EM fodbold

Et halvt år til EM - her er historien om alle 24 nationer

Den 11. juni 2021 starter EM i fodbold. 24 nationer deltager i turneringen.

Om seks måneder starter en på mange måder historisk slutrunde.

Den skal – efter den nuværende plan - spilles på 12 forskellige europæiske fodboldstadions for at fejre 60 års jubilæet for den første slutrunde i 1960.

Dengang var der kun fire deltagere. Sovjetunionen, som vandt, Jugoslavien, Tjekkoslovakiet og værtsnationen Frankrig.

Meget er sket siden. Til den kommende slutrunde har 24 nationer kvalificeret sig.

24 nationers 60 år lange EM-historie er naturligvis lang, men med præcis et halvt år til åbningsopgøret opridser TV 2 SPORT den kort - og med udgangspunkt i den store statistikbog.

Gruppeoversigt:

Gruppe A

Italien

Italien.

Italien

Sammen med Belgien var Italien den mest suveræne nation i kvalifikationen. 10 puljekampe blev vekslet til 10 sejre.

I slutrundesammenhæng er italienerne måske ikke så overraskende dem, der har spillet flest uafgjorte kampe (16), og det har bragt dem langt i flere tilfælde. Da de opnåede deres bedste EM-resultat i nyere tid, andenpladsen i 2012, spillede de for eksempel uafgjort tre gange på vej til finalen mod Spanien.

Det seneste og eneste guld er 52 år gammelt – fra EM på hjemmebane i 1968 – og selvfølgelig tilfaldt det efter to uafgjorte opgør. Både semifinale og finale, som var de eneste kampe en EM-slutrunde bestod af dengang, endte således uden afgørelse i ordinær tid. I semifinalen mod Sovjetunionen var italienerne så heldige at gå videre efter lodtrækning, et møntkast, mens de efter 1-1 i finalen måtte spille en omkamp mod Jugoslavien, før de kunne sikre sig titlen med en 1-0-sejr.

Foto: Vincenzo Pinto / Scanpix Denmark

Schweiz

Schweiz.

Schweiz

Et straffesparksnederlag til Polen i en ottendedelsfinale er måske ikke i sig selv mindeværdigt, men for Schweiz var slutspilsopgøret ved seneste EM alligevel historisk. Det var nemlig det første af sin slags. Indtil 2016 havde schweizerne aldrig spillet sig videre fra gruppespillet ved en europæisk slutrunde.

Siden Schweiz’ første kvalifikation til EM-slutrunden i England i 1996 har det i stedet svinget mellem hjemsendelse efter gruppespil (1996, 2004, 2008) og slet ikke at deltage (2000, 2012).

Denne gang var der ingen tvivl om EM-deltagelsen, da Schweiz kvalificerede sig direkte og som puljevindere for næsen af Danmark. Og så lever schweizerne sikkert fint med, at de med deres 17 point fik færrest af alle puljevinderne (i nogle puljer spillede de to kampe flere, red.).

Foto: Anne-christine Poujoulat / Scanpix Denmark

Tyrkiet

Tyrkiet.

Tyrkiet

For første gang siden 2000 skal tyrkerne til sommer være med ved deres anden EM-slutrunde i træk.

Men selvom de generelt ikke har været særligt konsistente efter årtusindskiftet, er tyrkerne trods alt nok mere tilfredse, end dengang de var konsekvente – og slet ikke kvalificerede sig. De spillede således ikke med ved en EM-slutrunde før 1996. 

Siden er det altså gået lidt op og ned. To gange – blandt andet senest – har tyrkerne måtte tage hjem efter gruppespillet, mens de i to tilfælde slet ikke har optjent retten til at rejse til slutrunden for at være med. Til gengæld kan de i Tyrkiet finde trøst i, at det blev til en kvartfinale, da de senest - i 2000 - oplevede at være med til et EM for anden gang i træk. Tyrkernes bedste bedrift skal imidlertid findes i 2008, hvor de spillede sig i semifinalen.

Foto: Kemal Aslan / Ritzau Scanpix

Wales

Wales.

