Fodbold

Det grå guld reddede Zidanes job

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt

Real Madrid er tilbage

“Sandhedens uge” stod for døren, da Real Madrid pakkede bussen og drog mod Andalusien forrige weekend. Forude ventede et svært opgør mod formstærke Sevilla, inden den altafgørende kamp mod Gladbach ventede hjemme i Madrid - i bestræbelserne på at undgå et exit fra Champions League-gruppespillet for første gang nogensinde.

Og nå ja, så ventede Europas bedste defensiv og bedst fungerende kollektiv da også lige bag den næste låge i Zidanes julekalender.

Status efter de tre sæsondefinerende kampe blev tre sejre, 5-0 i målscore og en tretrinsraket af solide præstationer på et tidspunkt, hvor de forsvarende spanske mestre var ved at være godt og grundigt i tovene.

Og lige præcis den evne, evnen til at præstere, når presset er størst, er en af grundsøjlerne i Real Madrid. Såvel historisk som i nutiden.

Det var “den gamle garde” af spillere, der gik forrest, da det gjaldt. Benzema, Ramos, Casemiro, Modric, Kroos og Varane var de primære frontsoldater for Zidane, som de har været det igen og igen de seneste mange sæsoner. Det var de rutinerede og erfarne spillere, som Zidane satte sin lid til, da hans fremtid i klubben var på spil, og de lod ikke deres mentor i stikken.

Det var stærke billeder og stærke følelser, som strømmede ud gennem tv-skærmen og mindede os om, at fodbolden trods alt er en sekundær ting i denne tid

Vi glemmer dog belejligt den friløber, Plea brændte for Gladbach ved 1-0. Eller den megachance, Lemar sparkede i sidenettet, også ved 1-0 i lørdagens kamp mod Atletico, for det passer ikke lige ind i det narrativ, som hurtigt kan skabes på baggrund af de stærke præstationer henover den forgangne fodbolduge.

Bundniveauet har været skræmmende lavt denne sæson, men topniveauet fik vi at se, og begynder Real Madrid at ramme det niveau kontinuerligt, så kan Simeone i den anden ende af Madrid - og Koeman i Catalonien - godt begynde at regne Zidanes tropper med ind i mesterskabskampen igen.

Sidste uges skuffelse

Pamplonas stolthed bløder

Osasuna er hverken La Ligas mest sexede eller mest hypede mandskab. Men klubben fra Pamplona er dog alligevel et vigtigt indslag i den bedste spanske fodboldrække og har været det gennem de seneste to årtier, hvor en fjerdeplads i 2005/06 rangerer som klubbens bedste resultat.

Beliggende i en Spaniens mindste regioner, Navarra-regionen, konkurrerer klubben i første omgang med de større baskiske klubber om at holde fast på de talenter, der udklækkes i det nordlige Spanien. Udover mange lokale spillere bidrager klubben også med en underholdende og aggressiv spillestil, og stemningen er altid fremragende på det lille, men intime El Sadar Stadium.

Sæsonen startede ellers glimrende for Osasuna, der med tre sejre i de første seks kamp samt en uafgjort placerede sig lunt i tabellen. Siden da er det dog blot blevet til et enkelt point i seks opgør, og det har uundgåeligt sendt holdet i frit fald mod bunden af ligaen, hvor man lige nu indtager den værste placering af dem alle, sidstepladsen.

Klubbens største navn, argentiske Chimy Avila, fik anden halvdel af sidste sæson ødelagt med en korsbåndsskade, og bedst som han var klar til den nye sæson, gentog ulykken sig. Dermed forsvandt meget af Osasunas offensive trussel, og Ante Budimir blev hentet til på en lejeaftale for at lukke hullet efter den uheldige topscorer.

Med en scoring i fredagens kamp nåede den lange kroat op på to sæsonscoringer, og heller ikke denne gang var et mål fra frontløberen nok til point, ligesom det var tilfældet ved hans første scoring for klubben.

Jagoba Arrasate har et stort arbejde foran sig, og nederlaget til Valladolid efter en pauseføring på 1-2 var en gevaldig streg i regningen for den lille klub fra Pamplona.

San Fermin Festivalen, hvor det verdensberømte- og berygtede tyreløb finder sted, blev aflyst i 2020, men er sat til at løbe af stabelen igen i 2021. Hvis ikke Osasuna får rettet op på den slingrekurs, de pt. er i gang med, må alverdens turister nøjes med fodbold i Segunda Division som adspredelse til folkefesten, når de lægger vejen forbi Pamplona i juli.

Sidste uges oversete

Fodbold er følelser!

Et af sæsonens mest rørende interviews blev lørdag eftermiddag fremført af Huescas 23-årige Javi Ontiveros.

Som matchvinder var det naturligt, at lejesvenden fra Villarreal blev spurgt ind til den emotionelle fejring, som han fremviste efter sin scoring til 1-0. Allerede ved scoringen brød Ontiveros sammen, mens holdkammeraterne hyldede ham for sin fine scoring, og i post-match-interviewet kunne unge Ontiveros ikke holde tårerne tilbage, da han dedikerede sin scoring og Huescas første sejr i sæsonen til sin indlagte bedstemor.

Javier Ontiveros var meget berørt efter sin scoring, som han dedikerede til sin bedstemor. Video: TV 2 SPORT

Det var stærke billeder og stærke følelser, som strømmede ud gennem tv-skærmen og mindede os om, at fodbolden trods alt er en sekundær ting i denne tid.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Topkampe i midtugen

I midtugen venter to interessante opgør, når både Real Madrid og FC Barcelona skal indhente nogle af de kampe, som de sad over i i starten af sæsonen grundet deres Champions League-deltagelse.

Særligt kampen onsdag aften mellem Barca og Real Sociedad ligner en tidlig mandelgave med to af ligaens mest seværdige hold. Mens FC Barcelona spiller hver kamp med et enormt pres efter deres dårlige start, så er den point-buffer, som Real Sociedad opbyggede i starten af sæsonen, ved at fordufte.

Klubben fra Baskerlandet startede sæsonen som lyn og torden, men der er ved at komme grus i den velsmurte offensiv, og derfor kommer kampen belejligt for Messi og co.

Real Sociedad kvalificerede sig med hiv og sving til europæisk fodbold efter jul, da de hentede et enkelt point i overtiden mod Napoli torsdag aften, og generelt har kampene i Europa League drænet Imanol Alguacils mandskab for energi, efterhånden som efteråret er skredet frem.

Med Sevillas genfundne topform skal La Real pludselig kigge sig bekymrende over skulderen i kampen om at holde sig i top-4, præcis som det skete i den forgangne sæson.

I weekenden er kampen på Camp Nou lørdag eftermiddag mellem FC Barcelona og Valencia altid garanti for intense og målrige opgør. Og lad os da håbe, at vi kan få et vaskeægte danskeropgør, når Braithwaite og Wass sætter hinanden stævne.