Fodbold

Hvis Conte taler sandt om Eriksen, vil det skabe glæde i Danmark

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på Christian Eriksens situation i Inter efter sejrsmålet mod AC Milan.

Hvis Antonio Conte taler sandt, er der godt nyt til landstræner Kasper Hjulmand og Danmark. Inters manager vil beholde Christian Eriksen, og italieneren siger tilmed, at danskeren er en væsentlig del af fremtiden.

Eriksen har brugt landsholdet som sin hjemmebane. Det er her, han har fået spilletid, her han har fået tillid, her han har fået selvtillid, her han har været bedst. På landsholdet har dansk fodbolds bedste i dette årtusinde været sig selv.

Skiftet til Inter var imødeset med forventninger, men fodboldkulturen, sproget, attituderne og ikke mindst manageren var så forskellig fra det, der prægede og formede ham i danske Middelfart, hollandske Ajax og engelske Tottenham.

I Milano blev han modtaget af begejstrede og forventningsfulde fans, han fik en stor pose penge, og han fik muligheden for et nyt fodboldeventyr i et land med en særlig dedikation. Men han fik også en manager, der i attitude og fordringer var mere tydelig end hans tidligere i Tottenham. Mauricio Pochettino kunne lægge armen rundt om Eriksen, de havde samme syn på boldspillets overordnede og underliggende finesser, de var kloge sammen.

Deres fodboldmæssige “blodslægt” gav Eriksen den tryghed, han også baserer sit fodboldudtryk og sin fodboldlevering på. En tryghed han i klubmæssige modgangstider fik hos Åge Hareide og nu hos Kasper Hjulmand i den røde landsholdsdragt.

Godt for Hjulmand og Danmark

Tidligere i januar var det mere løseligt, da Antonio Conte udtalte sig om Eriksens rolle på holdet og fremtiden. Men denne gang var det mere kontant og troværdigt, og Eriksens fremtid fik nye vitaminer i overskriftform efter pokalsejren over AC Milan. Og hvis ordene holder vand, så er Eriksen til smil - det samme må gælde fodbold-Danmark og Hjulmand.

Danmark har brug for Eriksen, og Eriksen har brug for Danmark - specielt til sommerens EM. Men han bliver endnu mere værdifuld med spilletid og tryghed hos Conte og Inter. Det er det, den italienske hvirvelvind lover.

Gazzetta dello Sport - det store italienske sportsdagblad - hylder i sin lyserøde version Eriksen efter det frisparks-drømmemål, der sikrede Inter en videre færd. “Eriksen versione Tottenham”. Det de - og vi alle - har ventet på. Christian Eriksen, som han var bedst i London-klubben.

Nu er enkelte dryp nok til overskrifter, men ikke til noget vedvarende. Ikke til noget, der behøver at holde. Det må man håbe, at Contes ord gør - altså holder, når han bramfrit spytter ud bag mundbindet, at “selvfølgelig bliver Eriksen, og selvfølgelig tror jeg på ham”.

Men håbet får mere og mere den samme farve som sportsavisen. Nu skal Eriksen havde mere spilletid, han skal have en mere permanent startplads, han skal have folk omkring sig (Conte), der beviseligt tror på ham.

Naturligvis bliver det ikke tirsdagens fingerknips, der afgør fremtiden. Dertil er Conte for specifik, og danskeren skal vise mere udadtil - også i attitude. Det kræver hans manager, det kræver italiensk fodbold.

Men det her var måske et hop over den psykologiske barriere, som tilsyneladende har været bremseskive i et forløb, som alle havde ventet og håbet at få mere ud af.