Wales

Efter EM-debuten i 2016, hvor Wales overraskede det meste af fodboldeuropa ved at spille sig i semifinalen, viser de med denne kvalifikation, at der ikke var tale om tilfældigheder.

Ligesom sidst er Wales faktisk gået direkte videre fra kvalifikationspuljen. Selv om det er med færrest point af alle direkte kvalificerede nationer, så venter der til sommer den anden EM-slutrunde i træk - og nogensinde – for waliserne.

Og så lever de godt tre millioner indbyggere nok fint med, at Wales sammen med Finland er den nation ved slutrunden med flest forgæves EM-kvalifikationer (13) på samvittigheden. Foruden denne kampagnes kvalifikation kan waliserne glæde sig over, at de i det mindste ikke er fra Luxembourg. 15 gange har de indledt en kvalifikation uden at komme videre fra den. Det er flere end nogen andre.

Foto: Chris J Ratcliffe / Scanpix Denmark

Gruppe B

Belgien

Belgien.

Belgien

Det kan virke vildt, at Belgien, som spillede sig til den kommende slutrunde med 10 sejre i 10 kampe, indtil 2016 ikke havde kvalificeret sig til EM i mere end 30 år.

Men belgiernes eneste billet mellem EM-slutrunderne i Frankrig i henholdsvis 1984 og 2016 kom ikke desto mindre via deres eget værtskab i 2000. Næste sommers slutrunde er kun den femte i det fineste europæiske selskab for de nuværende ettere på verdensranglisten.

I 2016 spillede belgierne sig videre fra et EM-gruppespil for første gang i 36 år. Men efter ottendedelsfinalesejr over Ungarn sluttede slutrunden med et nederlag til Wales i kvartfinalen. Denne gang vil målsætningen være mere ambitiøs, men belgierne skal alligevel gøre sig umage for at overgå nationens bedste EM-resultat – finalen i 1980, som de tabte til Tyskland.

Foto: Pascal Guyot / Scanpix Denmark

Danmark

Danmark.

Danmark

Danmark er sammen med Rusland indehaver af en tvetydig rekord som nationen med flest EM-slutrundenederlag. 14 tabte kampe fortæller selvfølgelig en historie om et lille land, som har taget sine tæsk gennem tiderne. Danske tilhængere er for eksempel de eneste, der i to tilfælde har måtte se heltene rejse hjem efter at have tabt alle tre gruppekampe (1988, 2000).

Men de 14 nederlag fortæller også historien om et lille land, der størrelsen til trods har været med. Næste sommers EM-slutrunde er nummer ni for Danmark, hvilket rækker til en niendeplads på listen over flest deltagelser – foran nationer som Portugal (8), Sverige (7) og Belgien (6).

Efter Danmark fra 1984 til 2004 kvalificerede sig uafbrudt i 20 år, har der imidlertid været et par smuttere i de senere. I 2008 og 2016 var danskerne således uden for det fine selskab.

I fire tilfælde er det blevet til dansk hjemrejse efter gruppespillet. Skulle den historie gentage sig til sommer, tangerer Danmark russernes kedelige rekord, hvad det angår – medmindre de begge bliver slået ud af gruppe B.

Det bedste danske EM-minde er ikke sådan at glemme, men altid værd at nævne. Triumfen i 1992, der indtil 2016 var hjemtaget efter færrest sejre (2) i moderne EM-historie. 

Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Finland

Finland.

Finland

Efter 13 forgæves forsøg lykkedes det endelig for finnerne at kvalificere sig til europamesterskaberne i fodbold. Det betyder, at Finland er en af to nationer til at debutere ved næste sommers slutrunde. Der har i øvrigt aldrig været afholdt et EM uden mindst én ny nation.

Finland kom fodslæbende fra land i europæisk landsholdsfodbold. Der skulle gå mere end 10 år og 18 kampe fordelt på tre kvalifikationsturneringer, før de oplevede sejrens sødme for første gang. Og da Danmark, som Finland slutrundedebuterer mod til sommer, vandt EM i 1992, havde finnerne over en periode på mere end 30 år kun formået at vinde fire kvalifikationskampe i 44 forsøg.

