TV 2 SPORTs fodboldekspert Mads Junker ser nærmere på ugen, der er gået i LaLiga.

Sidste uges højdepunkt

Levante

Var det dødsstødet Paco Lopez' mandskab gav Zidane og co. i denne runde?

I forsøget på at bevare fodfæstet i mesterskabskampen var det i hvert fald en gigantisk streg i regningen for Real Madrid, at Levante forlod hovedstaden med alle tre point.

Og selvom det var en smertende oplevelse for de mange Los Blancos-fans rundt om i Spanien og resten af verden at se Levante føre Real Madrid til skafottet, så skete det på en smuk og inspirerende måde.

Den lille klub fra Spaniens fjerdestørste region gør sjældent meget væsen af sig. Livet i skyggen af lokalrivalerne fra Valencia CF har stået på i over et helt århundrede, og intet indikerer, at det kommer til at ændre sig de kommende årtier.

Alligevel skiller holdet sig mere og mere ud fra den grå masse af midterhold, særligt i de senere år. Klubben holder nemlig stædigt fast i drømmen om 'smuk fodbold' som vejen til overlevelse i LaLiga. Som tidligere beskrevet på disse linjer er der flere og flere mandskaber, der har ændret spillestil til en mere resultatorienteret og defensiv en af slagsen.

Levante er derimod forblevet tro mod den til tider naive, men forførende tekniske, offensive og boldbesiddende tilgang til spillet, som næsten alle spanske hold lagde for dagen i begyndelsen af 2010'erne.

Meget af æren skal tilskrives Paco Lopez, der i snart tre sæsoner har haft ansvaret for at holde Levante væk fra tabellens nederste pladser. Han er ikke det mest profilerede trænernavn i LaLiga, men der står respekt omkring ham fra kollegaerne, og inspirationen til hans trænergerning er ikke svær at få øje på, når man har set Levante spille mere end blot et par minutter af en fodboldkamp.

For ligesom nutidens unge trænere er vokset op med og inspireret af Pep Guardiolas visionære idéer om fodbold, er Paco Lopez fra en generation, der med egne øjne så, hvordan Johan Cruyff forvandlede FC Barcelona til en næsten perfekt angrebs- og sejrsmaskine. Blaugranas Dream Team snuppede fire mesterskaber i træk i begyndelsen af 1990'erne, og Cruyff forandrede fodboldens normaler i den periode.

Om den fodboldfilosofi allerede var indhyllet i luften omkring Levantes træningsanlæg et årti tidligere, skal være usagt, men en af de mere kuriøse historier i fodboldens verden udspillede sig i marts 1981, da Johan Cruyff trak Levantes spillertrøje på og tørnede ud for klubben, der på det tidspunkt fristede en tilværelse midt i Spaniens næstbedste fodboldrække.

Et tidligt rødt kort gjorde det svært for Real Madrid, der tabte 1-2 til Levante. Video: TV 2 SPORT

Historiens bedste nummer 14 havde genstartet karrieren et par år tidligere, da en truende personlig konkurs pressede ham til at tjene penge på fodbolden igen. Turen gik dengang til USA, og efter tre succesfulde sæsoner vendte han så retur til Europa og Spanien, men imod al logik var det Levante, der kunne præsentere en af spillets allerstørste stjerner som ny mand på holdkortet.

Opholdet blev dog relativt kort, eftersom Cruyff kom på kant med klubbens ledelse, og Levante i øvrigt ikke var i nærheden af at rykke op. Så turen gik hjem til Amsterdam og Rotterdam, inden den hollandske legende hang støvlerne på hylden. Måske dette bizarre klubskifte inspirerede vores egen Allan Simonsen, for året efter Cruyffs chokskifte gentog det lille geni fra Vejle kunststykket, da han udskiftede FC Barcelona med 2. divisionsklubben Charlton.

Nå, farvel fortid og goddag til nutiden.

For mens Levante blev hjulpet godt på vej af et tidligt rødt kort til Eder Militao, så var de to scoringer fra udeholdet denne weekends højdepunkter i en overraskende, men fortjent sejr til den charmerende klub fra Valencia. Særligt anfører Morales' halvflugter var et studie i fremragende sparketeknik, og skulle Cruyff kigge med fra oven, ville den detalje sikkert glæde ham lige så meget som det faktum, at ærkerivalerne fra Madrid blev sendt i knæ.

Sidste uges skuffelse

Eden Hazard

Forventningerne var store og købsprisen endnu større, da Real Madrid hentede Eden Hazard til den spanske hovedstad fra den engelske ditto.

Men halvandet år senere er det en nedslående status, vi må gøre, når vi kigger på præstationerne fra belgieren, som kostede 146 millioner euro, når alle klausuler er medregnet.

For hvad har Real Madrid så fået for den milliard, de betalte for Hazard, udover en ugentlig lønudgift på cirka 3.5 millioner kroner?

De triste fakta viser følgende:

35 kampe ud af 79 mulige, 4 mål og 2176 minutter i den hvide trøje.

Altså en lille halv million kroner PER MINUT har det kostet Real Madrid at have Hazard på græs, og tilbagebetalingen har været minimal.

For godt nok overtog han det ikoniske 7-tal, men kontrasten i ærgerrighed og vindermentalitet er ekstrem i forhold til klubbens seneste indehavere af netop det trøjenummer. For mens Raul og Cristiano Ronaldo levede for at score mål og for konstant at være på toppen rent fysisk, så mødte belgieren op til preseason i sin nye klub med synlige ekstra kilo på kroppen og uden det drive, som er påkrævet for at bære en trøje med den vægt.

Der har været glimt af den klasse, han fremviste sæson efter sæson i Premier League, men stabile præstationer har vi måttet kigge forgæves efter, når vi uge efter uge har siddet foran skærmen for at se milliardmanden. Hvis han da overhovedet har spillet. For udover at optræde i mindre end halvdelen af Real Madrids kampe siden ankomsten, har Hazard blot spillet fem(!) kampe fra start til slut.

Forrige weekend imponerede han alle med en smuk assist, inden han afgjorde kampen med sin scoring kort før pausen. Denne weekend var han dog tilbage som blind passager på et Real Madrid-tog uden kurs, og spørgsmålet er, hvor stor tålmodighed præsident Florentino Perez har, førend Eden Hazard bliver placeret blandt udsalgsvarerne.

Den belgiske landsholdsanfører er netop rundet de 30 år, og skal Real Madrid have en smule tilbage af deres fejlslagne indkøb, skal der ikke ventes længe med et salg.

Hvad skal vi glæde os til i den kommende uge

Bundstriden intensiveres

Vi er nået et par runder forbi halvvejsmærket i sæsonens LaLiga, og mens spændingen i toppen begynder at forsvinde, er kampen om overlevelse i den grad intensiveret.

Oprykkerne fra Huesca lignede indtil weekenden et hold, der allerede nu kunne booke billet til Segunda Division næste år, men en vital sejr ude over Valladolid sparkede dem tilbage i den store gruppe af mandskaber, der slås for at forblive i rækken.

Netop Huesca tager imod Real Madrid i den kommende weekend, og en sejr over det svingende mesterhold er pludselig ikke utænkelig. Skulle det ske, kunne det samtidig betyde farvel til Zinedine Zidane i Real Madrid, så alle projektørerne i Spanien er sat til at lyse ekstra skarpt lørdag eftermiddag, når LaLigas bundprop får besøg af Sergio Ramos og holdkammeraterne.