Fodbold

Sæsonens største dumhed er en kendsgerning

Inden denne sæson solgte FC Barcelona angriberen Luis Suarez til konkurrenterne fra Atletico Madrid, og det er ifølge Mads Junker en kæmpe fejl.

Sidste uges højdepunkt

Suarez er Atleticos frelser

Sent søndag aften satte Luis Suarez en fed streg under, hvorfor han i årevis har været en af de mest frygtede angribere på diverse europæiske stadions. Et ryk i dybden på kanten af offside og derefter en sublim afslutning over i det lange hjørne.

Sådan fejrer man sin fødselsdag på behørig vis, alt imens man for anden gang på bare en uge redder sit hold ud af en lurende fiasko.

Af alle de beslutninger, som Josep Maria Bartomeu - og hans sportslige ledelse - foretog i mere end seks år ved roret for FC Barcelona, så er sommerens salg af Luis Suarez med afstand den største fejl.

Ja ikke engang en fejl, men et eklatant selvmål og en dumhed, som stort set alle kunne forudsige fra den dag, skiftet var officielt.

At FC Barcelona, og til dels Ronald Koeman, ikke mente, at Suarez længere kunne bidrage med det nødvendige presspil, som hollænderen krævede, kan der som sådan være noget ræsonnement i.

Og når hans bonkammerat Lionel Messi hellere ikke deltager i den del af spillet, var beslutningen om at foretage et (generations)skifte på angriberpladsen i sommer forståelig til et vist punkt.

Men..

Hvordan det NOGENSINDE kunne være en god ide, at man forstærkede en direkte konkurrent med netop den brik, de manglede i puslespillet, må siges at være sæsonens dårligste ide.

I midtugen var den uruguayanske målræv igen Atletis skytsengel, da han egenhændigt sørgede for, at LaLigas førerhold kunne rejse hjem med tre point i bagagen fremfor det uafgjorte resultat, det længe lignede.

Luis Suarez fik fremtvunget et af sæsonens tyndeste straffespark, hvorefter han iskoldt udnyttede spillets største chance med en perfekt udført ’Panenka-scoring’.

Med syv mål i de seneste syv kampe har han sparket sig op på en delt førsteplads på LaLigas topscorerliste, mens de mange mål har sendt hans mandskab milevidt foran konkurrenterne, og meget peger i retning af, at Suarez skal gøre plads til mere sølvtøj i sit allerede bugnende trofæskab.

Jeg har selv haft fornøjelsen af at spille mod målmaskinen fra Salto flere gange, da han spillede for Ajax, og særligt én kamp står klart i erindringen.

Som optakt til opgøret mod Ajax havde vores cheftræner lovet et tilskud til bødekassen på 1000€, hvis forsvaret kunne holde Suarez i skak, hvilket ikke var en urealistisk mulighed da han var inde i en lidt af måltørke på daværende tidspunkt.

Kampen endte dog med et 4-0 nederlag og ja.. Suarez scorede alle fire og lagde igen behørig afstand til undertegnede på topscorerlisten.

Klasse fornægter sig ikke, og det burde FC Barcelona have vidst.

Sidste uges skuffelse

Celta Vigo

Højt at flyve, dybt at falde.

Det må være konklusionen på Celta Vigos præstationer, siden cheftræner Eduardo Coudet overtog tøjlerne i Celta Vigo.

Her på siden roste jeg i store vendinger den (system)forvandling, som argentineren havde skabt hos galicierne, efter han kom til i november. Fem sejre og en uafgjort blev det til i de første seks kampe, hvor Coudet stod på sidelinjen for de lyseblå, men efter årsskiftet er det igen blevet hverdag for de hårdtprøvede Celta-fans.

Ét sølle point har holdet skrabet sammen i de fire opgør i januar, og særligt afklapsningen på 0-4 hjemme til Villareal for nogle runder siden gjorde ondt.

Forklaringen er dog ikke så svær at finde, eftersom talismanen Iago Aspas indledte årets anden dag med en muskelskade kort inde i anden halvleg i opgøret mod Real Madrid.

Tabet af Aspas har desværre bevist, at Coudets sprudlende offensiv ikke er bedre end det stærkeste led. Uden Aspas på banen er det kun blevet til to scoringer i 2021, og Celta Vigo er igen på vej mod bunden af LaLiga-tabellen.

Sidste uges oversete

En-Nesyri får Sevilla til at drømme

At Leganes i starten af sidste sæson havde to flittige og hurtige angriberer, var ikke en nyhed i LaLiga. Men at de begge skulle forlade den nedrykningstruede klub halvvejs og ugentligt tørner ud for nogle af ligaens største hold, stod dog ikke nødvendigvis skrevet i stjernerne over Madrid-himlen i starten af 2020.

Historien om Martin Braithwaites skifte til FC Barcelona kender vi alle, men objektivt set var Sevillas køb af Youssef En-Nesyri nogle uger forinden et mere logisk et af slagsen, da sportschef Monchi længe havde haft et godt øje til den uslebne marokkanske juvel, som dannede makkerpar med danskeren hos Leganes.

Egentlig var der allerede købt stort ind til angrebet i Sevilla i sidste sæson, men både Mounes Dabbur og Javier ’Chicharito’ Hernandez blev hurtigt sendt videre i systemet, så klubben manglede et supplement til Luuk de Jong, der langt fra havde overbevist Julien Lopetegui om, at han var garant for scoringer for Sevilla. I En-Nesyri fik andalusierne den diametrale modsætning til den langlemmede hollænder, og hidtil har de to angribere måttet deles om spilletiden.

Den tid ser dog ud til at være forbi, og det kan den lynhurtige marokkaner takke sig selv for. Med syv mål i fire kampe, blandt andet på to hattricks, er En-Nesyri blevet det klare førstevalg for Sevilla, og De Jong må nøjes med rollen som super-sub, hvis holdet jagter en scoring.

Med 11 point op til Atletico Madrid, der ydermere har spillet en kamp færre, ligner de hvidblusede ikke en seriøs mesterskabsaspirant. Men med en brandvarm topscorer i folden kan Sevilla absolut ryste den etablerede treenighed i toppen af spansk fodbold, som har domineret samtlige top-3-placeringer de seneste ni sæsoner.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Kan forfølgerne undgå bananskrællerne

Atletico Madrid har udstukket en direkte kurs mod klubbens første LaLiga-titel i syv år, og skal der på nogen måde komme spænding om, hvem der bliver spansk mester i denne sæson, så er det i runder som den kommende, at forfølgerfeltet skal holde tungen lige i munden.

Det ligner oplagte sejre til de tre tophold, men det er netop i opgør som disse, at Real Madrid og Barcelona har kikset i denne sæson.

Og med det forspring, de rød-hvide fra hovedstaden har skabt sig, så er der ganske enkelt ikke plads til fejl, når Los Blancos tager imod Levante lørdag eftermiddag, eller når FC Barcelona skal forsøge at revanchere finalenederlaget i Super Cup’en, når Athletic kommer på besøg til søndagens sidste ret på LaLigas overdådige menukort.