Ikke desto mindre er de nu klar til at jagte første sejr ved en slutrunde, og spørgsmålet er så, om det allerede sker i første forsøg mod Danmark 12. juni?

Foto: Costas Baltas / Ritzau Scanpix

Rusland

Rusland.

Rusland

Russerne er rigtig dygtige til at nå med i fineste europæiske selskab. 11 EM-slutrunder - næstflest efter tyskerne - har de deltaget i. Men de er også slemme til at lade sig slå ud i gruppespillet.

I fem tilfælde fra 1992 og frem har det russiske landshold måtte rejse hjem efter de indledende opgør. Det er flest elimineringer på det stadie af alle – og én mere end danskerne, der i fire tilfælde har måtte tage sidste bad efter tre indledende kampe.

Nationens største succeser skal findes i Sovjettiden og helt specifikt på allerførste side af den europæiske fodboldhistoriebog. Sovjetunionen sejrede således i 1960. Og selvom det blev til tre tabte finaler (1964, 1972, 1988) – hvad i øvrigt også er rekord – kastede det trods alt sølvtøj af sig. Så godt er det ikke gået de senere år, selvom russerne spillede sig i semifinalen i 2008, hvor bronzekampen dog for længst var sløjfet.

Foto: Dimitar Dilkoff / Ritzau Scanpix

Gruppe C

Holland

Holland.

Holland

Hollænderne er igen at finde i det bedste europæiske selskab, efter de meget overraskende missede slutrunden i 2016. I det hele taget har den stolte fodboldnation noget at bevise efter et exit fra gruppespillet ved det seneste EM, de var kvalificeret til i 2012, og et kvartfinalenederlag til Rusland i 2008.

Bladrer vi længere tilbage i de hollandske fodboldhistoriebøger, er fortællingen anderledes positiv. Tydeligst står selvfølgelig triumfen fra EM-slutrunden i 1988 – også selvom de i titelforsvaret fire år senere led et skuffende straffesparksnederlag i semifinalen mod en flok danske feriedrenge.

Det var i øvrigt én af hollændernes i alt fire semifinalenederlag i europæisk sammenhæng – flere end nogen andre nationer har oplevet.

Foto: Jerry Lampen / Scanpix Denmark

Nordmakedonien

Nordmakedonien.

Nordmakedonien

For første gang nogensinde skal Nordmakedonien som selvstændig nation spille slutrundekampe. En bedrift, de sikrede sig efter en snæver sejr over Georgien i finalen af play-off.

Intet har ellers så meget som antydet makedonsk EM-deltagelse de senere år. Før denne kampagne var nationens bedste placering i en kvalifikationspulje en fjerdeplads. Senest for 16 år siden.

Ser vi på den fjernere fortid, havde makedonerne imidlertid stor sportslig succes som en del af Jugoslavien. I både 1960 og 1968 nåede de EM-finalen, som de dog tabte i begge tilfælde. Op til Jugoslaviens opløsning var der længere mellem succesoplevelserne, og borgerkrigen kostede dem som bekendt den sidste EM-deltagelse som samlet nation i 1992.

Foto: Robert Atanasovski / Ritzau Scanpix

Ukraine

Ukraine.

Ukraine

For tredje gang i træk finder vi til sommer Ukraine ved en EM-slutrunde. En positiv stime, som startede da de via værtskabet i 2012 var automatisk kvalificeret. I ingen af de fire foregående forsøg som selvstændig nation havde ukrainerne formået at spille sig til EM.

Spørgsmålet er så om det denne gang – i modsætning til slutrunderne i 2012 og 2016 – også vil lykkes Ukraine at gå videre fra gruppespillet ved en EM-slutrunde.

I kvalifikationen viste de i hvert fald lovende takter og spillede sig for næsten af Portugal videre via puljens førsteplads.

Foto: Bertrand Langlois / Scanpix Denmark

Østrig

Østrig.

Østrig

Østrigerne håbede på en positiv reaktion efter de via værtskabet i 2008 - som den dårligst rangerede nation på FIFA-verdensranglisten (92) nogensinde - fik lov at være med ved deres første EM-slutrunde.

