Fodbold

Et ’trist og tomt’ år er slut: Det husker vi fodboldåret 2020 for

Fodboldåret 2020 er et overstået kapitel. Heldigvis vil mange nok sige. TV 2 SPORTs eksperter og kommentatorer ser tilbage på det spektakulære år.

Trist. Coronainficeret. Rodet. Kaotisk. Corona-fodbold-helvede. Tomt.

Sådan beskriver seks af TV 2 SPORTs eksperter og kommentatorer med ét ord fodboldåret 2020.

Et fodboldår, der ofte på bød på fortvivlelse og afsavn.

Ligaer verden over blev sat på pause. Sidenhen var der tomme tribuner så langt øjet rakte. Og man sad ofte med en tom følelse, når man foran tv’et kunne se sit hold score kampens afgørende mål til dåselyd og jubel foran nøgne, livsforladte plastiksæder.

Årets højdepunkt, EM, blev aflyst. Vi mistede en fodboldhistoriens største legender, Diego Armando Maradona. Der var nok at græde over i 2020.

Men der skete også store og spændende ting, der på vanlig vis samlede folk.

Martin Braithwaite skiftede til mægtige FC Barcelona som den sjette danske fodboldspiller nogensinde. FC Midtjylland tog på Champions League-eventyr. En ny æra i landsholdsfodbold begyndte. Og fodbolden vendte efter en pause endelig tilbage.

Vi har bedt en håndfuld af TV 2 SPORTs kommentatorer og eksperter om at vælge de tre minder, der står klarest for dem i 2020 samt at uddybe det klareste.

Det husker vi 2020 for

TV 2 SPORTs eksperter og kommentatorers tre største minder

Flemming Toft

Flemming Toft

Flemming Toft, kommentator

 • Kasper Hjulmands entré
 • Diego Maradonas død
 • Coronaens hærgen
   

Coronaen har været det globale helvede i 2020. Fodbolden har som så meget andet været hårdt ramt. Fodbold er en kontakt-sport, ikke mindst kontakten mellem fans og spillere. Det er sportens fælles puls, når lyd og den visuelle kulisse spiller med.

2020 har været et smerteligt år i tomme omgivelser - også mærkbart på økonomien. Vi skal hurtigt tilbage til virkeligheden på stadion, og vaccineres mod dåselyd. Fodboldfolket har fortjent den rene vare.

Det har da været nedslående med den larmende stilhed til storkampe som El Classico, Milano-derbyet, Liverpool mod FC Midtjylland og landskampene i Parken. På den anden side har spillerne lagt den der med at holde hånden sig for munden, når de snakker sammen, på hylden - nu kan vi høre dem uden at mundaflæse dem. En trist forvandling. 

Foto: Ebbe Rosendahl / TV 2 DANMARK

Mads Junker

Mads Junker

Mads Junker, ekspert

 • Diego Maradonas død: En af fodboldens tre største spillere igennem tiden, og den måske mest mytiske, elskede og hadede person af dem alle.
 • Landsholdet bliver topseedet til VM-kvalifikationen: Unik præstation af det danske landshold, og det byggede på fin vis bro mellem - og over - Hareides æra til Hjulmands nye regime.
 • EM's udsættelse
   

Der vil for altid komme en skævvridning i mit, og mange andres, hukommelsesmønster, når den kommende slutrunde afholdes i et ulige år.

2020 skulle have været en dansk folkefest med EM på hjemmebane. Forhåbentligt bliver det blot udskudt et år, men det var årets højdepunkt, der blev taget fra os grundet pandemien.

Foto: TV 2 SPORT

Kasper Lorentzen

Kasper Lorentzen

Kasper Lorentzen, ekspert

 • Braithwaites skifte til Barcelona
 • Ståle Solbakkens fyring
 • Messis mulige afgang/start på afgang


Jeg troede aldrig, han ville forlade klubben. Det kom som et chok, da jeg læste det.

Vi kan ikke bebrejde ham, for Barcelona har ikke levet op til verdens bedste fodboldspillers ambitioner. Vi ved stadig ikke, om han forlader klubben, men meget tyder på det. Jeg har stadig svært ved at se den mand i en anden klubtrøje. 

Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixDanmark

Martin Gottschalk Aksglæde

Martin Gottschalk Aksglæde

Martin Gottschalk Aksglæde, kommentator

 • De tilskuerløse fodboldstadions
 • Diego Maradonas død
 • Martin Braithwaites skifte til FC Barcelona

 

Martin Braithwaites klubskifte til FC Barcelona var spektakulært. Både fordi det blev en realitet på grund af en særregel, da Ousmane Dembélé blev langtidsskadet efter transfervinduet var lukket, og fordi danskeren gik fra bundklubben Leganés i LaLiga til en af verdens største fodboldgiganter og skulle spille i angrebet med nutidens bedste fodboldspiller Lionel Messi.

