Eureka - en ny formation er ankommet

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt

Sublime Celta!

Efter 10 spillerunder lå Celta Vigo sidst i LaLiga. Sunket til bunds, efter (endnu) en dårlig start på sæsonen, hvor man blot havde skrabet syv point sammen på trods af et overkommeligt startprogram.

Før den pågældende spillerunde havde Celta skiftet ud på trænerposten. For 17. gang på blot 14 år (!) havde præsident Carlos Morino besluttet sig for at ændre kurs, og ukendte Eduardo Coudet var hentet til efter en succesfuld periode i argentinsk og brasiliansk fodbold.

Hans første kamp i spidsen for klubben blev en fortsættelse af elendighederne, for ikke nok med at de lyseblå fra Vigo tabte til Sevilla, var hans trænerlicens ikke godkendt i Spanien, og han måtte derfor se til fra tribunen, da Celta ramte tabellens bund med et brag.

Hvad der sidenhen er sket, må anses for at være et mindre mirakel i den smukke galiciske fiskerby.

For efter den argentinske træner har sat sig på selve trænerbænken, er det et forvandlet mandskab at se på. Fire sejre i LaLiga, en enkelt i Copa del Rey og en samlet målscore på 16-1 i de fem opgør, er de kolde facts her fire uger efter det lavpunkt, klubben havde nået i slutningen af november.

Det kan være med til at sætte skole for en ny måde at tilgå den (offensive) tilgang til spillet

Og Coudet SKAL have stor kredit for den transformation, der er sket med den tidligere danskerklub, for hans taktiske justeringer kan vise sig skelsættende for de kommende års tilgang til det offensive spil.

Når fodboldverdenen de seneste årtier, har søgt efter ny inspiration, har vi oftest kigget i retning af Guardiola, Klopp, Conte eller Mourinho. Alternativt har vi dissekeret, hvad europa- og verdensmestrene har skruet på af justeringer i det taktiske værksted frem mod deres triumfer.

Det kan dog vise sig, at vi skal skele mod Vigo for at finde den næste banebrydende opstilling, nemlig en 4-1-3-2 formation.

Det er i hvert fald sådan, som det bedst kan beskrives, når Coudet sætter sine fem offensive folk i sving og efterlader sit forsvar med opgaven om at redde kastanjerne ud af ilden, hvis der ikke bliver scoret i det påbegyndte angreb.

Brasilien blev historiske, da de som en reaktion på nederlaget i VM-finalen 1950 på hjemmebane, kastede sig over en ny taktisk formation. 4-2-4 var spillestil for Selecao for på den måde at frigøre mest mulig plads til de offensive kræfter. Flavio Costa var manden bag forandringen på det brasilianske mandskab tilbage i 1950’erne, der var voldsomt inspireret af Ungarns enorme succes med samme formel, men som aldrig formået at hjemføre et VM-trofæ.

Costa udgav sine ideer i avisen O Cruzeiro, hvor de fodboldhungrende brasilianer for første gang kunne læse og se skematiske tegninger af den taktik, som de kommende årtier skulle bringe dem på toppen af verdensfodbolden.

Med hjælp fra Bela Guttman, en ungarsk træner med samme visioner om spillet som Costa, blev spillesystemet yderligere finpudset, og med spillere som Pelé, Garrincha og Zagallo var der ikke mange mandskaber, der kunne stoppe den utrættelige angrebsmaskine. Tre VM-titler ud af fire mulige blev det til for Brasilien, førend fodboldverdenen havde fundet et modtræk.

I 70’erne var det Rinus Michel, den ikoniske hollandske landstræner, der chokerede fodboldverdenen med sine tanker om total-fodbolden - en idé om at alle spillere kunne spille på alle pladser, da Oranje legede sig frem til VM-finalen i 1974.

Med Cruyff i spidsen var en reformation af fodbolden grundlagt, og de ideer tog den hollandske storspiller med sig, da han satte sig i trænersædet i FC Barcelona og skabte det verdenskendte spilsystem, Blaugrana er kendt for.

Det var lidt af en historisk afstikker, men det jeg har set fra Coudet og Celta er så anderledes, frigjort, flydende og underholdende, at det kan være med til at sætte skole for en ny måde at tilgå den (offensive) tilgang til spillet.

Af åbenlyse årsager er nyhedsinformationerne nu til dags lysår bedre end de var, da Brasilien og Holland forandrede fodbolden, eftersom blot få kampe om året blev vist på tv, men det har været en eurekatisk oplevelse for undertegnede at se Celta spille fodbold de seneste uger, så kig med, hvis du får tid henover julen, og se om du deler begejstringen.

Sidste uges skuffelse

Real Sociedad

Historien gentager sig desværre for det sympatiske og velspillende baskiske mandskab. De starter sæsonen som lyn og torden, og så går gassen ellers af ballonen, når vi nærmer os julen og anden halvdel af sæsonen. Så langt er vi endnu ikke i spillekalenderen, men Real Sociedad har i den grad fået grus i maskineriet de seneste mange uger.

En opslidende Europa League-kampagne har kostet point i ligaen, og fraværet af David Silva og anfører Oyerzabal har været dyrt for Imanols mandskab. I midtugen tabte holdet knebent til Barcelona, og efterfølgende blev det til et pinligt nederlag mod Levante, der ellers kontinuerligt huserer i bunden af rækken.

Martin Braithwaite spillede hele kampen for Barcelona, da de vandt 2-1 over Real Sociedad. Video: TV 2 Sport

Skal klubben nå at stoppe blødningen, er den bedste medicin ikke ligefrem et visit af ligaens tophold, men det er præcis, hvad der venter tirsdag, når Atletico Madrid kommer på besøg. Sorte skyer er ved at samle sig over San Sebastian, og de skal hurtigst muligt pustes væk med et godt resultat.

Sidste uges oversete

Historiske Messi

Tallet 643 er ikke et tal, vi til daglig bruger meget tid på. Det skulle da lige være, hvis man vil undersøge antallet af primtal mellem 1 og 1000, og finde ud af at tallet er nummer 106 i den række.

Men i fodboldens verden er det et ikonisk tal, eftersom det angiver antallet af mål scoret af Pelé i sin tid i én og samme klub, nemlig brasilianske Santos. En rekord, der har stået i næsten et halv århundrede, men som Pelé nu må dele med Lionel Messi, der bragte sig op på siden af den brasilianske legende med sin scoring mod Valencia.

Kampen mellem Valencia og Barcelona fik ikke en vinder, men i stedet flotte mål. Se dem her. Video: TV 2 Sport

Selvom det er en “ligegyldig” rekord, så er det stadig en vanvittig præstation af den lille troldmand. Knuser man tallene lidt, har han gennemsnitligt scoret 35-40 mål PER SÆSON for FC Barcelona, hvilket er tæt på ufatteligt.

Om Messi ender som en one-club-man må det kommende halve år vise os. Med en kontrakt, der udløber, en ny præsident i januar og et Barcelona-mandskab, som er i gang med et generationsskifte, er det ikke givet, at argentineren udbygger denne rekord markant, men at han får den for sig selv i det næste halve - eller hele - århundrede virker derimod uomtvisteligt.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

Underholdning op til julen

Der er fuldt program i LaLiga henover midtugen, når de spanske klubber sætter hinanden stævne tirsdag og onsdag.

Rundens topkamp finder vi tirsdag aften, når Atletico Madrid skal forsøge at lægge lidt luft til bysbørnene fra Real Madrid, mens Real Sociedad, jævnfør ovenstående, skal forsøge at rejse sig efter en række af skuffende resultater.