Fodbold

En anstrengt økonomi har præget fodboldens transfervindue 

TV 2 SPORTs fodboldkommentator Flemming Toft ser nærmere på holdene i Superligaen, inden ligaen begynder igen efter vinterpausen.

Det piller ikke ved præstationerne.

Men hvor er det fesent, når vi tror, vi skal være en del af den helt store jubel, og vi så må "nøjes" med tv-billederne og skrige "og det var Danmark", mens vi samtidig råber "ræk mig lige mit mundbind."

Sådan var det, da håndboldherrerne genvandt guldet. Sådan er det, når fodboldens landshold spiller, og sådan er det med lidt andre fortegn, når danskernes favoritklubber spiller. Det gør de fra tirsdag aften, hvor Superligaen genstarter.

Januars transfervindue har været på klem og slet ikke så åbent som tidligere. Det er sådan, fordi det generelt har været et 2020 med store økonomiske tab, og fordi der kun kan budgetteres usikkert for 2021. I England er der handlet for det mindste beløb siden 2012.

Det internationale revisionshus Deloitte estimerer det samlede beløb for køb og salg i januar til 70 millioner pund - svarende til 590 millioner kroner - i Premier League, hvilket er en voldsom kontrast til de 230 millioner pund - svarende til 1,9 milliarder - fra januar 2020.

Sådan har det været hele vejen rundt. Det glæder også i Superligaen, hvor der mere har været tale om udlån eller leje end egentlige handler. En af de mest markante er landsholdsemnet Lukas Lerager, som FC København har hentet i italienske Genoa - i første omgang som lejesvend, men med en forkøbsret til sommer.

Kan Lössl slå Jesper Hansen af pinden?

Det er det mest opsigtsvækkende klubskifte, før Superligaen starter februar op. Lerager har under Åge Hareide været inde over landsholdet med ti kampe og to af dem fra start. Kasper Hjulmand indkaldte Lerager i efteråret, men han måtte skadet melde fra.

At han skifter fra Serie A til Superligaen skal ses ud fra, at han formentlig føler, at der er kortere plads til den kommende EM-trup ved at komme til København.

FC Midtjylland kan nu koncentrere sig om at genvinde guldet

Flemming Toft

Han havde ellers fast plads i den italienske klub. En klub, der er omgærdet af kaos i organisation og på trænerbænken. Lerager kom i foråret 2019 og har haft flere forskellige trænere. Og to danske medspillere, men de er også væk. Peter Ankersen er tilbage i FCK, Lasse Schøne er på jagt efter en klub i Holland.

En anden, der vender hjem til Superligaen, er Jonas Lössl, der må betegnes som værende i landsholdets målmandsbruttotrup. Han har mere eller mindre været med på bænken, siden Morten Olsen første gang udtog ham i 2010. Det er blot blevet til en enkelt landskamp, der kom via én halvleg mod Skotland i 2016.

Lössl har været en af de tre i Kasper Hjulmands trup i alle efterårets otte kampe - og det på trods af at han ikke har spillet et minut i engelske Everton. Hans seneste kamp i buret ligger tilbage til 17. juli sidste år i Huddersfield. Han skal kæmpe med en anden landsholdskandidat, Jesper Hansen, i det midtjyske - og det er ikke bare lige til, for Hansen har været en væsentlig del af mesterskabs- og Champions League-holdet i 2020.

FC Midtjylland har stort set fastholdt succestruppen fra jubelåret 2020. Truppen er styrket med kamp om venstreback-pladsen, hvor brasilianske Ailton er kommet fra Stuttgart. Men en bred samling, som ikke har tabt de seneste 11 kampe i Superligaen, der har indhøstet yderligere kvalitet gennem de 10 kampe i Champions League, og som nu kan koncentrere sig om at genvinde guldet.

Brøndby har fået ro på trænerbænken

Brøndby følger med i toppen efter et godt efterår, hvor talenterne fik lov at folde sig ud. Ikke mindst bliver det spændende at følge Jesper Lindstrøms videre udvikling - efterårets profil. Og noget vigtigt fra Vestegnen - der er ro på trænerbænken. Niels Frederiksen har fået forlænget, så nu er alle spekulationer banket i jorden. Fokus er udelukkende på at følge 2020 op.

AGF har beholdt Casper Højer, og det synes som det vigtigste for århusianernes jagt på toppen. Mathias Jørgensen er på visit fra New York Red Bulls, og det er for de fleste en lidt ubekendt faktor. Men med en FC Nordsjællandsk opvækst, et yderligere vokseværk i USA og masser af fart, tror de på et godt parløb med Patrick Mortensen i front.

- Jeg rejste ud som dreng og kommer hjem som mand, har Mathias Jørgensen sagt til AGF's hjemmeside.

Århusklubben har skiftet ud på tre poster i staben rundt om holdet. Mest bemærkelsesværdigt er det med Peter Christiansens skifte til FCK, men det betyder ikke noget, siger træner David Nielsen.

- Stabens betydning er overvurderet - også min egen rolle. Det er spillerne der betyder noget, siger han.

Hjælper det Lerager og Lössl at vende hjem for at komme til EM?

Flemming Toft

- Superligaen fortsætter ufortrødent

FC København er syv point efter FC Midtjylland, men det selvtroende fejler intet. De har ryddet lidt op i den gemmekasse, Ståle Solbakken efterlod sig, og ind er kommet Mustapha Bundu på lejeaftale fra Anderlecht, og Lukas Lerager på lejeaftale fra Genoa.

To spændende navne - og hvem går det ud over? Hvor er Kamel Wilczek i det spil? Han har ikke været der i efteråret. Jes Thorup sætter mere og mere sit præg på spil og spillernavne.

Og masser af spørgsmål i forruden: Bliver Lerager fast mand? Fortsætter Rasmus Falk sit høje niveau? Er der plads til Viktor Nielsson, der har været landsholdsaktuel i efteråret? Hvor placeres Jonas Wind? Er Viktor Fischers stigende kvaliteter stabile? Får Bundu FCK til at glemme Dame N’Doyes afsavn?

Alexander Bah, der fik landsholdsdebut med succes i efteråret, er fortid i SønderjyskE, og det må kunne mærkes. Han spillede med kvalitet stort set samtlige minutter i 2020. Han missede faktisk blot 3 af 36 Superligakampe, men er nu i Slavia Prag. Et stort år for sønderjyderne, der kæmper sammen med Randers for at hænge på - i første omgang i top-seks.

Der er nye trænere i Horsens og AaB, VAR har været til eftersyn, og der er stort set tilfredshed. Fejlene skal rettes, og den tid det tager med afgørelserne skal minimeres. Ni grundspilskampe plus ti i slutspillet venter dette forår.

FC Midtjylland er favorit til at genvinde guldet. Men jeg tror, det bliver tættere, end de fleste venter. Kan Brøndby og AGF holde niveauet - og er FCK for langt efter? Og på det mere individuelle plan: Hjælper det Lerager og Lössl at vende hjem for at komme til EM? Jeg tror mere på Leragers spilletid end på på Lössls.

Men det bliver stadig uden folk til kampene. Og det gør ondt på alle med hang til boldspillet og dets aura. Fodbold er en kontaktsport - ikke mindst kontakten mellem begivenheden og tilskuerne.

Superligaen fortsætter ufortrødent, men der vil stadig være stille på stadions. Alt for stille.