfarne sydamerikaner havde sagt noget upassende til kampens dommer kort inden igangsættelsen, selvom det unægteligt så ud til, at udvisningen kom som et lyn fra en klar himmel. Vi bliver nok klogere på de konkrete detaljer de kommende dage, men umiddelbart er det et af de mere groteske røde kort i nyere tid i spansk fodbold.

Hvad skal vi glæde os til? Kampen om herredømmet i hovedstaden!

Madrid-derbyet overskygger alt andet i den kommende runde af La Liga.

Med den form, som Diego Simeones mandskab fremviser i den hjemlige liga, så kan det blive et afgørende dødsstød, som Atletico Madrid sætter ind, når de rejser de få kilometer til Valdebas lørdag aften for at møde lokalrivalen Real Madrid.

Paradoksalt nok, så har Atleti store problemer i Champions League, hvor de onsdag aften skal undgå et nederlag til Salzburg for at overvintre i den fineste europæiske klubturnering. Samme problemer har Real Madrid, der dog er pisket til at vinde, når Gladbach besøger den spanske hovedstad, ligeledes onsdag aften.

Narrativet for topopgøret kan derfor være meget forskelligt, alt afhængig af Madrid-klubbernes præstationer i midtugen. Men skal Real Madrid gøre sig forhåbninger om at genvinde det spanske mesterskab, så vil et nederlag til bysbørnene sætte den drøm på gevaldig stand-by.

Vi er tidligt på sæsonen, men spændingen i ligaen kan begynde at fordufte, hvis Atletico Madrid fortsætter deres uhyggelige defensive toppræstationer i den kommende weekend, hvor blot to indkasserede scoringer i ti kampe taler sit eget tydelig sprog!