Fodbold

FC Barcelona kæmper for at beholde Lionel Messi – men har de råd?

Messi er blandt verdens bedste spillere, men han er så dyr i drift, at det kan blive vanskeligt for FC Barcelona at beholde ham.

Det var en af de særlige – men efterhånden også sjældne – eftermiddage på Camp Nou. Spillet flød bedre end længe for FC Barcelona, da Lionel Messi pludselig sørgede for et uforglemmeligt øjeblik, der med det samme gik verden rundt.

Scoringen til 4-0 mod Osasuna var i sig selv bragende god, men det var hyldesten til den netop afdøde Diego Maradona, der stod tilbage som kampens højdepunkt.

Messi trak sin kamptrøje af og afslørede endnu en trøje indenunder fra Newell’s Old Boys, Messis barndomsklub i Argentina, hvor også Maradona har spillet.

En personlig hyldest fra en af spillets nuværende ikoner til en af fortidens.

Det er sådan, fodboldverdenen har kendt Lionel Messi i en lang årrække. Som en af dem, der kan skabe de magiske øjeblikke, oftest med bolden for fødderne.

Spørgsmålet er bare, hvor mange af dem, der er tilbage i FC Barcelonas trøje?

Messi ville væk

Først en smule om, hvordan Lionel Messi og FC Barcelona kom på randen af en skilsmisse.

Messi har stort set siden sin debut i 2004 været første mand i startopstillingen hos FC Barcelona. Hans evner på banen har været så ekstraordinære, at det har været utænkeligt, at klubben ville skille sig af med ham.

Ubegribelige 642 mål i 746 kampe har den argentinske superstjerne præsteret, men i sommer fik han nok og meddelte, at han ønskede at forlade FC Barcelona.

Holdet havde endnu en gang forladt Champions League efter en ydmygelse. Denne gang på den mest pinefulde måde af dem alle: Et 8-2 nederlag i kvartfinalen til Bayern München.

Så Messi var træt af holdets bundniveau og faldende topniveau samt ledelsen i FC Barcelona med den daværende præsident Josep Bartomeu i spidsen.

Derfor ville han udnytte en klausul i sin kontrakt, der gav ham frit lejde til at forlade klubben efter hver sæson. Et yderst magtfuldt kort at have i baghånden. Men Messi havde forregnet sig.

Hans anmodning blev indgivet for sent, mente FC Barcelona, som ikke frivilligt ønskede at give afkald på klubbens største spiller gennem tiderne. Det måtte Messi nødtvungent acceptere, da han ikke ville starte en retssag mod sin hjerteklub.

Derfor er Messi nu i gang med det sidste år af kontrakten, som udløber, når indeværende sæson er afsluttet. Til den tid kan 34-årige Messi skifte gratis til en anden klub, hvis han fortsat ønsker det.

Lionel Messi har vundet Champions League fire gange, men i sidste sæson endte ambitioner om en femte triumf brat, da Bayern München vandt med 8-2 i kvartfinalen.

Økonomisk ruin

På den anden side af forhandlingsbordet kan der dog være et nybrud på vej. For det virker ikke længere givet, at FC Barcelona for enhver pris vil forsøge at overtale Lionel Messi til at forlænge sin kontrakt.

Eller rettere. Det er ikke sikkert, at FC Barcelona har råd til at beholde ham.

Det kræver en forklaring.

Den catalanske storklub har efter flere års dyre fejlindkøb blodrøde tal på bundlinjen, og tilsat coronapandemien er FC Barcelona nu i et økonomisk stormvejr, som ikke ser ud til at kunne stilne af foreløbigt.

I oktober offentliggjorde FC Barcelona et underskud på 97 millioner euro for sidste sæson, så klubbens gæld per juni 2020 var på 488 millioner euro, svarende til cirka 3,6 milliarder kroner.

Det vakte derfor en del opsigt, da FC Barcelona senere samme uge præsenterede en opdatering af Espai Barca, som er en storstilet udviklingsplan for Camp Nou, træningsanlæg og øvrige klubfaciliteter, som skal renoveres frem mod 2025.

Pris: 815 millioner euro, godt 6 milliarder kroner.

De spanske banker har ikke villet låne FC Barcelona penge til projektet, så det er i stedet den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs, der står for finansieringen. Udover en lånerente på 3-4 procent per år får Goldman Sachs yderligere 50 millioner euro årligt i perioden fra 2025-2050. Det bliver til 715 millioner euro over de 25 år plus renter.

FC Barcelonas egne forventninger er, at Espai Barca vil øje indtjeningen med 150 millioner euro om året, når byggearbejdet er færdig i 2025. Derfor giver aftalen med Goldman Sachs god mening, forsvarer klubben sig med. Kritikerne har dog slået alarm og påpeget, at klubben er ude i en farlig manøvre.

Det kan da også virke som en voldsom investering, når pengemanglen er alvorlig og akut.

I starten af december meddelte FC Barcelona, at spillerne ikke vil få udbetalt løn i januar, fordi pengekassen er tom. Det endda selvom spillerne og klubben har indgået en aftale om lønreduktion for 123 millioner euro.

Så måske FC Barcelona havde været bedst tjent med at sælge Lionel Messi i sommer.

FC Barcelonas hjemmebane, Camp Nou, skal renoveres så den fra 2025 vil have plads til 105.000 tilskuere.

