Fodbold

Syv ikoniske Boxing Day-opgør

Det er småt med sport 2. juledag, men traditionen tro byder den engelske Premier League på et tætpakket Boxing Day-program.

Den 26. december. Også kendt som 2. juledag.

En dag, der for mange står i hyggens tegn med familien. Men også en dag, der for det fodboldglade folk markerer en stor dag. Nemlig Boxing Day.

Traditionen tro byder dagen på store fodboldkampe fra Premier League, og selvom 2020 har været en mærkeligt år, er i år ingen undtagelse.

Seks kampe fra den fineste engelske fodboldrække er på programmet, hvor traditionsrige hold som Manchester United, Arsenal, Chelsea og Manchester City alle skal i aktion.

I den forbindelse tager vi et kig på syv af de mest ikoniske Boxing Day-kampe fra Premier League, siden Football League blev til Premier League i 1992.

Syv ikoniske Boxing Day-kampe

 1. Sheffield Wednesday 3 - 3 Manchester United (1992)

  Og hvorfor ikke bare starte i Premier Leagues indvielsesår i 1992.

  På Hillsborough Stadium i Sheffield tog Sheffield Wednesday hjemme imod de senere mestre fra Manchester United. Og hjemmepublikummet sad nok i pausen med en rigtig god smag i munden.

  Mægtige Manchester United og Alex Ferguson var således bagud med 3-0 efter kampens første 45 minutter, men det skulle i den grad ændre sig efter pausen.

  Skotske Brian McClair gav United-mandskab tro på tingene med to hovedstødsscoringer efter pausen, inden klublegenden Eric Cantona udlignede til 3-3 med en sen scoring og gjorde det store comeback en realitet.

 2. Arsenal 6 - 1 Leicester (2000)

  Årtusindets sidste Boxing Day så de to tophold Arsenal og Leciester tørne sammen i julen.

  Klubberne lå side om side på andenpladsen, men kampen, der var Thierry Henrys kamp nummer 50 for Arsenal, skulle se de to klubben gå hver sin vej efter denne kamp.

  Arsenal-legenden Henry scorede et hattrick, mens også Freddie Ljungberg, Patrick Vieira og Tony Adams nettede for London-klubben.

  Sejren sendte Arsenal med i mesterskabskampen, som de dog endte med at tabe med to point til Manchester United. Leicester gik helt i stå efter afklapsningen. De tabte således 13 ud af de næste 18 kampe og faldt helt ned til 13.-pladsen.

 3. Bolton 4 - 3 Newcastle (2002)

  Selvom vi er 18 år tilbage i tiden, så var Sam Allardyce en del af Premier League. Naturligvis, fristes man til at sige.

  Dengang stod Allerdyce i spidsen for Bolton, der i slutningen af sæsonen så sig selv blive i den bedste engelske række med blot et forspring på to point ned til nedrykningsstregen.

  Derfor endte sejren over Newcastle på Boxing Day med at blive uhyre vigtig. Den nigerianske Premier League-legende Jay-Jay Okocha satte gang i Bolton efter blot fem minutter med et blændende mål.

  Tidens mest scorende Premier League-spiller, Alan Shearer, besværliggjorde tingene for Bolton med en hurtig udligning.

  Michael Ricketts præsterede to scoringer, hvorfor Bolton i 2. halvleg førte 4-1. Alan Shearer og Shola Ameobi kom dog begge på tavlen for Newcastle efter pausen, men det var ikke nok til at hente point. Bolton tog alle tre point i et målrigt Boxing Day-opgør.

 4. Chelsea 4 - 4 Aston Villa (2007)

  For objektive seere var denne kamp en julegave i sig selv. Chelsea havde tilbage i september sagt farvel til José Mourinho efter en utilfredsstillende sæsonstart.

  Avram Grant var blevet valgt til at erstatte den portugisiske succestræner, og omkring jul havde han fået godt gang i London-klubben igen.

  Julekampen mod Aston Villa blev noget af en mindeværdig oplevelse. Aston Villa bragte sig foran 2-0 inden pause på to mål af Shaun Maloney, men lige inden pausen blev udeholdets Zat Knight udvist, hvilket åbnede en dør for Chelsea tilbage i kampen.

  Ukrainske Andriy Shevchenko lavede to mål efter pausen, og så var tingene ellers lige. Chelsea-brasseren Alex bragede sågar Chelsea i front med 3-2, men kort efter var danske Martin Laursen på rette sted, og han bragte balance i regnskabet. Michael Ballack scorede til 4-3 med tre minutter tilbage, og Chelsea troede efterhånden, sejren var i hus.

  Ricardo Carvalho så dog rødt for hjemmeholdet, og det samme gjorde Ashley Cole i overtiden, da han begik straffe. Det udnyttede Gareth Barry, og derfor endte kampen 4-4.

 5. Manchester City 5-1 Hull (2008)

  Boxing Day-kampen mellem Manchester City og Hul City i 2008 huskes nok bedst for det, der skete i pausen.

  Citys nyerhvervet stjerne, brasilianske Robinho, nettede to gange i 1. halvleg, hvilket også Felipe Caicedo gjorde. Det betød, at den nyrige fodboldklub fra Manchester førte 4-0 ved pausen.

  Og det gad Hull-chefen Phil Brown ikke at finde sig i. I stedet for at gå ned i omklædningsrummet i pausen, tog han sine spillere med hen foran de medrejsende fans. Han satte spillerne ned i en cirkel på græsset, hvorefter han begyndte at skælde ud og give sin peptalk.

  Lige lidt hjalp det. For kampen endte 5-1 til Manchester City, der qua de tre point kravlede over nedrykningsstregen.

 6. Manchester United 4 - 3 Newcastle (2012)

  Old Trafford bød for 12 år siden på en ægte målfest.

  Newcastle chokerede Alex Ferguson og hjemmeholdets fans hele tre gange. Newcastle bragte sig nemlig foran tre gange i kampen takket være scoringer fra Demba Ba, Danny Simpson og Papiss Cisse.

  Uniteds nye stjerne Robin var Persie, der blev hentet inden sæsonen i Arsenal, gjorde det dog til 3-3. Og som United gjorde det bedst under Alex Ferguson, så blev sejren hevet i land dybt inde i overtiden.

  Javier Hernandez gjorde det til 4-3 efter 94 minutter, og de 3 point betød, at hjemmeholdet udbyggede føringen til 7 point i toppen af Premier League. En sæson, der ganske sikkert blev vundet af United foran lokalrivalerne fra City.

 7. Liverpool 4 - 1 Stoke (2016)

  Liverpools storsejr over Stoke for fire år siden står nok stærkt i hukommelsen, fordi Liverpool for alvor begyndte at vise prøver på, hvad der senere skulle blive et dominerende hold under Jürgen Klopp.

  Tyskeren havde efterhånden været i spidsen for Liverpool i et års tid, men denne 2. juledag viste de vigtige spillere sig frem.

  Roberto Firmino og Sadio Mané var stille og roligt begyndt at blive bærende kræfter på holdet, og med mål og assists grundlagde de en flot Liverpool-sejr.

  Adam Lallana, Robert Firmino og Daniel Sturridge stod for hjemmeholdets mål, hvorfor Klopp og kompagni efter kampen kunne juble over, at de lå nummer to i Premier League.

  Chelsea vandt dog ligaen, men Liverpool var godt på vej til at blive det hold, vi gennem de seneste to-tre år har set sætte dagsordenen i engelsk fodbold.

Afstemning

Hvilken Boxing Day-kamp husker du bedst?