Jeg sad selv på Santiago Bernabéu 1. marts og så sammen med knap 80.000 tilskuere Martin Braithwaite blive indskiftet i klodens største klubkamp – i øvrigt foran flere hundrede millioner tv-seere. Det var vildt at være øjenvidne til, og så samtidig tænke på, at han 15 måneder forinden ikke kunne spille sig på holdet i Middlesbrough i den næstbedste engelske fodboldrække.

Et forbilledligt bevis på, hvor langt man kan nå med flid, dedikation, troen på egne evner og den rette portion held på det helt rigtig tidspunkt.

Foto: TV 2 Danmark

Morten Glinvad

Morten Glinvad

Morten Glinvad, kommentator

 • Diego Maradonas død
 • FC Barcelonas 8-2-nederlag til Bayern München
 • Kasper Hjulmands tiltræden som dansk landstræner
   

Hjulmands entré som landstræner har fyldt meget for mig i 2020, fordi jeg i tre år havde arbejdet på en bog om ham, som udkom i august. Det har været fascinerende som journalist at være helt tæt på så stor en begivenhed i dansk fodbold som et landstrænerskifte. Så jeg kunne godt mærke, at spændingen var større end normalt, da jeg tog i Parken til debuten mod Belgien i september.

Resultatmæssigt har Hjulmand fået en flot start med andenpladsen i Nations League-puljen, selvom det bestemt ikke bekommer ham vel at have så lidt træningstid med spillerne, som tilfældet er som landstræner. Jeg har bemærket og glæder mig over, at han nu lader til at hvile i jobbet, og at al polemikken omkring overtagelsen fra Åge Hareide i nogen grad er fortid, selvom Hjulmand altid vil have sine modstandere.

Foto: Morten Glinvad

Martin Mikkelsen

Martin Mikkelsen

Martin Mikkelsen, ekspert

 • Diego Maradonas død
 • Lionel Messis næsten-afsked med Barcelona
 • Josip Ilicic

 

Sagaen omkring Lionel Messi må være den ting, der gjorde størst indtryk på mig i fodboldåret 2020. Diego Maradonas dødsfald kommer tæt på - Maradona var før min tid, så han har aldrig været min helt. Alligevel er det helt sikkert det dødsfald i fodboldverdenen (af dem, jeg ikke kendte personligt), som har gjort størst indtryk på mig. Jeg tror, at alle os, der elsker fodbold, følte en eller anden forbindelse til ham - “the force was strong with that one.”

Lionel Messi har altid været det ypperste for mig. Vi er ca. lige gamle, så han har altid været der. Jeg var gigantisk Barcelona-fan, da Guardiola var deres træner - det var som om, at det hele pludselig klikkede. Alt gav mening. Det var dét, jeg havde ledt efter hele mit liv. Sandheden. Og midt i mesterværket løb den her lille dreng og brød naturlovene på ugentlig basis.

Barcelona og Messi er ikke bare to uadskillelige størrelser, de er ét. Og pludselig i sommer fik jeg fornemmelsen af, at den var god nok; han var virkelig på vej væk. Så stod min fodboldverden ikke længere. Så blev 2020 ikke mere skævvredent. At det så ikke skete, er knap så interessant. Jeg fik følelsen af, at han ville skifte, og den følelse er dét, jeg især vil huske fodboldåret 2020 for. 

Foto: Thomas Thoning / TV 2 SPORT

Eksperterne og kommentatorerne er inde på mange af de samme ting, men der er alligevel forskellige bud. Hvilket minde står klarest for dig i 2020?

Afstemning

Hvad står klarest for dig i fodboldåret 2020?

Vi ønsker os tilskuere tilbage

Nu står et nyt fodboldår for døren. Forhåbentlig går vi bedre tider i møde.

Det er i hvert fald det gennemgående nytårsønske fra eksperterne og kommentatorerne.

Flemming Toft:

- At EM bliver afholdt med dansk succes. Fodboldelskere trænger til en fælles oplevelse. Det bliver spændende at se, hvor langt Kasper Hjulmands landshold er nået. Det kan godt gå hen og blive et jubel-år.

Mads Junker:

- At pandemien forsvinder, så vi igen kan få fodbolden tilbage på den måde, vi kender den. Med folk på stadion, slutrunder, der bliver afviklet under normale forhold og spillere, der ikke bliver overbelastet af et komprimeret kampprogram.

Martin Gottschalk Aksglæde:

- At tilskuerne må komme tilbage på stadion, når det selvfølgelig er forsvarligt. De er helt enormt savnet!

Kasper Lorentzen:

- Tilskuere på stadion igen.

Morten Glinvad:

- Tilskuere i Parken til Danmarks EM-kampe.

Martin Mikkelsen:

- Jeg ønsker mig tilskuere på stadion. Fulde huse. Følelser.

Vi beder til de højere magter, som nu har fået selskab af en fodboldglad argentiner, for at de går i opfyldelse.