Messi koster kassen

Efter en skuffende sidste sæson uden triumf i La Liga, Champions League eller pokalturnering satte FC Barcelona gang i en udskiftning af spillertruppen før denne sæson.

Væk skulle flere af de aldrende og løntunge spillere, så man kunne forsøge at gøre plads til nye, yngre og billigere. Luis Suárez, Ivan Rakitic og Arturo Vidal blev alle solgt for lave, symbolske beløb, da klubben i sidste ende var tilfreds med at kunne spare på lønningsomkostningerne til de tre spillere.

I den pulje havde det også givet mening, hvis Lionel Messi var havnet. Det mener i hvert fald den midlertidige klubpræsident, Carles Tusquets.

Tusquets varetager embeddet frem til præsidentvalget i januar, da Josep Bartomeu i slutningen af oktober trådte tilbage, fordi presset på ham blev for stort, og et mistillidsvotum af klubbens medlemmer truede med at fjerne ham.

Carles Tusquets sagde til radiokanalen RAC1:

- Økonomisk set ville jeg have solgt Messi i sommer. Det havde været ønskværdigt i forhold til, hvad klubben kunne få af transferindtægter, og hvad klubben kunne have sparet i lønkroner.

Et interview, der må have haft et blasfemisk skær i tilhængernes ører. Hos dem er Messi urørlig. Det samme kan man sige om hans nuværende kontrakt.

Messi er både lønførende i klubben og på verdensplan.

Flere af de store fodboldmedier har forsøgt at klarlægge detaljerne i Lionel Messis fireårige kontrakt, der blev indgået i 2017 på et tidspunkt, hvor indtægterne eksploderede i positiv retning for de store fodboldklubber. Også FC Barcelona.

Ifølge franske L’Equipes opgørelse fra i år får Messi 71 millioner euro i grundløn. Spiller han over 60 % af holdets kampe, og det gør han, når lønchecken op på 106 millioner euro. Dertil kommer bonus for titler og individuelle priser.

Det beløb alene udgør 86 procent af den samlede spillertrups nuværende lønnedgang, så det vil være en enorm besparelse for FC Barcelona midt i en stor gældskrise, hvis Messi skifter klub til sommer.

Især hvis han ikke længere kan fastholde sit ekstraordinære, sportslige niveau.

Ifølge finansmagasinet Forbes er Lionel Messi den bedst betalte fodboldspiller i verden efterfulgt af Cristiano Ronaldo og Neymar.

Menneskelige Messi

Igennem mere end et årti har Lionel Messi lignet en spiller fra en anden planet. Antallet af mål, som han har scoret, har været uovertruffet i forhold til alle andre end Cristiano Ronaldo.

Men i sidste sæson blev Messi mere menneskelig.

Han scorede 31 mål, hvilket for de fleste andre ville være en flot sæson, men det var med afstand Messis laveste niveau i 12 år. Og milevidt fra de 73 scoringer, han sendte ind i sæsonen 2011/12.

Stadig var det dog nok til at blive topscorer i La Liga, hvor han placerede 25 af sine fuldtræffere. Og i morgen er han atter blandt de tre nominerede, når FIFA kårer verdens bedste fodboldspiller.

Så Lionel Messi er langt fra færdig på topplan. Alligevel kan man hurtigt finde alibi for, at han ikke er så god, som han har været.

Han er blevet 33 år og hjælper efterhånden sjældent til, når modstanderen har bolden. I denne sæsons 15 kampe har han ”kun” lavet otte mål, hvor fem af dem har været på straffespark. Desuden har han kun assisteret fire af holdets scoringer.

Forklaringen ligger dog også lige for.

FC Barcelona er langt fra fordums styrke og kan være på vej mod en af de svageste sæsoner i Messis tid. Holdet præsterer ustabilt og har blandt andet tabt til de to største rivaler, Real Madrid og Atlético Madrid, og er efter 11 kampe allerede ni point efter sidstnævnte.

Det er blandt andet den manglende udvikling på holdet, som fik Messi til at kræve sin afgang. Siden 2015, hvor FC Barcelona vandt The Treble, har holdet fremstået mere og mere sårbart, men Messi har ofte camoufleret nedgangen, fordi han var så enestående i sine præstationer.

Det vidner tre mesterskaber og tre pokaltitler efterfølgende om. Men nu virker det ikke længere til, at selv Lionel Messi kan bremse nedturen.

Så der er noget at tænke over. Allerede i næste måned vil Messi kunne starte kontraktforhandlinger med en ny klub, hvis han ønsker det.

Men der ligger også en svær beslutning forude for den kommende FC Barcelona-præsident. Lige nu kæmper kandidaterne om at få Messis blåstempling før valget i januar, men efterfølgende kan det vise sig, at den samme person skal give tilhængerne den besked, som de frygter allermest: at Messi stopper i klubben.

Det vil frigøre mange penge, som kan bruges til at genopbygge holdet. Medmindre Messi er villig til at gå markant ned i løn.

Hvad enten afgørelsen bliver truffet med hjertet, hjernen eller måske begge dele, har begge parter én fælles interesse. At den argentinske troldmand ikke har leveret sin sidste, store præstation for FC Barcelona.

I aften spiller FC Barcelona mod topholdet Real Sociedad i LaLiga. Se kampen direkte på TV2 Sport X eller TV2 Play. Studieoptakten begynder klokken 20.30.