Fodbold

Koeman gamblede med Barcas sjæl - og vandt

TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Ugens højdepunkt

Koeman - gal eller genial

Tirsdag aften gik den spanske sportspresse i almindelighed - og den catalanske af slagsen i særdeleshed - i en tilstand af chok.

For da FC Barcelona sendte sin startopspilling ud på sociale medier inden opgøret mod Real Valladolid, lurede en potentiel historisk nyhed. Det var ikke valget af spillere - for Messi var skam inkluderet på holdkortet - der chokerede sportspressen, men det var umuligt at konkludere andet, end at Blaugrana ville stille op i en ændret formation til opgøret.

Tre mand i bagkæden, to wingbacker og så Messi og danske Martin fra Esbjerg på toppen.

Bekræftelsen på formationsændringen kom så kort efter, da assistenttræner Alfred Schreuder forklarede, at Barcelona i dag spillede med tre forsvarere, fordi hjemmeholdet stillede op med to mand helt fremme.

En helt klassisk hollandsk tankegang fra trænerteamet, der ville bevare et numerisk overtal i bagkæden, og derfor kom denne ændring.

Men.

FC Barcelona indstiller sig IKKE efter modstandernes taktik, og allermindst piller man ved den hellige gral i fodboldforståelsen hos storklubben, hvor det har været uomtvisteligt, at holdet spillede i en 4-3-3-formation. En fodboldfilosofi, som særligt Johan Cruyff implementerede i sine mange år i spidsen for Barca, og som siden har været fundamentet under det velrenommerede akademi La Masia.

Ronald Koeman havde i mange år sin gang i klubben under netop Cruyff, og ved om nogen, at den taktiske formation, som klubben er defineret ud fra, ikke er til diskussion.

De senere år har tidligere trænere såvel Valverde som Setien ændret en smule ved den offensive tilgang, hvor Messi og Suarez til tider opererede helt fremme på egen hånd.

Men en så gennemgribende ændring for opsætningen af hele holdet, som vi så tirsdag aften, har sjældent været luftet fra klubbens tidligere trænere.

Set i det lys måtte man nødvendigvis stille sig selv spørgsmålet, om den blonde hollænder var gal eller genial, da han sendte sine udvalgte 11 på banen.

Såvel i historien, som i fodboldhistorien, er det vinderne, der retrospektivt dikterer rigtigt og forkert, og Ronald Koemans modige - eller dumdristige - valg kastede sæsonens bedste præstation af sig og fik dermed kølet det brandvarme sæde, som han pt. sidder på, ned. Om det bliver en permanent ændring i spilsystem, virker urealistisk, men trænerens mod kan ikke betvivles

Ugens skuffelse

Valencia

Meget er blevet sagt om Valencia i denne sæson, og størstedelen negativt.

Træner Javi Gracia har dog formået at få rimelig ro på de oprørte vande, som klubben navigerede i, da man lagde fra land i september efter et voldsomt sommerudsalg. I weekenden hentede man et fortjent point ude mod FC Barcelona, og tidligere i sæsonen sendte man mestrene fra Real Madrid hjem med et sviende 4-1-nederlag.

Men trods de flotte meritter mod de store hold i ligaen er det ikke lykkedes Wass, Soler, Gaya og co. at spille sig væk fra af den store klump af hold, som er viklet ind i nedrykningsstriden, og tirsdag aften leverede man endnu en jævnt ringe præstation, da Sevilla kom på besøg.

Daniel Wass (til venstre) og Valencia er i problemer.

Normalt er det et opgør mellem Spaniens to bedste udfordrere til den altid satte top-3 med Real Madrid, Barcelona og Atletico Madrid. Kvaliteten af opgøret, og særligt hjemmeholdets præstation, var dog milevidt fra det niveau, vi tidligere har set, og særligt det opbyggende spil fra det til dagen valgte tremands forsvar var horribelt.

Transfervinduet åbner om en uges tid, og det vil igen åbne for mulige salg af klubbens profiler. Fortsætter klubejer Lim med at skippe spillere afsted for at fylde egne lommer, så kan kan vi risikere at stå med en LaLiga-sæson næste år, hvor Valencia ikke længere er en del af det fine selskab.

Ugens oversete

Cadiz på glat is

Fortællingen om oprykkerne fra Cadiz har været eventyrlig og næsten uvirkelig i denne sæson. Jens Jønsson og holdkammerater har slået de to giganter i ligaen og har i en længere periode ligget godt til i den bedre halvdel af ligaen.

Jens Jønssons Cadiz har tabt tre kampe i træk.

Nu er det dog ved at blive hverdag igen, og den defensive og stringente spillestil, som Cervera konsekvent sværger til, kaster ikke mange point af sig for tiden. Tre nederlag i træk uden at score er det blevet til i ligaen, og de gulblusede er dumpet ned midt i rækken. Forventningerne har aldrig været, at Cadiz skulle spille med om europæiske pladser, men med den fantastiske start de fik på sæsonen, lignede nedrykning ikke et tema. Det er dog ved at ændre sig, og med fire opgør i rap mod andre nedrykningskandidater står Jønsson og co. over for en meget afgørende måned startende tirsdag aften hjemme mod Real Valladolid

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge?

En smule julefred

På tærsklen til juleaftensdag gik 15. spillerunde på hæld, og julens ro kan sænke sig over LaLiga. I hvert fald en uges tid, for næste runde står for døren mellem jul og nytår, når Sevilla og Villeareal tørner sammen tirsdag eftermiddag. Og det er med det samme rundens mest interessante opgør, der løber af stablen, når Lopetegui og hans tropper byder Emery velkommen i Andalucien, som første del af en tredagesraket, der kulminerer nytårsaften.