I halvandet år har Sevilla haft et angrebsproblem. Nu har de topscoreren. Men er Youssef En-Nesyris gennembrud for godt til at være sandt?

Ved det første mål stod han det rette sted og opsnappede en returbold. Ved det andet mål timede han sit løb og placerede hovedstødet præcist efter et frispark fra venstre side. Og ved det tredje mål sprang han uimodståeligt til vejrs og viste sin overvældende fysik, idet han endnu engang headede bolden i målet.

Hattrick af Youssef En-Nesyri.

Endnu et hattrick, altså.

Som den første Sevilla-spiller i næsten 80 år har han i de seneste uger scoret hattrick i to hjemmekampe i træk, og de i alt seks mål mod Real Sociedad og Cádiz har lige pludselig katapulteret ham op i toppen af topscorerlisten. Da han lørdag eftermiddag gik fra Ramón Sánchez Pizjuán med endnu en kampbold under armen – den konkrete belønning for hattricket – var han enlig ligatopscorer med 12 mål. Dagen efter fik han selskab af Luis Suárez, mens Lionel Messi og Karim Benzema følger umiddelbart efter.

Suárez, Messi og Benzema. Tre gennemprøvede målscorere fra Årgang 1987. Et fornemt selskab for den ti år yngre Youssef En-Nesyri.

Topscorerlisten i LaLiga:

  • Youssef En-Nesyri, Sevilla          12 mål
  • Luis Suárez, Atlético Madrid      12 mål
  • Lionel Messi, Barcelona              11 mål
  • Karim Benzema, Real Madrid    10 mål
  • Gerard Moreno, Villarreal  10 mål

Læg dertil hans fire mål i Champions League, hvor Luis Suárez slet ikke har scoret.

”En-Nesyri, målscorer-prinsen i Messis rige,” lyder det i Sevilla-avisen ABC.

Ja, begyndelsen af 2021 har været eventyrlig for den 23-årige marokkanske angriber. For en måned siden var det ikke engang en selvfølge, at En-Nesyri var førsteangriber i Sevilla. Nu er han pludselig den topscorer, holdet har savnet.

Braithwaites makker

Youssef En-Nesyri er født i Fez i Marokko og krydsede som teenager Gibraltarstrædet for at spille i Málaga CF. Han startede på reserveholdet i den fjerdebedste række, inden han som 19-årig debuterede på førsteholdet i LaLiga, hvor han scorede allerede i sin tredje optræden.

Påskedag 2018 så jeg ham selv for første gang med egne øjne på hans hjemmebane La Rosaleda. Han lå i angrebet på et kriseramt Málaga-hold, der ikke havde vundet i månedsvis og havde kurs mod nedrykning.

Den unge En-Nesyri var en spiller, man lagde mærke til. Med sin imponerende fysik, sin energi, hurtighed og opportunisme kunne han på egen hånd skabe problemer for gæsterne fra Villarreal.

Men samtidig viste han også store mangler. I lange perioder virkede han som en frustreret spiller, der var ude af trit med holdkammeraterne. Naturtalentet og de fysiske fortrin var ledsaget af tekniske mangler, og En-Nesyris spilforståelse og afslutningsfærdigheder var ikke altid lige overbevisende.

Derfor var hans potentiale fra start omgærdet af en vis tvivl. Og sådan har det været lige siden.

Et par måneder senere scorede han i sin VM-debut for Marokko mod Spanien, og samme sommer skiftede han til Leganés efter Málagas nedrykning.

I Leganés fik han et halvt år senere selskab af danske Martin Braithwaite, og deres samarbejde viste sig frugtbart. Når jeg besøgte Braithwaite i Leganés, talte han i positive vendinger om En-Nesyris talent. Men ifølge Braithwaite var det også en spiller, der stadig var under udvikling, både teknisk og taktisk, og som havde brug for hjælp fra holdkammerater og trænerstab til at forstå spillets detaljer og lære at leve som en professionel fodboldspiller. På den måde var den målrettede og metodiske dansker og den mere impulsive marokkaner et par, der supplerede hinanden.

Også inde på banen supplerede de hinanden godt – men ikke gennem det samarbejde, som kunne virke som det naturlige ud fra deres fysiske forudsætninger med den næsten 190 centimeter høje En-Nesyri som stationær target-angriber og den hurtige Braithwaite som dybdeløber. Nej, de vekslede meget i deres rollefordeling, for selvom han er stor, har En-Nesyri i højere grad hurtighed og gennembrudskraft som kompetencer. Han finder sig ikke særlig godt til rette som en angriber, der kun skal opholde sig inde i feltet og afvente indlæg.

Præstationerne i Leganés var lovende, men ikke sensationelle. En-Nesyri overbeviste om, at han nok havde klassen til at begå sig i LaLiga. Men det var ikke åbenlyst, at han var den mand, Sevilla havde brug for.

Monchis næste kup

Da Sevilla for et år siden udløste Youssef En-Nesyris frikøbsklausul på 150 millioner kroner, gjorde andalusierne det i håbet om, at han kunne løse holdets åbenlyse angrebsproblem.

I sommeren 2019 havde Sevilla fornyet truppen kraftigt efter Monchis tilbagevenden som sportsdirektør og Julen Lopeteguis ansættelse som cheftræner.