Måske er reaktionen kommet med en smule forsinkelse. Efter en fejlslagen kvalifikation i 2012 kom Østrig i hvert fald med til slutrunden i 2016, og næste sommer er de så igen at finde i det fine selskab.

Her må det oplagte mål være at gå videre fra gruppespillet for første gang nogensinde.

Foto: Christian Hartmann / Scanpix Denmark

Gruppe D

England

England.

England

Det må smerte i den stolte fodboldnation, at de aldrig har kunne kalde sig europamestre. Faktisk er englænderne i ni forsøg aldrig nået så langt som til en EM-finale.

Tredjepladsen i 1968 – dengang der kun var fire deltagere med til en EM-slutrunde – er således bedste resultat for England, der fire gange er røget ud efter det indledende gruppespil, og i to tilfælde slet ikke har formået at kvalificere sig – senest i 2008.

De to seneste EM-slutrunder har budt på et kvartfinaleexit i 2012 inden det smertelige nederlag til Island i ottendedelsfinalen i 2016. Derfor jagter englænderne igen i år en forbedring af deres bedste EM-placering i nyere tid – semifinalepladsen fra slutrunden på hjemlig grund i 1996.

Foto: Lee Smith / Scanpix Denmark

Kroatien

Kroatien.

Kroatien

Hvor Kroatien klarede den helt til finalen ved verdensmesterskaberne i 2018, har de endnu til gode som selvstændig nation at nå blandt de sidste fire nationer til en EM-slutrunde.

De har ellers været gode til at give sig selv muligheder - kun ét EM har kroaterne misset siden selvstændiggørelsen efter Jugoslaviens opløsning i 1992. I både 1996 og 2008 blev kvartfinalen endestationen, mens Portugal satte punktum for kroaternes kampagne i ottendedelsfinalen i 2016.

I Kroatien kan de til gengæld ikke være kede af kvalifikationen til den kommende slutrunde, hvor de sluttede som nummer ét i en pulje, hvor fire ud af fem nationer - Slovakiet, Ungarn, Wales og Kroatien selv - er at finde til EM næste sommer. Det er aldrig sket før, men kan meget vel gøre det fremover efter oprettelsen af Nations League.

Foto: Joe Klamar / Scanpix Denmark

Skotland

Skotland.

Skotland

Efter 25 års tørke var det velfortjente pints, skotterne kunne skylle den succesfulde EM-kvalifikation ned med. Der var uden tvivl brug for noget at styrke sig på både før, under og efter den dramatiske straffesejr over Serbien.

Det gjorde Skotland til den første nation nogensinde, der har kvalificeret sig til EM efter straffesparkskonkurrence i den afgørende runde af play-off. Men skotterne tager vel sagtens det hele med efter et kvart århundrede uden EM-deltagelse.

Så er der bare tilbage for Skotland at håbe, at de er mere heldige, end sidst de var med. I 1996 gik de ikke videre fra gruppespillet, selvom de havde samme antal point, måldifference og indbyrdes regnskab som gruppemodstanderne fra Holland. Skotterne havde nemlig scoret to mål færre - og deler derfor rekorden for det snævreste exit efter et EM-gruppespil med Spanien (2004).

Foto: Tobias Schwarz / Scanpix Denmark

Tjekkiet

Tjekkiet.

Tjekkiet

Selv om tjekkerne opnåede deres ene EM-triumf som en del af Tjekkoslovakiet, har de faktisk været bedre til at kvalificere sig som selvstændig nation efter østblokkens opløsning.

Med til den historie hører selvfølgelig, at der i de tidlige EM-år kun var fire deltagere, men når tjekkerne for syvende gang i træk er med til EM i moderne format næste sommer, er det alligevel imponerende.

I slutunderegi peger pilen dog i den forkerte retning for tjekkerne. Ovenpå EM-sølvet i 1996 og et semifinaleexit efter forlænget spilletid i 2004 har de været tvunget til at rejse hjem efter to fejlslagene gruppespil (2008, 2016). Kvartfinalepladsen, som endte med nederlag til Portugal i 2012, er således bedste EM-resultat i 16 år.

Foto: Wojtek Radwanski / Scanpix Denmark

Gruppe E

Polen

Polen.

