Derfor er Pernille Harder verdens bedste

Pernille Harder har flere gange udtalt, at hun vil være verdens bedste fodboldspiller. Det er hun nu, og det er der flere grunde til.

Det er efterhånden indiskutabelt, at Pernille Harder er verdens bedste kvindelige fodboldspiller.

Hun er allerede udråbt som nummer et i flere medier, men fredagens suveræne FourFourTwo-kåring som klodens bedste tager hæderen et skridt videre. Det er det tætteste, Harder kommer den ikoniske Ballon d'Or-pris i år.

På grund af coronakrisen har France Football droppet uddelingen af guldbolden i år, og derfor har Storbritanniens største fodboldmagasin taget over ved at kontakte folk, der normalt stemmer til Ballon d'Or.

Men hvorfor og hvordan er Pernille Harder fra Tulstrup blevet så god, at hun er både den bedste og den dyreste kvindelige fodboldspiller - hvis vi lige ser bort fra den oplagte målestok; scoringer og oplæg?

Det forklarer fem personer, der på forskellige tidspunkter har arbejdet tæt sammen med Pernille Harder.

Kenneth Heiner-Møller

Landstræner i Pernille Harders debut på A-landsholdet. Tidligere sportschef og landstræner for Canada. Nuværende chef for træneruddannelse i Dansk Boldspil-Union, DBU.

- Hun har altid været bedst. Jeg så hende første gang i noget forberedelse til en slutrunde. Der var en del dygtige spillere, men Pernille var hele tiden en smule bedre end de andre.

- Der skete noget omkring hende, når hun var på bolden. Hendes medspillere stolede på, at hun kunne finde på et eller andet, så de ville gerne være spilbare. Det siger meget, når der sker noget rundt om den spiller, der har bolden.

- Hun forstod spillet i en tidlig alder. Hendes daglige træningsmiljø var FC Midtjyllands akademi, så det var på et højt niveau, og så har hun hele tiden haft lysten og viljen til at blive bedre.

- Da vi tog hende med på landsholdet, var hun ydmyg, indtil vi gik i gang med træningen. Hun vidste godt, hvem de store spillere var på det tidspunkt, men når vi gik i gang med at spille, gemte hun det lidt væk.

- Hun var en type, vi havde manglet i et stykke tid.

- Hun er rigtig dygtig til at accelerere og deaccelerere på det rigtige tidspunkt. Og så er der mange ting omkring hendes spil, der er relativt unikt i forhold til at kombinere og stille sig nogle fornuftige steder på banen.

- Hun har også bygget en god fysik på, siden hun fik debut. Pernille Harder fra dengang ligner ikke Pernille Harder nu.

- Jeg tror, der er mange af de bedre spiller i verden, der stadig kigger på hende og lærer.

Mariann Gajhede Knudsen

Holdkammerat på landsholdet gennem seks år. Spillede i Linköpings, da Harder skiftede til klubben.

Pernille Harders karriere

KLUBHOLD

2007–2010: Viborg 

2010–2012: Skovbakken 

2012–2016: Linköpings FC 

2017–2020: VfL Wolfsburg 

2020–: Chelsea FC

LANDSHOLD

A-landsholdet: 123 kampe/64 mål, herunder et hattrick i debuten 24. oktober 2009

U19-landsholdet: 15 kampe/13 mål

U17-landsholdet: 23 kampe/9 mål

U16-landsholdet: 3 kampe

- Da hun kom til Linköpings, var hun ung. Omkring 20 år. Det var modigt at tage det skridt, for det var der ikke ret mange, der gjorde dengang. Hun kom alene derop, og jeg tror, det var en hård tid til at starte med. Men hun ville det, og hun var klar til at ofre nogle ting. Hun faldt hurtigt til, og på banen havde hun niveauet til det lige fra starten.

- Fodboldmæssigt har hun kvaliteten til at finde mellemrummene, hvor det gør ondt på modstanderne. I starten havde hun en tendens til altid at vende tilbage til forrummet. Det snakkede vi om, og så gik der ikke lang tid, før hun havde flyttet sig markant. Det kendetegner hende. Hun er dygtig til at tage imod ris, og hun er god til at forstå det. Hun omsætter det hurtigt, og som jeg kender hende, ser hun det kun som noget positivt, at omgivelserne har noget, der kan gøre hende bedre.

- Pernille trænede rigtig meget rigtig tidligt. Hun var med omkring Midtjyllands akademi, og hun kunne holde til at træne rigtig meget som teenager. Derfor har springet til udlandet og især til Tyskland ikke været så stort for hende rent fysisk. Der er mange unge spillere, der får problemer, når intensiteten og træningsmængden bliver øget. Det har Pernille ikke haft, og det tror jeg har betydet meget for den succes, hun har i dag.