Især angrebet fik helt nyt udseende. Tre nye angribere kom til, men hverken Luuk de Jong, Javier Hernández eller Munas Dabbur viste sig som stabile målscorere. Tværtimod. Allerede efter et halvt år blev Hernández og Dabbur kasseret og sendt væk fra klubben igen.

I foråret delte En-Nesyri spilletiden med de Jong uden at overbevise, og da hollænderen pludselig afsluttede en svær sæson som den store helt med to mål i Europa League-finalen mod Inter, skabte det ny tro på, at de Jong alligevel kunne blive en succes, selvom han blot havde scoret seks mål i LaLiga i sin debutsæson.

En-Nesyri måtte derfor starte denne sæson som reserve. Og da han blev skiftet ind i Super Cup-opgøret mod Bayern München, brændte han en stor chance i slutfasen af den ordinære spilletid, som kunne have givet Sevilla sejren.

En-Nesyri var grædefærdig og brødebetynget – men Monchi og Lopetegui lagde armen om ham og har siden da arbejdet på at genopbygge hans selvtillid. Samtidig har den metodiske Lopetegui lagt mange kræfter i at slibe En-Nesyri til og gøre ham til en mere færdig angriber i kollektivets tjeneste end den uortodokse individualist, han var som helt ung.

På den måde har Sevilla vist sig som et godt match. En klub, som har specialiseret sig i at videreudvikle og forfine unge spillere på vej frem. Og tilmed med en trup, der har fået et stærkt marokkansk præg med målmand Yassine Bounou som en mental storebror for En-Nesyri og med Oussama Idrissi og Munir El Haddadi som to øvrige spillere med marokkanske rødder.

Sevillas kongerække

Lige nu er alle lykkelige over En-Nesyris gennembrud, for trods de fine resultater har Lopeteguis Sevilla savnet den topscorertype, der har kendetegnet klubben, siden Sevilla brød ind i toppen af spansk fodbold i midten af 00’erne.

Det startede med den frygtindgydende duo med Frédéric Kanouté og Luís Fabiano. Siden tog Álvaro Negredo over, inden Carlos Bacca og Kévin Gameiro delte målene mellem sig i midten af 10’erne, da Sevilla vandt tre Europa League-titler i træk.

Sevillas bedste bombere:

Morten Glinvads Top 5 over de største Sevilla-angribere i de sidste 20 år:

  1. Frédéric Kanouté (2005-2012) - 209 ligakampe/89 mål

  2. Luís Fabiano (2005-2011) - 149 ligakampe/72 mål

  3. Álvaro Negredo (2009-2013) - 139 ligakampe/69 mål

  4. Wissam Ben Yedder (2016-2019) - 91 ligakampe/38 mål

  5. Kévin Gameiro (2013-2016) - 92 ligakampe/39 mål

Men sidste sæsons Europa League blev vundet med kantspilleren Lucas Ocampos som topscorer. Og de manglende mål har gjort, at Sevilla ofte har skullet kæmpe hårdt for sejrene selv mod små hold i LaLiga.

”En-Nesyri og nydelsen ved at vinde uden at lide,” skrev Diario de Sevilla efter 3-0-sejren over Cádiz i lørdags. Der var noget forløsende over, at hans hattrick gjorde det til en ekspeditionssag, hvor det tidligere kunne være blevet en af de kampe, hvor Sevilla måtte slide hårdt for en 1-0-sejr.

Kan En-Nesyri så virkelig blive den næste i kongerækken af store Sevilla-angribere? De 12 mål halvvejs gennem LaLiga gør det umiddelbart realistisk at nå de 24 og 25 ligamål, som Luís Fabiano og Negredo scorede i deres bedste sæsoner som de mest scorende Sevilla-angribere siden årtusindeskiftet.

Sælge eller vente

De mange mål har naturligvis fået andre klubber til at fatte interesse for Youssef En-Nesyri, og for nogle uger siden lagde engelske West Ham et bud på 225 millioner kroner på Monchis skrivebord. Et bud, som købmanden Monchi dog har takket nej til, ligesom En-Nesyri selv har afvist et januarskifte.

Monchis nej er til at forstå. For en 23-årig topscorer i LaLiga med en lang kontrakt til 2025 er en attraktiv vare, og derfor kan Sevilla med rette forvente, at en eventuel køber skal gøre En-Nesyri til det dyreste salg i Sevillas historie. Den status har Wissam Ben Yedder lige nu med en salgspris på 300 millioner kroner til Monaco i 2019.

Men hvad gør Monchi mon, hvis West Ham hæver sit bud, eller hvis andre klubber kommer på banen? Slår han til og sælger, mens En-Nesyri er varm? Eller venter han i tro på, at angriberen bliver endnu mere værd?

Her er det, at tvivlen igen dukker op, og alle skeptikere er ikke blevet overbevist endnu. For er Youssef En-Nesyri nu også så god, som de seneste uger indikerer, eller har han blot ramt en usandsynlig stime? Det spørgsmål funderer Monchi og Lopetegui givetvis over. Og imens håber de ligesom alle andre sevillistas, at En-Nesyris stime fortsætter et stykke tid endnu. For en rigtig topscorer er lige det, Sevilla har manglet.