Polen

Det kan virke lidt vildt, at Polens første sejr til et EM ikke kom før 2016. Men der skulle faktisk gå 48 år - og fem VM-deltagelser - før polakkerne formåede også at spille sig til en slutrunde i europæisk sammenhæng.

Da de så endelig kom med i 2008, blev de sendt hjem fra gruppespillet uden sejre og på sidstepladsen. Sådan gik det igen i 2012, denne gang endda på hjemmebane foran eget publikum, og på trods af en på papiret overkommelige pulje med Grækenland, Rusland og Tjekkiet i.

Til seneste EM-slutrunde spillede Polen sig så endelig i kvartfinalen, hvor de senere vindere fra Portugal sendte dem ud efter straffesparkskonkurrence. Denne kvalifikationskampagne giver imidlertid lovning på mere efter otte sejre og kun ét nederlag i puljen, som de vandt sikkert med seks point ned til Østrig.

Foto: Kacper Pempel / Ritzau Scanpix

Slovakiet

Slovakiet.

Slovakiet

Slovakiet var blandt de fem debuterende nationer ved det udvidede EM i 2016 og er takket være en play-off-sejr over Nordirland - en anden dengang debuterende nation – også med næste sommer.

Her vil slovakkerne håbe at kunne gentage bedriften fra sidste EM, hvor de klemte sig videre fra gruppespillet, før tyskerne blev for stor en mundfuld i ottendedelsfinalen.

I fjernere fortid har slovakkerne en succesfuld EM-historie som del af det Tjekkoslovakiet, der vandt EM i 1976.

Foto: Kenzo Tribouillard / Scanpix Denmark

Spanien

Spanien.

Spanien

14 EM-kampe i træk spillede Spanien uden at tabe efter deres exit til Rusland i 2008 og til nederlaget mod Kroatien i gruppespillet i 2016. I mellemtiden sikrede spanierne sig EM-titel nummer to og tre og tangerede dermed tyskernes rekord som alletiders mest vindende EM-nation.

De senere år har været så fuld af succes for spanierne, at man fristes til at glemme, at de faktisk havde det svært i EM-sammenhæng før i tiden. Fra første EM-titel i 1964 til 2008 spillede Spanien sig kun videre fra kvartfinalen i ét tilfælde. Det var i 1984, hvor de tabte finalen til Frankrig efter at have slået Danmark i semifinalen.

Seneste EM bød på et spansk exit i ottendedelsfinalen. Stopklodsen var italiensk.

Foto: Pierre-philippe Marcou / Scanpix Denmark

Sverige

Sverige.

Sverige

Den svenske EM-historie kan inddeles i to dele. Et før og et efter slutrunden på hjemmebane i 1992.

Før europamesterskaberne på svensk grund - som blandt andet bød på en 1-0-sejr over de senere danske vindere - havde Sverige nemlig aldrig været med til EM. Til gengæld havde de været med ved hele otte verdensmesterskaber.

Men efter slutrunden i 1992 er svenskernes EM-statistik straks bedre med fem kvalifikationer på seks forsøg. Til gengæld vil de nok gerne forbedre den kedelige statistik, som afslører, at de kun i ét tilfælde, 2004-slutrunden, er gået videre fra gruppespillet – i øvrigt efter et 2-2-resultat mod Danmark, som italienerne nok husker endnu. Svenskerne faldt efter straffespark mod Holland i kvartfinalen.

Foto: Stringer / Ritzau Scanpix

Gruppe F

Frankrig

Frankrig.

Frankrig

Stade de Prince var pakket til sidste sæde. 75.000 forventningsfulde franskmænd havde allerede set det for sig. Med en tredje EM-titel – den anden på hjemmebane – ville de med tre titler kunne skrive sig ind på samme side som Spanien og Tyskland i den store EM-historiebog.

Men Portugal ville det som bekendt anderledes. Og så fik franskmændene i stedet en plads i historiebogen som første nation til at tage fem sejre ved en EM-slutrunde uden også at vinde finalen, mens portugiserne omvendt blev de første siden moderniseringen af EM i 1980 til at vinde efter kun én sejr i regulær spilletid.