- Hun skyr ingen midler, hvis der er noget, der kan gøre hende bedre. Det er ikke negativt ment, men jeg kan huske en episode fra optakten til EM 2013, hvor jeg var gået ind i et krat for at hente bolde, mens Pernille lige nåede ti afslutninger mere efter træning. Jeg tror slet ikke hun opdagede, at en af de mere erfarne spillere var i gang med noget praktisk omme bag målet.

- EM 2013 tror jeg hun lærte vanvittigt meget af. Hun spillede ikke nogen dårlig slutrunde, men hun var ikke afgørende ved sit første mesterskab. Der var meget virak omkring hende, fordi hun også spillede i Sverige til daglig. Det tog hun flot, men jeg tror, det var en hård slutrunde for hende. Hun har været vant til at afgøre tingene, og det lykkedes hun ikke med i den slutrunde. Det gjorde hun til gengæld fire år senere.

Carsten Oldengaard

Mentaltræner for Pernille Harder 2012-2013 og 2016-nu.

- Det har været en lang rejse, og der har været mange skridt at tage fra et være en pige fra Tulstrup og til den verdensklassespiller, hun er i dag.

- På et tidspunkt begyndte hun at italesætte, at hun ville være verdens bedste. Det var fint, men det er jo ikke nok at sige, at man vil være det. Man skal have et tydeligt billede af, hvordan man bliver det, og det har hun været god til at have.

- Engang spurgte jeg hende: ”Hvad gør du for at blive verdens bedste?” Der kunne hun svare: "Jeg gør det, og jeg gør det, og jeg gør det" - meget præcist og detaljeret. Der blev jeg stolt af vores samarbejde.

- Hvis man skal blive rigtig god, skal man gå op i detaljer. Man skal være god til at fokusere på hvert enkelt element og så sætte det ind i en træningssammenhæng, hvor man træner det igen og igen og igen.

- Fordelen ved at bryde spillet ned er, at hjernen har nemmere ved at forstå, hvad vi arbejder med. Når man så bliver presset i en kamp, får hjernen lettere ved at genkalde sig billedet, hvis man for eksempel har trænet en bestemt førsteberøring i forbindelse med en afslutning. En anden fordel ved at bryde spillet ned er, at det bliver nemmere at træne og meget nemmere at evaluere. Det vil sige, at det overordnet bliver lettere at finde ud af, om det går godt eller skidt.

- Pernille er en komplet spiller, og det er hun blandt andet i kraft af, at hun er god til at sætte tingene ind i kasser og arbejde struktureret på detaljerne i spillet. Hun er enormt detaljedrevet, og hun har nogle ideer om, hvad der skal til, for at hun kan blive endnu bedre.

- Jeg er ikke sikker på, hun nogensinde bliver helt tilfreds. Hun vil altid arbejde videre, og det kendetegner de atleter, der bliver rigtig gode.

Herunder kan du gense et indslag, der blev bragt i forbindelse med EM-finalen 2017.

Pernille Harder træner med en mentalcoach Video: Mikkel Asferg

Katrine S. Pedersen

Anfører på landsholdet, da Pernille Harder fik debut og under hendes første slutrunde i 2013. Nuværende assistenttræner på landsholdet.

- Jeg husker hende som ung, dygtig og ydmyg, da hun kom ind på landsholdet. Og uimponeret – hun gik ikke og gemte sig, fordi hun var ung.

- Hun havde ikke spidskompetence i at være ekstrem hurtig eller stor og boksspiller-agtig, så allerede dengang var hendes spidskompetence beslutningerne, førsteberøringen og evnen til at kunne spille i små områder.

- Hun har ikke lagt sit spil op på, at hun er ekstremt god til én ting. Der er mange dele af spillet, hun har valgt at skrue på. Der kan nogle spillere fokusere så meget på én ting, at de ikke udvikler andre ting.

- Der er rigtig mange, der er gode til at træne, men hun er ekstremt god. Det er ikke fordi, man kan se det på hende, at hun er meget anderledes end de andre. Men hun suger det bare til sig, når hun skal lære noget af en øvelse. Hun gør sig umage, og det irriterer hende, når der er noget, hun ikke kan.

- Når hun står og sparker frispark, kan hun også sparke forkert – og hun kan grine af det. Men det bliver aldrig noget pjat, når hun sparker. Hun er fokuseret.

- Der ligger så meget dedikeret arbejde i det, hun har gjort. Og hun gør det ikke for nogens skyld. Hun gør det for sin egen skyld. Hendes arbejde er lige godt, uanset om der står nogen og kigger eller ej.

- Hun blev landsholdsanfører i en ung alder, og hun er vokset med den rolle. I sine klubber har hun ligget på forskellige hylder i forhold til ansvar, og der har hun lært af de spillere, hun har spillet med. Hun er en helt naturlig leder – også fordi hun ser spillet, som hun gør.

- Hun er en verdensstjerne, og det er taknemmeligt at være træner for hende. Hun sætter på ingen måder sig selv højt op i forhold til hierarki, men hun har et naturligt lederskab over sig. Det har hun udviklet, samtidig med at jeg sagtens kan genkende den Pernille, jeg lærte at kende for 11 år siden.

Lars Søndergaard

Landstræner for Danmark siden december 2017. .

- Pernille arbejder hårdt, og jeg tror, hun altid har arbejdet helt vildt seriøst med sin fodbold – og med alle detaljerne. Hun stopper ikke. Hun er detaljeorienteret på alle områder. Og det hårde arbejde er ikke kun individuelt, det er også på holdplan.

- En anden grund til, at hun er blevet så god, er, at hun ikke stiller sig tilfreds. Jeg tror altid, hun finder sig nye mål.

- Hendes kompetencer er bredt dækkende. Hun kan score mål, lægge op til mål og arbejde hårdt. Og så er hun fodboldintelligent. Jeg tror sagtens, hun kan komme til at spille længere tilbage på banen, når hun bliver ældre, for eksempel som 6’er på midtbanen.

- I starten af karrieren har hun spillet med mange, der havde spillet flere landskampe, end hun selv havde. Nu har Pernille fået en anden status, fordi hun både er blevet kåret forskellige steder, og fordi hun har spillet mange kampe. Nu er der nogen på landsholdet, der ser op til hende.

- Hun træder mere og mere i karakter. Hendes person er ikke den type, der bare går ud og råber og skriger og er leder på den måde. Men hun ser det som en udfordring at blive en god leder. Det er ikke noget, der er kommet hende let at skulle tage lederstokken. Der udvikler hun sig også som anfører.

- Jeg har lagt mærke til, at modstanderne kæmper om at få hendes trøje efter kampene. De bliver lykkelige, når får den eller en måske selfie efter kampene. Det er især, når vi møder de lidt mindre nationer.

Pernille Harder er ikke kun verdens bedste kvindelige fodboldspiller. Hun er også den dyreste. Det blev hun i september 2020, da hun skiftede fra Wolfsburg til Chelsea. På det tidspunkt havde Harder et år tilbage af sin kontrakt med Bundesligaens bedste hold.

Klubberne har ikke ønsket at offentliggøre den præcise pris, men tyske og engelske medier har nævnt beløb på mellem 2 og 2,6 millioner danske kroner.

- Chelsea er en kæmpe klub, som virkelig satser. Det ser man også ved, at de henter mig for det her beløb. De ambitioner, klubben har, passer perfekt til mig, sagde Pernille Harder til TV 2 SPORT i forbindelse med skiftet.

- Det er den største overgangssum i kvindefodbold, og jeg tror, det er starten på, at der kommer til at ske flere overgange i fremtiden.

Resultater med Linköpings FC

 • Svensk mester: 2016 og en tredjeplads i 2012 og 2013
 • Svensk pokalvinder: 2014 og 2015 samt sølvvinder i 2016

Resultater med VfL Wolfsburg

 • Tysk mester: 2017, 2018, 2019 og 2020
 • Tysk pokalvinder: 2017, 2018, 2019 og 2020
 • Champions League-sølv i 2018 og 2020

Resultater med landsholdet

 • EM-bronze: 2013
 • EM-sølv: 2017

Personlig hæder

 • Verdens bedste fodboldspiller kåret af FourFourTwo: 2020
 • Verdens bedste fodboldspiller kåret af The Guardian: 2018
 • Nummer et på Goals Top50: 2020
 • Europas bedste kvindelige fodboldspiller kåret af UEFA: 2018 og 2020
 • Sæsonens bedste angriber i Champions League kåret af UEFA: 2020
 • Årets kvindelige fodboldspiller kåret af Spillerforeningens medlemmer: 2012, 2015, 2016, 2017, 2018 og 2020
 • Den mest værdifulde spiller i Damallsvenskan: 2015 og 2016
 • Årets talent kåret af DBU: 2010