Finalenederlaget til trods fik franskmændene vent en negativ udvikling efter EM-guldet i 2000. To skuffende kvartfinaler (2004, 2012) og exit fra et svært gruppespil (2008) med Holland og Italien. Til sommer venter så en gruppe med Portugal og Tyskland, som giver trusler om det samme.

Foto: Martin Bureau / Scanpix Denmark

Portugal

Portugal.

Portugal

De forsvarende europamestre fra Portugal er havnet i en af sommerens hårdeste grupper. Foruden Ungarn venter både de trefoldige europamestre fra Tyskland og en flok revanchelystne, dobbelte vindere fra Frankrig.

Men portugiserne har en positiv statistik at støtte sig op ad, når det kommer til EM-gruppespil. Alle syv gange, de har været med, er de også gået videre fra gruppe- til slutspil.

Og i 2016 kronede portugiserne altså en række flotte EM-kampagner. Efter i 20 år som minimum at have været i kvartfinalen gik Portugal endelig hele vejen og vandt finalen over Frankrig efter forlænget spilletid. Med sejrsmålet sørgede Eder dermed for det sidste stik, som Deco, Figo og en grædefærdig Ronaldo ikke fik i finalen i 2004. EM-matchvinderen Eder har imidlertid kun fået 238 landskampsminutter siden da.

Foto: Denis Balibouse / Scanpix Denmark

Tyskland

Tyskland.

Tyskland

”Fodbold er et simpelt spil, hvor 22 spillere løber rundt efter en bold i 90 minutter, og tyskerne altid vinder til sidst.” Den engelske landsholdspiller Gary Linekers citat fra 1990 er ikke meget forkert i EM-sammenhæng. Sammen med Spanien er tyskerne med tre europæiske titler den mest succesfulde nation.

I det hele taget er Tyskland – tidligere Vesttyskland - indehaver af en lang række EM-rekorder. Tyskerne er for eksempel dem med flest deltagelser (12), sejre (26), mål scoret (72) – og paradoksalt nok også indkasseret (48) – i EM-sammenhæng. De har også været i flest finaler (6) – og endelig er de tre titler (1972, 1980, 1996) altså rekord.

Årstallene minder imidlertid også om, at seneste triumf har 25-års-jubilæum næste år. Tyskerne kom tæt på sejr nummer fire i 2008, hvor de tabte finalen, mens de i de to seneste tilfælde er faldet i semifinalen. Det har da også fået Lineker til at ændre sit citat til, at ”tyskerne ikke altid vinder til sidst”.

Til sommer handler det for tyskerne først og fremmest om at gå videre fra en svær pulje med blandt andre finalisterne fra 2016, Frankrig og Portugal. Men også her kan tyskerne finde trøst i historien. Ingen udover portugiserne er gået videre fra gruppespillet så mange gange som tyskerne (7).

Foto: Miguel Medina / Ritzau Scanpix

Ungarn

Ungarn.

Ungarn

Ungarn skrev et par siders EM-historie, da de med to sene scoringer slog Island i finalerunden af play-off. Dels er det aldrig før sket, at en nation har vundet i afgørende runde af play-off efter at have været bagud i 88. minut, dels er ingen nationer nogensinde sluttet som nummer fire i deres kvalifikationspulje og alligevel endt til EM.

Her er Ungarn at finde for anden gang i træk efter den længe ventede kvalifikation i 2016. Dengang skrev ungarerne også historie, for det var deres første EM-slutrunde siden 1972. Den mellemliggende periode på 44 år er klart den længste fra én kvalifikation til den næste – skotternes 25-årige fravær kommer tættest på.

Ungarernes bedste EM-resultat er fra 1964, hvor de slog Danmark i bronzeopgøret, da der kun var fire nationer til EM. Alene gruppespillet må dog formodes at blive så rigeligt en mundfuld denne gang, eftersom Ungarn er parret med Frankrig, Portugal og Tyskland, der har seks EM-titler tilsammen. Det er flest europamesterskaber samlet i én pulje til dato.

Foto: Attila Kisbenedek / Scanpix Denmark